fbpx

13 reasons why sau drama unei adolescente hărțuite

 In Evenimente

 

Atenție, acest articol conține spoilere! 

 

Am văzut serialul “13 reasons why”, produs de Netflix, pe nerăsuflate, deși este un serial cu foarte mare impact emoțional, care aduce în prim plan problema bulling-ului, dar și alte probleme ale adolescenților.

 

Nu m-am confruntat (din câte îmi aduc aminte) cu situații asemănătoare în adolescență, însă este o problemă pregnantă zilele astea și am avut alte motive pentru a-l viziona. Am vrut să aflu dacă și cum pot fi ajutați cei care sunt hărtuiți, cei care sunt la un pas de sinucidere.

Pe scurt, personajul principal este o adolescentă, Hannah Baker, care este nevoită să se adapteze unei noi vieți, într-un nou oraș, la un nou liceu, unde profesorii și colegii sunt… alții decât cei pe care-i numea prieteni până atunci.

 

Adaptarea la noua școală este cu atât mai dificilă pentru ea când în școală face legea un grup de băieți care-l are în frunte pe hărțuitorul șef, un băiat de bani gata, care consideră că totul i se cuvinte și în relațiile cu ceilalți.

 

Hannah, copleșită de toate problemele din viața ei, alege să-și pună capăt vieții și lasă în urmă 13 casete audio în care explică motivele gestului ei radical, fiecare casetă fiind atribuită câte unei persoane. Cei mai mulți dintre “vinovați”…ați ghicit, sunt colegii ei de scoală.

 

Foarte interesant este cum acțiunea implică fiecare personaj, mai precis, filmul are darul de a-ți explica, direct sau indirect, care sunt cauzele care au dus la comportamentul din prezent al fiecărui personaj. Aflăm că fiecare adolescent are MARILE lui secrete, că frica, rușinea sau multe alte motive îl opresc să le expună, alegând, în schimb, suferința în liniște. În final, multe secrete sunt aflate, iar Hannah ajunge chiar să-și inspire colegele prin ceea ce dezvăluie în casete.

 

Ce am învățat

 

Deși mi-a fost dificil să accept gestul Hannei, mereu crezând că, de fapt, nu a murit, filmul m-a învățat că nu trebuie să ignor nicio clipă oamenii care dau semne că ar avea probleme, că le pot oferi măcar atenție, dragoste, speranță. Iar, pe cât posibil, ajutor specializat. M-a învățat să mă implic, să mă gândesc dincolo de proprii pereți.

 

Pe lângă tema filmului, un alt lucru lăudabil este că, la începutul fiecărui episod, realizatorii promovează o platformă la care tinerii pot apela pentru ajutor, în astfel de situații. De asemenea, platforma îi așteaptă cu mesaje și pe cei care observă cazuri similare.

 

Nu uitați că întotdeauna există soluții, mai ales atunci când pare că nu mai este nicio soluție. Este important să vorbiți despre problemele voastre iar când nu sunteți auziți, să vorbiți puțin.

Recommended Posts
×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to hello@you.com.ro

× Cum va putem ajuta ?