fbpx

Greta Thunberg – Un copil cu vise mari sau un mini adult cu gândirea viitorului?

 In YOU inspirat de ei

Credit foto: Facebook Greta Thunberg

 

Născută în ianuarie 2003, Greta este o elevă suedeză recunoscută pentru activitățile ei extrașcolare realizate cu scopul de a informa oamenii, în special adolescenții, despre riscurile generate de schimbarea climei globale. Totodată, fiind doar o adolescentă, a fost prima persoană minoră care a avut curajul de a invinovăți politicienii pentru lipsa de acțiune asupra “crizei climatice”.

Fata a confirmat că a auzit pentru prima dată de încălzirea globală în 2011, când avea 8 ani, neînțelegând de ce nimeni nu își dorea să facă nimic în această privință. Doi ani de zile i-au trebuit tinerei să-i convingă pe părinți să-și reducă consumul de carbon, doar prin a deveni vegani și a renunța la zborul cu avionul, chiar dacă asta însemna ca mama ei să renunțe la cariera de cântăreață internațională de operă, fapt care a îndemnat-o pe fată să continue ce a început și să îi ofere încrederea că ea poate schimba ceva.

Trei ani mai târziu, Greta a fost diagnosticată cu Sindromul Asperger, OCD și mutism selectiv și chiar dacă în trecut acest lucru a încetinit-o, ea își considera problema medicală ca fiind superputerea ei, nu o povară. Într-unul dintre primele ei discursuri pe tema încălzirii globale, Greta și-a explicat condiția spunând că ea vorbește numai când este nevoie, “iar acum este unul dintre acele momente”.

Povestea proiectului tinerei începe în august 2018, când aceasta a lipsit de la școală pentru a ține o demonstrație în fața guvernului Suedez. Gestul făcut de tânără a atras foarte multă atenție din partea media, dar a și influențat alți adolescenți în a crea proteste asemănătoare și în alte părți ale globului, împreună ajungând să organizeze un protest studențesc al climei sub numele de “Fridays for Future”. Nu la mult timp după ce Thunberg a ținut un discurs la UNCCC în 2018, protestele au început să apară săptămânal în jurul lumii, din ce în ce mai multe persoane să audă de proiect și, în același timp, să realizeze gravitatea situației în care planeta se află. Până în septembrie 2019, au avut loc cel puțin două proteste “multi-city” la care au participat minimun 2 milioane de studenți.

Recommended Posts
×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to hello@you.com.ro

× Cum va putem ajuta ?