fbpx

Întrebarea “Ce vrei să te faci?” și câteva răspunsuri de încuiat adulții

 In YOU si vocatia pasiunea deci cariera

Nu numai tu o pățești pe asta cu “Dar tu ce vrei să te faci?”. Au pățit-o și părinții și bunicii… și ne oprim aici, că n-are rost să pierdem rânduri cu prostii când ideea e clară deja. Pe vremuri chiar deloc îndepărtate, într-un manual de română de clase de pici era o poezie. O povestim din amintirea aproximativă dintr-o copilărie:

”Spre școală, dimineața, soare.
Trecând pe lângă dispensar,
Zicea copilul: “Medic, oare,
Ce-ar fi să fiu? Aicea chiar”.

Mai sus, la linia ferată,
Zicea copilu-n gândul lui:
“Aici am să lucrez odată,
Cu trenul să mă plimb hai-hui..”

În povestea asta, copilul mai era ispitit să devină inginer, profesor, aviator și alte vreo câteva chestii, că poezia era lungă și fiecare meserie avea strofa ei. Ideea e că, dintotdeauna, copilul e pus serios pe gânduri de om mare. Problema e că i se întâmplă așa ceva la vârsta la care el, de fapt, își face rachetă dintr-o scobitoare și două bile de noroi lipite – scuzați – cu niște muci. Rachete despre care e convins că o să și zboare, desigur.

Sigur, până la un punct sunt destul de firești stimulii ăștia cu care adulții “curentează” copiii, dar de la un punct încolo, devine uncool, unfair, cicălitor, enervant, ba chiar uneori nedrept.

So, dacă vreți să încuiați vreun “încuiat” de-ăsta de adult care nu vă mai slăbește cu “Dar tu ce vrei să te faci?” / “Ce-ai de gând să faci în viața ta?”, am pregătit o listă numai bună de lăsat oamenii mască.

Așadar, listă de meserii despre care, foooarte, foarte probabil nu știai că există:

• “Împingător profesionist” de oameni (la metrou)
This is serious shit! Japonezii cei atât de mult muncitori, de punctuali și de mult mergători cu metroul trebuie să ajungă la timp la serviciu. Și, pentru ca nimeni să nu întârzie și toată lumea să încapă în trenuri și atunci când în tren abia mai încape o muscă, s-a inventat jobul de “împingător de oameni în vagoane”. Sau îngrămăditor, spuneți-i cum vreți, cert e că există.

• “Prieten/ă ori iubit/ă de închiriat”
Deocamdată, faci bani din asta în Japonia (dap, tot acolo). În Tokio, dacă ai suficienți bani și nevoie de partener pe termen oarecare, se rezolvă. Profesionist, deși nu e foarte clar job description-ul. Probabil că sunt multe variabile (deci, pericole) emoționale și de percepție la mijloc. Sau cel puțin așa se vede dinspre noi, născuți, crescuți și perpeliți în cultura noastră. Oricum, există. Oamenii câștigă bani fiind iubiți cu salariu. 😉

• “Dormitor” profesionist
Chiar, cum traduceți “sleeper”? Primul care izbutește ceva convingător, ar putea câștiga o pernă de vis. Sărim peste introducere, trecem la meserie. Aici, e vorba de una în care trebuie să dormi porcește, în timp ce savanții te măsoară, cercetează și analizează pe toate părțile, ca să tragă concluzii științifice despre somn.

• Examinator de tobogane acvatice
Cum, cum? Adică pui ceasul să sune, iei (eventual) un mic-dejun, pui slipul pe tine și te duci la serviciu să te dai 8 ore în tobogane cu apă, ca să vezi dacă-s suficient de distractive? Mă rog, nu doar distracția e luată la verificat, treaba e destul de serioasă. Oamenii aceștia verifică, în primul rând, dacă instalațiile sunt absolut sigure. Oricum, pare mega fun!

În lumea asta lungă, lată și deloc plictisitoare, există sute de meserii la care nici cu gândul nu gândești că ar putea vreodată exista. Există oameni care verifică dacă puii de găină sunt băieți sau fete, există “degustători” de mâncare de animale (bleah!), mai sunt pe lume doici de scoici (da, da, niște unii care îngrijesc moluște și probabil că le citesc și povești despre adâncul mărilor).

Mai poți câștiga un ban cinstit fiind “pescar de biciclete” (cotrobăi după bicle pierdute pe funduri de ape, nu întrebați cum or fi ajuns acolo) sau suflându-ți nasul în batiste de hârtie, în faza în care e testată cantitatea de mucilagii suportată.

Așa că don’t panic. Alege ceva de-aici sau dă răspunsuri random din lista asta atunci când te mai enervează cineva cu obsesiva întrebare “Dar tu ce vrei să te faci (când te faci mare)?”

 

Recommended Posts
×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to hello@you.com.ro

× Cum va putem ajuta ?