fbpx

Under pressure. Cum trăiești când trăiești sub lupă

 In YOU și prin ce trec alții

Daniel Radcliffe câștigase, până la 18 ani, mai mulți bani decât ar putea spera să câștige un om obișnuit într-o viață întreagă. Ba nu, de fapt în vreo două sau chiar trei.

De la primul Harry Potter, tot Universul lui s-a schimbat. Și nici vârsta nu l-a ajutat. Celebritatea a crescut exponențial fix la cea mai complicată vârstă umană: adolescența.

“E insuportabil să fii privit în orice secundă. Și toată lumea se așteaptă să fii în culmea încântării non-stop. Adică, știi, ai un job super, ești bogat, practic n-ai voie să nu țopăi de fericire neîncetat. Asta e o formă gigantică de presiune. Deodată, totul devine aiurea: «Frate, dacă simt chestii obișnuite gen tristețe, deși am toate astea, înseamnă că e ceva în neregulă cu mine? Că nu-s suficient de bun ca să fiu celebru?»”, povestea Daniel când a mai crescut, s-a mai obișnuit, s-a mai calmat cu toată isteria din jurul lui.

Și omul a avut momentele lui de mega-criză. “Cea mai rapidă cale să uiți că ești sub lupă nonstop este să te îmbeți foarte tare. La un moment dat, te prinzi: «Mamă, acum lumea mă privește cu și mai mare atenție tocmai pentru că m-am îmbătat!» Ai mai mult de ignorat, deci și mai mult de băut.”

Sunt atât de tăioase privirile alea care nu se dezlipesc de tine, atât de adânc taie ca-n carne vie, încât puștii celebri ajung să trăiască zeci de momente pe zi în care ar vrea să urle din toți rărunchii un “Lăsați-mă în pace!” care să bubuie camerele de filmat și pozat, programele TV în care sunt luați la disecat și, desigur, rețelele sociale în care și-un coș care o să le apară mâine s-a viralizat de ieri.

De altfel, “teen celebrieties” chiar urlă asta deseori, numai că fiecare în felul lui.

Vara asta, Justin Bieber a vorbit mai clar și mai deschis ca niciodată despre războaiele lui izbucnite din celebritatea timpurie.

“Nu vreau decât ca oamenii să înțeleagă că sunt doar un om. Că și eu mă lupt să fac față fiecărei zile. Că, atunci când ești pe drumul ăsta, te poți simți îngrozitor de singur. Oamenii văd strălucirea și toate chestiile fantastice, dar nu ajung niciodată la «partea cealaltă», aia care te poate sfâșia în bucăți.”

Ce e presiunea?

Măcar intuitiv, te prinzi repede că este ceva care apasă. Care “te strânge”, te împovărează fizic sau psihic. E ceva care impune, limitează, stabilește un drum obligatoriu pe care probabil că n-ai lua-o niciodată dacă nu te-ai simți cumva forțat să o apuci.

De cele mai multe ori, chestia asta nu se întâmplă explicit și direct. Are niște fire invizibile care te leagă și are căi subtile prin care ajunge la tine ca să te strângă precum o menghină.

Cumva, știi deja despre ce vorbesc. Simți presiunea despre care vorbesc peste tot, în viața reală și în aia virtuală. Pe stradă, la școală, în autobuz, pe Insta, pe Snapchat, chiar și pe TikTok atunci când ești mai puști. Nu poți pune degetul pe chestia aia, dar simți cu precizie ceva care îți șoptește pe un ton ferm și scrâșnit că lucrurile “trebuie făcute într-un anume fel”. Iar “lucrurile” astea sunt orice: poze, cuvinte, atitudine, freză, haine, rucsac, gesturi, încălțări… E valul ăla care îi poartă pe puști în cele două lumi mari și late: aia cool și aia uncool. Aia “mișto” și aia “nașpa”. Aia “legendară” și aia “cringe”. (Stai liniștit, și adulții o pățesc, doar că ei mimează mai bine că se descurcă ok cu asta).

E presiune de-asta externă, socială de cele mai multe ori, a existat dintotdeauna, dar abia acum a ajuns la o forță și o complexitate dure de tot. A făcut asemenea mușchi în primul rând cu ajutorul internetului, social media și media. Tot ce faci, porți sau spui poate ajunge, instantaneu, în orice colț al lumii. Și poate fi judecat, tot instantaneu, de zeci, chiar sute de cunoscuți, depinde de rețeaua ta de “prieteni”.

Dar ia gândește-te ce înseamnă ca la tribunalul ăsta dubios să fie nu zeci, sute, hai mii de judecători, ci cu milioane? Ia gândește-te la dimensiunea apocaliptică a unei asemenea presiuni?

Dacă simți tu, un puști mișto dintr-un colț oarecare de lume, imaginează-ți ce simte un puști despre care a auzit oricine, din orice colț al lumii.

Ispita celebrității își trăiește epoca ei de mare glorie. Dar faima asta are un preț care te-ar putea răzgândi dacă ți se pare că celebritatea e cel mai tare lucru inventat vreodată. Sigur, de regulă vine la pachet și cu o poală de bani, dar chiar și așa e posibil ca prețul să fie insuportabil de mare.

Când fiecare șuviță de păr ți-e smotocită pe toate părțile, când orice cuvânt pe care îl rostești e luat la puricat, când fiecare gest, oricât de banal, capătă dimensiuni monumentale și globale, probabil că te simți îngrozitor de singur. Sigur că banii sunt buni, cool și cum mai vrei, sigur că e tare să ai covoare roșii la picioare, dar când îți vine să plângi și nimeni nu crede că ai vreun motiv să verși măcar o lacrimă, probabil că e insuportabil. Ba nu, sigur e!

Recommended Posts
×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to hello@you.com.ro

× Cum va putem ajuta ?