fbpx

Cum îți dai seama că cineva e victima bullyingului și ce poți face?

 In YOU si societatea

Pe o alee lăturalnică, niște băieți de liceu din grupul popularilor îi pun pe alți doi colegi să facă un concurs de băut bere. Unul dintre cei doi își dorea cu disperare să fie acceptat în gașca șmecherilor, dar celălalt era confortabil în postura de semi-nerd, așa că refuză inițial să bea. Dar șmecherii îl amenință: “Pleci de aici băut sau bătut!” Tipul acceptă și chiar câștigă concursul. Din fericire, e doar o scenă dintr-un film…

Unii dintre voi vor zice ”e doar niște bere”. Ok, așa e. Dar e firesc să te oblige cineva să o bei? Nu mai zic că una e să bei o sticlă și alta e să fii obligat să dai pe gât un litru, doar fiindcă ești amenințat cu bătaia. Crezi că băiatul ăsta a povestit cuiva întâmplarea? Nu! Fiindcă i-a fost, probabil, rușine că nu le-a putut ține piept. Sau fiindcă s-a amăgit spunându-și ”e doar niște bere”. Dacă ai trecut prin așa ceva, cu siguranță mai ai și alte argumente să treci cu vederea această, hai să-i spunem pe nume, agresiune. Bullying pe față!

Problema e că, dacă victimele bullyingului ascund ceea ce li se întâmplă, nu pot fi ajutate. Iar agresorii vor continua să terorizeze. Dacă ai trăit o situație similară sau dacă suspectezi că un cunoscut de-ai tăi ascunde o astfel de suferință, încearcă să te apropii de el și să-l alini. Sau măcar anunță un adult care l-ar putea ajuta.

Există însă și agresiuni care lasă urme. Poate ai observat colegi care refuză să mai mănânce, care se plâng des că îi doare ceva, că nu se simt bine, colegi care stau mereu singuri fiindcă nu au niciun prieten. Poate ai auzit pe cineva spunând că viața e sinistră și că mai bine s-ar termina mai repede. Sau poate că ai văzut cu ochii tăi cum fete sau băieți mai timizi sau care nu arată ca în revistele glossy sunt luați la mișto, sunt loviți, le sunt distruse lucrurile personale. Să știi că e ok să intervii! E în regulă să încerci să-i ajuți sau să oprești violența asupra lor. Poți să fii cool și dacă respecți oamenii din jur și dacă accepți că nu toți avem aceleași valori, aceleași vise, aceleași preferințe la haine, mașini, muzică, telefoane sau pantofi. Nimeni nu merită să fie umilit doar fiindcă e altfel sau pentru că, pur și simplu, nu ne e pe plac.
Situația agresiunilor de tot felul petrecute în școală a ajuns îngrijorătoare și e nevoie să înțelegi asta și să încerci să ajuți.

Iată statistica dintr-un studiu al Organizației Salvați Copiii:

• 1 din 4 copii e umilit în mod repetat în fața colegilor;
• 1 din 6 copii este bătut în mod repetat;
• 1 din 5 copii umilește în mod repetat un alt copil;
• 3 din 10 copii sunt excluși din grupul de colegi;
• 7 din 10 copii sunt martorii unei situații de bullying.

Îți atrag atenția asupra cuvântului ”repetat”. El este definitoriu pentru noțiunea de bullying. Tuturor ni se mai întâmplă chestii nasoale la școală, ne certăm cu prietenii sau avem câte o zi în care toată lumea are ceva cu noi. Dar ni se întâmplă rar. Problema e atunci când se întâmplă zilnic sau atât de des încât nu mai vrei să mai mergi la școală de frică să nu ți se întâmple iar. Și iar. Și iar.

Și știu că ți se pare incredibil sau măcar greu de crezut, dar adulții chiar pot ajuta. Că sunt părinții, că e un unchi, o bunică sau consilierul de la liceu, e bine să povestești cuiva ceea ce ți s-a întâmplat sau ai aflat că s-a întâmplat cuiva. Poate că nu se va rezolva totul, dar, vorbind despre asta, deja o face mai ușor de suportat.

Recommended Posts
×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to hello@you.com.ro

× Cum va putem ajuta ?