fbpx

Cum să faci bani dacă vrei să studiezi în străinătate?

 In Scoala in lume

Larisa a știut dintotdeauna că vrea să facă facultatea în străinătate. Și nu oriunde, ci în Anglia. Fiindcă acolo se face școală așa cum vrea ea și fiindcă are mult mai multe șanse să-și găsească un job mult mai bun decât în România. Sau poate să se întoarcă și să se angajeze aici, pe bani serioși, făcând ceva la care se pricepe și care-i place.
Te-ai gândit și tu la asta? Te-ai săturat să ai de-a face cu colegi dezinteresați sau cu profesori neimplicați, ți-e teamă că n-o să ai unde să te angajezi după ce termini facultatea sau nici măcar nu știi unde să dai? Sau poate ai citit despre experiențele altora în universități din afară și ți-ai dori să încerci și tu?

Mai întâi, e nevoie să fii acceptat de o facultate și asta ține doar de tine și de pregătirea ta. După ce stabilești la ce universități ți-ar plăcea să studiezi, e nevoie să te interesezi în ce constă procesul de admitere și când se desfășoară. Aplici și aștepți răspunsul.

Ajungem la partea financiară.

În unele țări, precum Danemarca și Suedia, facultatea e gratuită pentru orice cetățean al Uniunii Europene. În altele, e relativ ieftină – vezi Olanda, unde costul e de 2.000 de euro pe lună, cu posibilitatea de a plăti doar jumătate pentru primul an de studiu, în anumite condiții. Anglia e la polul opus, adică te costă cam 9.000 de lire pe an, la care adaugi cazarea și cheltuielile de zi cu zi.

Ei bine, cele mai multe dintre țări acordă împrumuturi pentru studii, dacă alegi o facultate de stat. Condițiile de rambursare sunt bine gândite, astfel încât să nu te împovăreze peste măsură. Posibil chiar să începi să plătești ratele după ce te angajezi. Mai mult, ca student ai dreptul să te angajezi part-time, iar angajatorii au grijă să organizeze orele de lucru în funcție de orarul tău de la facultate. Salariile plătite studenților variază între 5-6 euro pe oră în Suedia și 13-15 euro în Danemarca.

Costurile lunare la care ar trebui să te aștepți sunt în jur de o mie de euro. În plus, în unele țări ai dreptul să ceri un ajutor financiar de la stat dacă ești student și lucrezi în timpul liber.

Bineînțeles că poți avea șansa de a primi o bursă, caz în care presiunea financiară scade. La fel se întâmplă dacă părinții te pot ajuta cu bani.

Oricum, e necesar să ai această discuție cu ei înainte de a decide să pleci la studii în străinătate. În primele luni, poate chiar în primul an, îți prinde bine să știi că te poți baza pe sprijinul lor până îți găsești un job și o cazare rezonabilă.

Oricât de roz ar părea lucrurile, trebuie totuși să fii conștient că dacă accesezi un împrumut pentru studii, vei porni în viață cu o datorie care se poate întinde și pe 30 de ani, chit că soluțiile de rambursare pot fi rezonabile.

Toate detaliile financiare despre studiile în țările Uniunii Europene le găsești aici

Iar dacă ai nevoie de consiliere pentru alegerea unei universități, poți apela la acest serviciu

Recommended Posts
×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to hello@you.com.ro

× Cum va putem ajuta ?