fbpx

De ce să faci un curs de actorie?

 In YOU si vocatia pasiunea deci cariera

Un profesor grec de economie, care în prezent predă la o universitate din Statele Unite, mi-a spus cândva prima recomandare pe care le-o face studenților atunci când începe un curs: “Indiferent ce meserie urmează să alegeți în viață, sunt trei cursuri pe care e obligatoriu să le urmați: engleza, fiindcă e o limbă internațională și e necesar să vă faceți înțeleși; cum să operați un calculator, pentru că fără el e greu spre imposibil să vă descurcați în ziua de azi; actorie, ca să învățați cum să vă controlați reacțiile în orice situație, indiferent cât de surprinzătoare ar fi.

Engleză și calculator face toată lumea azi, de la grădiniță sau chiar mai devreme, și nu cred că mai e cineva care nu vede avantajele. Dar la ce te-ajută un curs de actorie, mai ales atunci când teatrul nu e genul tău?

Păi hai să-ți zic! În primul rând, memorarea replicilor îți antrenează memoria, iar asta înseamnă că îți va fi mult mai ușor să înveți pentru teste și examene. În al doilea rând, spunând un rol, îți îmbunătățești dicția și modul de exprimare – ce poate fi mai nasol decât să ai ceva de zis, dar fie să nu-ți poți exprima ideile, fie să nu înțeleagă nimeni ce zici fiindcă vorbești cu prune-n gură. Un alt lucru fain la care poate nu te-ai gândit este lucrul în echipă. În școala românească nu prea întâlnești așa ceva. În sistemele alternative, însă, (poate ai auzit de Montessori – Larry Page și Sergey Brin, fondatorii Google, sau P. Diddy, de pildă, au mers astfel de școli), proiectele făcute în echipe de 2-3-4 copii se practică din clasa 0. Așadar, pare simplu, dar nu e; e nevoie de empatie, de răbdare, de curaj, de modestie (și de multe altele!), ca să pui reușita echipei înaintea gloriei personale.

Încă ceva super important.

Un curs de actorie te învață să-ți stăpânești emoțiile, să vorbești în fața unui public fără să-ți piară vocea și, nu în ultimul rând, ce să faci cu mâinile atunci când ți se par în plus. Cu toții ne-am găsit, măcar o dată, într-o situație în care nu știam cum să ne ținem mâinile, coatele, picioarele, cât de mult sau de puțin să zâmbim și așa mai departe. Antrenamentul unui actor presupune și împrietenirea cu propriul corp, așa încât “statul” să i se pară natural și potrivit. Ceea ce ne dorim și nouă!

Apoi, rolurile pe care ai avea ocazia să le joci sunt o șansă incredibilă de a trăi crâmpeie din viața diverselor personaje. Practic, te vei pune în pielea altcuiva, vei fi în situații de care nu ai avut parte până atunci și poate că nu vei avea niciodată, vei reacționa altfel decât ai face-o tu însuți și vei înțelege că există pe bune și o altă abordare decât a ta. Este o ocazie pe care nu mulți o primesc, de a fi pur și simplu altcineva pentru o perioadă de timp.

Exista multe oferte de cursuri de actorie, desfășurate săptămânal, în general pe o perioada de trei luni. Prețurile variază mult, dar ia în calcul un budget minim de 500 de lei. O altă soluție, gratuită, este să te înscrii în clubul de teatru al liceului, în cazul în care există așa ceva. Și nu porni cu ideea că tu nu ai talent sau că e lame să joci teatru sau să fii în trupa școlii, chiar se pot întâmpla chestii faine pe scenă! Și dacă nu există, de ce să nu fii tu cel care are propune înființarea unei astfel de trupe? Până la urmă, știm de pe vremea lui Shakespeare că “lumea întreagă e o scenă și toți oamenii-s actori”!

Uite, dacă vrei să te convingi, poți să te uiți la Glee, pe Netflix. Să vezi cum căpitanul echipei de fotbal intră în cor, apoi vine și tipul cu creastă (ala, cel mai tare din parcare), alături de tipul care e aruncat zilnic în tomberon fiindcă e gay și se îmbracă super-cool. Și ai să vezi prin câte trec împreună și cum se transformă fiecare. În bine, bineînțeles!

 

Recommended Posts