fbpx

Fie ca toate ființele să fie eliberate de Instagram

 In YOU cu tine

Obsesia mea pentru Instagram a devenit evidentă atunci când am început să dorm prost pentru că scrollam prea multe ore noaptea, din pat, hlizindu-mă la conturile unor tipe care mă făceau să mă simt prost că exist, că am viața pe care o am, că nu trăiesc la Londra sau la Paris, că nu am haine de la Gucci și mulți bani etc etc.

Chestia asta cu Instagram mi-a mâncat o mare parte din timp, și cred că am mâncat pe pâine din cultul ăsta al personalității care mi s-a dezvoltat odată cu contul pe care l-am avut, până când aproape nu am mai mâncat decât un măr pe zi în timp ce mă uitam la filme pe Youtube numite How to lose 3 inches off your waist in a week.

Am vrut să fiu super-populară, și am petrecut mult timp făcându-mi (nu exagerez), câte 100 de selfie-uri și poze cu timer-ul până obțineam una decentă. Am mers prin magazine scumpe ca să mă probez în țoale scumpe ca să mă prefac că sunt ale mele și că pot să fiu și eu influencer. Cu cei 6000 de followeri ai mei, poate chiar am devenit un fel de influencer, dar asta mi-a urâțit, am ajuns să cred, sufletul. Uneori m-am certat cu prietenul, care nu mai suporta să îmi facă 1000 de poze ca să o nimerim pe cea bună. Nu mă mulțumea nimic, mi le făceam singură până la urmă, oricum. Cu cât mă uitam mai mult la pozele acestor fete și femei grozave, slabe, bogate, cu piele, haine și vieți perfecte, cu cât mă simțeam mai urâtă, mică, neputincioasă și nevaloroasă. Am căpătat o ciudă din asta existențială față de mine însămi, gândindu-mă că ar trebui să fiu și eu așa, că dacă aș fi și eu așa, viața mea ar fi mult mai bună.

Însă viața a avut alte planuri cu mine. În cele din urmă, oala cu frustrări mi s-a spart în cap când am făcut un curs online despre cum să îți crești audiența pe Instagram. Cursul a durat vreo 4 săptămâni, în care am primit tot felul de tips & tricks despre cum să comunici, să folosești hashtaguri de nișă, să fii mai așa și pe dincolo, să îți “prinzi” audiența și să o faci să îți fie fidelă până ce moartea pasiunii ne va despărți. Pentru mine, moartea pasiunii pentru viața imposibilă pe care mi-o doream a fost fix cursul ăsta. Mi-am dat seama, la finalul lui, că nu mai sunt eu, că nu mă mai comport ca mine, cea de cu câțiva ani în urmă, că nu fac decât să reproduc, la scară mică, ce fac alții la scară mare, și că mi-am pierdut originalitatea și spark-ul ăla mulțumitor că fac ceva ce îmi place cu adevărat.

Mi-am închis contul de Instagram pentru o vreme, gândidu-mă ce să fac. M-am mai uitat, în timpul ăsta, la conturile pe care le urmărisem atâta vreme cu jind, însă cumva, am căpătat un fel de alergie. Am înțeles că obsesia mea se prelingea în viața mea, că îmi afecta felul în care mă vedeam, în care mă raportam la mine și la alții, că mă făcea să inventez o realitate virtuală care nu corespundea deloc cu viața mea personală.

Mi-am dat seama că să-mi frec prietenul la cap să posteze poze cu noi alese de mine nu era o idee prea bună, dacă el vroia să facă asta în timpul lui, și nu când îi porunceam eu. În cele din urmă, mi-am dat seama că e greu să țin pasul cu lumea în care vroiam să intru, că probabil viețile acelor persoane nu sunt deloc perfecte, că e mult struggle în spatele popularității, și că dorința mea de a cuceri lumea în felul ăsta e similară cu dorința de a fi plăcută de prieteni sau de părinți.

Așa că, mi-am arhivat tot conținutul de pe acel cont de Instagram. Mi-a luat vreo 5 zile, pentru că e o muncă manuală, și asta m-a forțat să trec prin toți cei 5 ani ai mei pe aplicație, și să revăd multe momente. A fost ca un detox, iar când am ajuns la final, am zis phew! Ce a urmat apoi…a fost să revin la lucruri mai simple. Am lăsat Instagramul în pace și m-am hotărât că am să îl folosesc doar când o să vreau să postez acolo despre o chestie mișto pe care am făcut-o, mai mișto decât toate pozele din parc, de la mare, din vacanță, de la magazin sau din lift: cartea pe care am scris-o.

 

Recommended Posts
×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to hello@you.com.ro

× Cum va putem ajuta ?