fbpx

Unde sunt mentorii când ai nevoie de ei?

 In YOU si vocatia pasiunea deci cariera

Spre sfârșitul clasei a XII-a, pentru adolescenți, apare presiunea imensă de a decide încotro. Ce facultate să aleg, acum, că m-am făcut mare. Când nu prea mai e timp de răspuns la întrebarea: “Ce te faci când vei fi mare?”.

Îi invidiam pe cei care știau EXACT cum va arăta viitorul lor. O colegă din clasă știa clar că vrea să devină medic, nu o să uit niciodată frustrarea care m-a cuprins când a rostit asta în liniștea clasei. Ea știa, iar eu nu.

De fapt, și eu știam, am aflat asta mult mai târziu, după ce îmi tocisem coatele deja patru ani prin facultatea de Economie și pe la masterate. Că așa se făcea atunci, asta era la modă, așa știai că-ți găseai job. Dacă dădeai la ASE.

Avem nevoie să fim ajutați să aflăm care ne este vocația

Nu știam ce-mi place, școala nu m-a ajutat deloc să aflu. Ca să continui povestea, mi-am dat seama singură că altceva vreau să fac, când am adunat alți patru ani într-o firmă de asigurări, în biroul pe ușa căruia scria: “Departamentul de Contabilitate”. Eram deja “mâna dreaptă” a contabilului șef, cariera mea acolo se contura, existau oportunități de avansare în funcție și tocmai trecusem (cu bine) peste o fuziune. Însă, tot mai mult, ceva mă strângea. Și colectivul era minunat, deci ce să fie?! De fapt, nu era nimic de la suprafață, era ceva din interior care striga că vrea să facă ceva mai creativ. Creativitatea era sub tocurile mele zilnic. O călcam în picioare.

Mi-am adus aminte de visul meu din liceu, ținut foarte, foarte ascuns – că aș vrea să scriu. Nici n-am pomenit vreodată în clasă despre asta cu voce tare, că aveam eu alte voci în cap care-mi ziceau ba că nu știu eu gramatică foarte bine ca să dau la Jurnalism, ba că n-am, de fapt, niciun talent în direcția aia. Și nici nu era cineva în jur pe care să intereseze cu adevărat. Și mi-ar fi plăcut să fie.

Mi-ar fi plăcut ca profesorii să NE VADĂ. Să ne încurajeze. Să ne testeze talentele. Mentorii buni își ajută oamenii să vadă noi orizonturi și să ajungă în locuri pe care nici măcar nu și le imaginaseră. Mi-ar fi plăcut să am un mentor.

Ce înseamnă să ai un mentor

Mentoratul este o relație bilaterală, în care ambii participanți au ocazia să învețe unul de la celălalt. Chiar dacă mentoratul poate porni de la premise că persoana mai experimentată își împărtășește know-how­-ul celeilalte persoane, aceasta este o perspectivă simplistă.

Un mentor bun nu va vorbi doar el sau ea. Vor fi deschiși să te asculte și să învețe cât de mult pot de la tine. E un schimb, mereu, un flow de informații, și așa se întâmplă dezvoltarea personală (sau profesională).

Mulți mentori se vor bucura de acest schimb de idei, la fel de mult cum se vor bucura să te ajute să găsești TU soluțiile cele mai relevante pentru tine. Pe termen lung, relațiile de mentorat pot evolua în prietenii puternice, care sunt benefice ambelor părți.

Cum găsesc un mentor potrivit pentru mine?

Comunitatea YOU. își propune să ofere sprijinul și mentoratul necesare unei dezvoltări personale și educaționale care să te ajute să crezi în ideile tale și să le poți transforma în proiecte.

Prin evenimentele noastre oferim suport, empatie, acces la resurse educaționale, pentru dezvoltare personală și profesională, sprijin și mentorat în situații dificile cu care te confrunți. Acces la o comunitate în continuă transformare, în care te poți conecta cu alți tineri care împărtășesc povestea prin care treci, unde poți citi, publica și vorbi cu autori, jurnaliști, antreprenori, specialiști și mentori, de la egal la egal. Fiecare experiență este validată în această comunitate, iar rolul nostru e să te echipăm să găsești în tine și în mediul tău soluțiile de care ai nevoie, fără să îți spunem, literalmente, fă așa sau nu face asta.  Chiar dacă părinții sau prietenii nu ne înțeleg, ne putem înțelege și valida unii pe alții. Suntem aici pentru tine.

Pentru a te conecta cu un mentor care te poate ajuta să îți dezvolți ideile, să capeți mai multă încredere în tine, să discuți o situație dificilă sau să găsești o cale validă pentru proiectul tău, te invităm să urmărești calendarul nostru de evenimente cu acces liber.

 

Recommended Posts
×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to hello@you.com.ro

× Cum va putem ajuta ?