fbpx

Tentațiile. Cum le reziști și cu ce le înlocuiești?

 In YOU inspirat de ei

Au înlocuit televizorul cu telefonul, cărțile cu Netflixul și atunci când nu găsesc ceva care să le placă, încearcă să facă singuri. Au bloguri, vloguri, canale de YouTube, pagini de Instagram, fac muzică sau filmulețe care ajung la sute de mii de tineri de vârsta lor. Urmăresc vedete din toată lumea sau aleg să devină ei înșiși vedete, să vorbească despre subiecte care îi interesează și să-i inspire pe cei de vârsta lor să facă la fel sau să-i urmărească pe paginile publice. Azi, oricine poate să fie creator de conținut, iar adolescenții au descoperit asta primii. Sunt cei mai creativi generatori de idei, cei mai curajoși exploratori, cei mai sinceri critici și cei mai curajoși agenți de încercare. Curiozitatea e combustibilul care-i pune în mișcare, iar imaginația nu are limite.

E suficient să deschizi revista Times și să cauți topul celor mai influenți adolescenți ai anului. Krtin Nithiyanandam trăiește în Marea Britanie și încă nu terminase liceul în 2015, când a creat un anticorp care poate să detecteze semne timpurii de Alzheimer. Proiectul i-a adus 25.000 de dolari de la Google Science Fair și încrederea că poate mult mai mult de-atât. În septembrie 2017, a câștigat un alt premiu pentru un sistem bioplastic prin care apa menajeră poate fi curățată de toxine, iar acum lucrează la o metodă care poate face cancerul de sân triplu negativ (o formă rezistentă la terapie) mai responsiv la tratament. Dar înainte să cunoască succesul și să devină o sursă de inspirație pentru toți tinerii de vârsta lui, Krtin a fost respins de 52 de universități până să găsească sprijin pentru studiul lui despre Alzheimer. Sfatul lui pentru ceilalți adolescenți: “Nu vă temeți să fiți respinși!”

Din toamna asta, milioane de femei din toată lumea vor avea propriul emoji datorită lui Rayouf Alhumedhi. Adolescenta de 16 ani din Viena le-a propus celor de la Unicode Consortium al companiei Apple un emoji cu capul acoperit. “E ceva extrem de important pentru identitatea mea”, a spus Rayouf, a cărei campanie a primit suport din partea co-fondatorului Reddit, Alexis Ohanian. În cele din urmă, Apple a anunțat că are emoticonul în pregătire, un pas înainte pentru celebrarea diversității și acceptarea religiei musulmane. Puștoaica de 16 ani este și ea în topul Times al celor mai influenți adolescenți în 2017.

Mai găsești pe listă actori de 13 ani nominalizați la Premiile Emmy, un antreprenor de 13 ani care tocmai și-a angajat tatăl la propria companie, o promotoare a drepturilor civile care nu ezită să își declare public poziția împotriva unuia dintre cei mai temuți dictatori ai planetei, deși abia a împlinit 14 ani. Lista e completată de sportivi, actori, muzicieni, susținători ai drepturilor omului, ai minorităților sexuale și ai diversității. Sunt tineri care au o voce și nu se feresc să o facă auzită.

Au acces la resurse pe care mulți dintre adulți nu le mai înțeleg și cu care le e greu să mai țină pasul. Își creează comunități în care cei mari au acces doar dacă sunt suficient de cool ca să le priceapă singuri mecanismele. E așa, ca la evaluarea națională: intri în lumea lor doar dacă studiezi suficient și iei examenul de admitere, ăla pentru care calificativul de trecere este în lumea digitală.

Încercarea asta a lor de a-și crea singuri un spațiu în care să se simtă în largul lor, departe de regulile rigide și de barierele impuse de oamenii mari, îi duce uneori în locuri din lumi paralele despre care părinții știu prea puține. Și care, ca tot ce este nou, îi sperie îngrozitor pe adulții obișnuiți să dețină controlul și scoate din ei singura armă cu care știu să se apere: refuzul categoric.

Recommended Posts
Cum va putem ajuta ?