fbpx

Tudor Petruț: Ceea ce știi, nu poate să-ți ia nimeni.

 In YOU inspirat de ei, YOU si parintii, YOU si societatea

Actorul, regizorul si scenaristul Tudor Petruț s-a născut în București, în 1963. Este nepotul marelui actor Emanoil Petruț. A absolvit în 1990 Facultatea de Regie la Universitatea de Teatru și Film I. L. Caragiale din București, și a regizat spectacole de teatru în capitală, la Constanța, Arad si Ploiești, printre care Knack de Ann Jellicoe, Elevul în vârstele dragostei de Tudor Mușatescu, Moartea unui comis voiajor de A.Miller, Boroboațele de Moličre, spectacolul muzical Crazy Cats de M. Hennequin și P. Weber, Vârstele dragostei de Tudor Mușatescu, Creiere mobilate decent de Eugen Toma, spectacolul de păpuși Amor (la Teatrul de Păpuși și marionete din Arad), etc. Tudor este cunoscut pentru rolurile sale în filmele românești Misterul lui Herodot (1976), Femeia din Ursa Mare (1982), Secretul lui Nemesis (1985), Zâmbet de soare (1987), Păstreză-mă doar pentru tine (1987), Liceenii (1987) și Extemporal la dirigentie (1987).  Tudor a emigrat în Statele Unite și și-a continuat cariera artistică peste ocean. 

Timpul tău liber, în adolescentă, arăta cam așa…

Fotbal, fotbal, fotbal… Până am absolvit liceul, timpul în afară școlii nu era liber, era fotbal. Seară, e adevărat, ascultăm clandestin topurile internaționale pe Europa Liberă. Și cine avea magnetofon și pick- up (ce sunt alea?) trăgea muzică când se-mprumuta cu câte un album (album?) muzical bun.

Ce te-a învățat școala și ce ai mai fi vrut să te învețe?

Școala românească și mai ales liceul de matematică-fizică m-au pregătit pentru o viață profesională la care nu m-am gândit niciodată. După ce am emigrat în California am trecut din prima toate examenele și am primit imediat o licență pedagogică că să preau….matematică. Find artist (cu acte) fără cunoștințele matematice și de cultură generală din liceu nu aș fi putut tranzitiona atât de firesc într-o meserie nouă.

Ce ai învățat singur?

Calculatoare. M-au fascinat. Primul cadou pe care mi l-am făcut în SUA a fost un calculator nou-nouț, 386 cu DOS/Windows și conexiune la Internet (la vremea aceea experimentală). Când am cumpărat prima oară bilete la cinematograf on-line mi s-a părut o revoluție digitală.

Care au fost problemele adolescenței pentru tine? (fricile, momentele/ situațiile dificil de gestionat etc.)

Pe vremea noastră, dacă aveai probleme în adolescență și se afla, erai “mâncat”. Râsu-lumii, ciuca bătăilor… Trăiam într-o micro-societate în care toată lumea trebuia să se țină “tare” la suprafață. Dar asta a creat multe sechele, care uneori s-au transmis și copiilor noștri.

Cu ce succese a venit perioada adolescenței pentru tine? Ce situații/persoane/lucruri din tine le-a provocat?

Am avut noroc că prin clasa a șaptea golăneam prin curtea școlii cu prietenul meu și ne-a descoperit regizoarea Geta Doina Tarnavski. Așa am ajuns la niște probe de filmare și dintr-o data am aterizat la filmare, pentru filmul de aventuri pentru copii “Misterul lui Herodot”. Filmul a avut ceva succes și până când am intrat la liceu eram deja oarecum o “vedetă” în ochii colegelor mele. Și că să mă împac și cu colegii noroc că dădeam goluri la fotbal și trebuiau să mă ia în echipă. Success în toate direcțiile!

Momentul în care te-ai simțit adult a fost…

M-am trezit la realitate când am căzut prima oară la facultate. La regie, la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică “IL Caragiale”. Unde intrau șase-șapte din două sute. Eram respins, primul sub linie (de parcă ar avea vreo importantă) și total debusolat de viitorul apropiat. Atunci a trebuit să-mi asum responsabilitatea propriului meu parcurs…

Cât de mult îi înțelegi pe tinerii de azi? Care sunt trucurile prin care îi apropii de tine?

Am doi băieți născuți în SUA alături de care am trecut prin adolescența lor și problemele inerente, mai mult sau mai puțin asemănătoare cu ale copiilor de oriunde. Probabil că seamănă și cu mine, pentru că ne-am contrazis mai tot timpul (adică suntem cu gura mare, cum ar veni). În același timp, învățăm împreună că dezbaterea este constructivă și necesară. Am rămas foarte apropiați pentru că ne respectăm punctele de vedere. Iar atunci când e vorba de familie nu există disensiuni. Deci îi înțeleg foarte bine, mai ales că sunt expus și la poveștile de viață ale elevilor și studenților mei. Băieții sunt mari, au carierele lor, și nu mai avem nevoi de trucuri. Nu mai pot să-i păcălesc cu o vizită la Disneyland…

Crezi că au nevoi diferite fată de cele ale generației tale? (Argumentează, te rog)

Procesul de creștere, de dezvoltare, de descoperire, de aventură este la fel indiferent de generație. Face parte din natura umană. Contextul socio-politic și economic contează, evident, dar la nivel emoțional parcurgem în general aceleași etape. Din păcate, în lumea modernă, există o sumă de presiuni care influențează percepția de “nevoi” adolescentine. De exemplu, dacă nu ai celular (și tot ce înseamnă conectivitatea digitală) nu ești împlinit, nu poți fi “cool”. Deși, cu celular sau fără tot o să-ți apară niște coșuri, tot o să te îndrăgostești, tot o să plângi după dragostea spulberată, tot o să dai examene în școală, și așa mai departe.

Lucrurile care te linișteau, îți aduceau pacea în adolescență erau…

Mi-a plăcut să citesc. Probabil pentru că “vizualizam” poarte firesc narațiunea literară, preconizând, probabil, regizorul de mai târziu. Era multă liniște în jurul cuvintelor din carte și imaginilor din imaginație.

Ce-ți spui tu, cel de acum, ție, celui de la 20 de ani?

“Asa cum ți-a spus toată lumea, inclusiv cei apropiați și dragi, mai bine te făceai inginer, prietene. Ce-ți trebuia ție regie, actorie, film, teatru? Păi dacă erai ditamai inginerul, când ajungeai în America dădeai lovitura pe loc. Cu salariu mare, cu o viață liniștită. Nu să aștepți și să bați la uși ani și ani de zile până să apari pe ecran. Vedetă ți-a trebuit, vedetă ai avut…”

Din lecțiile adolescenței tale, ce le transmiți adolescenților de azi? (cel mai bun sfat al tău, mai multe sfaturi sau ce simți, pur și simplu)

Ocupați-va de educația voastră, dragii mei. O persoană educată și informată nu poate să nu aibă succese în viață. Ceea ce aduce de la sine liniște sufletească. Și potențialul de a crea o viață propice unei familii fericite. Ceea ce știi, nu poate să-ți ia nimeni.

 

 

 

Recommended Posts
×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to hello@you.com.ro

× Cum va putem ajuta ?