fbpx

(Colaj) Minciunile pe care ni le spun părinții…și ce să facem cu ele

 In YOU si parintii

„Sunt ok, a spus mama, când am sunat-o să o întreb ce face.

Tocmai ieșisem dintr-un examen. 

Mama suferă de depresie. Are atacuri și crize în fiecare săptămână. Nu se simțea bine deloc în ziua aia. Și totuși, mi-a spus că totul e ok, doar ca să nu-mi știrbească senzația de după acel examen…pe care l-am luat. 

Altă dată, era ziua lui tata. I-am spus să mergem împreună să alegem un cadou pentru el. Mi-a răspuns că nu vrea nimic. Asta se întâmpla doar cu o săptămână înainte de vizita noastră la un mall, când tatei i-a plăcut mult un tricou. Dar nu l-a cumpărat. Mi-a luat mie o bluză… Știam că m-a mințit. 

Iată cea mai comună minciună pe care ne-o spun părinții:

Au și ei dorințe. Dar nu cer nimic. Nu vor nimic. 

Înafară de iubirea noastră.” – Lia, 23

 

„O să ai o carieră, nu un job.”Matei, 25

 

„Viața ta va deveni din ce în ce mai ușoară, dacă studiezi din greu. 

Când eram la școală, părinții mi-au spus Dacă o să studiezi intens o să fii mai calificat pentru liceu. Acolo nu trebuie să înveți așa mult..

Așa că am studiat de mi-au sărit capacele. Am luat note bune și m-am dat cu capul de pereți să îmi impresionez profesorii, lucru care m-a făcut cel mai antipatic tocilar pentru colegii mei.

După ce am ajuns la liceu, povestea a luat-o de la capăt: Dacă studiezi acum și mai tare, o să fie mai simplu la facultate. 

Când am ajuns la facultate, ciclul ăsta se repeta, de data asta cu un job în coadă. M-am plictisit și săturat de speech-urile alor mei, așa că anii aceia i-am petrecut mai departe de școală și mai aproape de prietenii mei, de călătorii, etc. Problema e că viața nu a devenit cu nimic mai ușoară, indiferent ce job am avut după. Sfatul meu e să nu îți pierzi toți anii din școală învățând, pentru că nu te va pregăti nimic de acolo pentru viață. Viața te pregătește pentru viață.” – Albert, 27

„Voi avea mereu grijă de tine. Băiatul ăsta nu e bun pentru tine. Dacă studiezi asta o să ai bani în viitor. Viața e mai bună pentru tine aici, nu acolo. Totul o să treacă! Realitatea e că părinții cred că știu ce e bine pentru noi, dar, judecând după experiența lor limitată de viață, habar nu au cu ce se mănâncă viața noastră astăzi. Nu totul trece, nu toate studiile garantează bani, nu toți băieții sunt buni pentru mine, viața nu e neapărat mai bună în România, și, mai ales, nimeni n-o să aibă grijă de tine forever. Nici măcar părinții.” – Liana, 19

„La momentul potrivit, vei ști ce să faci. Asta e una dintre minciunile cu picioare lungi cu care am crescut, și care mi-a dat un elan incredibil când eram mai mică, m-a făcut să îmi imaginez lumea în culori deosebite, m-a făcut să nu-mi văd lungul nasului uneori. E multă libertate într-o astfel de afirmație, dar sunt consecințe ulterioare oricărei decizii, și am învățat cu greu că nu voi ști mereu ce să fac, uneori deloc, și că îmi voi sparge capul încercând să decid pentru mine atunci când deciziile nu depinde întru totul de mine.” – Iulia, 20

 

Recommended Posts
Cum va putem ajuta ?