fbpx

Lucruri pe care le-am făcut ca să plec dintr-o relație abuzivă

 In YOU cu tine, YOU și prin ce trec alții

Uite ce: o relație abuzivă îți consumă sufletul, te distruge ca individ. E mai mult decât o relație nasoală, acolo știi măcar că ți-ai făcut-o cu mâna ta, că nu merge, că poți pleca oricând. Dar ce mi s-a întâmplat mie, m-a aruncat într-un puzzle de necunoscute, unde am crezut că o să ajung să mă sinucid. 

Să începem cu începutul: am avut un iubit gelos, atât de gelos încât m-a lovit din cauza asta. 

Și eu am stat acolo, am paralizat, și mi-am cerut tot eu scuze. 

Da, mi-am cerut scuze că am prieteni băieți, și am promis că o să fac cumva să nu mai vorbesc cu ei, chiar dacă asta mă durea mai mult decât o serie de palme. 

Să-l numit pe iubitul meu gelos Matei. Matei are 5 ani mai mult ca mine, și m-am îndrăgostit de el foarte repede, pentru că a făcut cumva să pară totul perfect. Matei e al doilea meu iubit, dacă nu pun la socoteală câteva flirturi cu niște băieți de la liceu. Matei a fost super, până când a început să devină nașpa, doar că eu eram așa de îndrăgostită (și încă sunt, da, ai citit bine), încât nu am zis nu la lucrurile nașpa.

În primul rând, eu nu vroiam să am relații sexuale până la 18 ani. Și Matei vroia. Vroia și insista tot timpul, și a primit asta, în cele din urmă, m-a făcut să cedez. Am regretat apoi, dar Matei a încercat să mă convingă că trebuie să îmi placă și mie asta, care era problema mea, ce eram, ciudată? Mi-a spus că se va duce la alte fete dacă eu nu vreau, și că să aleg dacă îl pierd sau nu. Am ales…să nu îl pierd. 

Am strâns din dinți, am zâmbit și am trecut și peste asta, sau am băgat-o sub preș. Oricum, Matei și cu mine nu cred că aveam o relație sexuală normală, pentru că eu nu îmi doream asta cu adevărat. Și nu știam cum să mă bucur de asta. 

A fost ok așa o vreme, dar apoi au început suspiciunile și amenințările. Matei vroia să știe mereu ce fac și unde mă duc, m-a pus să îi dau parola de la telefon, să zic alor mei că dorm la o prietenă ca să stau cu el în weekenduri…era complicat și începeam să mă simt rău. Mi-a făcut niște poze goală și apoi a început să mă șantajeze mereu că le pune pe internet dacă nu fac cum spune el. 

Și..da, asta a culminat cu momentul când Matei m-a lovit pentru că m-a văzut vorbind cu niște amici la școală. 

Mi-e frică de Matei. Părinții mei nu știu de Matei, pentru că nu ar fi de acord să am un iubit mai mare ca mine. Le-am spus mereu că sunt cu prieteni, așa cum m-a instruit el…și, m-au crezut. 

Dar m-au crezut și pentru că sunt ocupați, așa ocupați că nu le pasă, cred, cu adevărat, cum îmi merge. Relația cu Matei am ținut-o într-o bulă secretă. Mi-am văzut de școală, am părut fiica model, dar acum nu mai pot să ascund ce e în sufletul meu. Cred că lipsa de preocupare a părinților mei apropo de viața mea personală a contribuit la această situație, în care m-am îndrăgostit de cineva care promitea să îmi dea toată afecțiunea de care aveam nevoie…de la ai mei. 

M-am despărțit de Matei de 5 ori. A fost foarte greu. Mi-a fost teamă că nu o să pot ieși vreodată din asta. Lucrurile pe care le-am făcut, ca să ies din asta, pot părea simple și la îndemâna oricui, dar mi-a luat aproape un an să le fac, și s-au dovedit salvarea mea. Lucrurile pe care le-am făcut ca să nu mai trăiesc cu un băiat de care mi-e frică, sunt acestea, și le poți face și tu dacă intri într-o astfel de situație violentă:

  • Am vorbit cu prietenii mei despre asta. Au fost șocați și surprinși, în mare parte pentru că nu știau ce se întâmplă, dar mai ales pentru că nu credeau că sunt așa de nefericită și abuzată. M-au ascultat și au încercat să mă ajute. O prietenă bună mi-a spus că putem merge la poliție împreună.
  • Nu am mers la poliție, dar am mers, în schimb, la psihologul liceului, care, spre surprinderea mea, mi-a expus câteva opțiuni, printre care și să vorbesc cu părinții mei, nu doar cu poliția. 
  • L-am blocat pe Matei peste tot pe net, unde avea acces la mine. I-am blocat numărul, și acum mă sună, probabil, de pe numere ascunse, dar nu răspund la ele. 
  • Am vorbit cu mama despre Matei. A fost o ușurare că nu a dat vina pe mine, însă mi-a fost foarte greu să îi explic. Unele lucruri le-am ținut pentru mine. Dar mă bucur că i-am cerut ajutorul. Mama a decis că e cazul să fie mai apropiată de mine, și ăsta e pentru mine, cel mai important lucru.

Matei mi-a trimis multe emailuri în care ba mă implora, ba mă înjura, să ne împăcăm sau să ies din viața lui. Mi-este foarte greu, având în vedere ce s-a întâmplat, însă, povestea asta se termină, poate, cu bine, pentru că și eu am fost inspirată să îi scriu mamei lui Matei câteva fraze care cred că or să o inspire să îl țină departe de mine….

—-

Liana este un pseudonim, ales pentru a proteja identitatea autoarei acestui text.  

În România, adolescenți de toate vârstele sunt abuzați în societate în școală, și în familie, zi de zi.

#IAMYOU este o campanie de conștientizare și educare a populației asupra vulnerabilităților individuale și colective ale generației tinere din România. 

Din 15 noiembrie 2019, susținem adolescenții din România printr-un Call Center gratuit de consiliere psihologică și educațională. Linia verde 0800 070 YOU adică 0800 070 968 este un serviciu apelabil național.

Program Call Center YOU

Luni-Miercuri: 16.00-20.00

Joi-Vineri: 10.00-14.00

Sâmbătă-Duminică: 10.00-14.00

Orice adolescent sau tânăr care are nevoie să discute despre experiențele pe care le întâmpină, indiferent de severitatea lor, poate apela gratuit și fără să își dezvăluie identitatea linia YOU., unde intră în contact direct cu personal pregătit, la orice oră, care să îl asculte cu compasiune și să îi ofere suport imediat în situații critice. Durata unui apel nu este limitată ca timp, întrucât ne dorim ca beneficiarii acestui serviciu să se simtă ascultați, înțeleși, sprijiniți și îndrumați spre soluții care le pot, în primul rând, salva viața.

0800 070 YOU / 0800 070 968

sau hello at you dot com dot ro

Suntem aici pentru tine. 

 

Recommended Posts
×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to hello@you.com.ro

× Cum va putem ajuta ?