fbpx

Constantin Romulus Preda: “O singură poezie poate aduce mai multă fericire decât toate tehnologiile lumii la un loc”

 In YOU inspirat de ei
Constantin Romulus Preda s-a născut la 8 martie 1990, în municipiul Craiova, județul Dolj și este licențiat în Drept și Științe Politice. A publicat opt cărți de versuri: „Mii de baionete îmi decorează inima” (Editura Autograf MJM, Craiova, 2013), „Iubirea noastră înflorește dincolo de stele” (Editura Autograf MJM, Craiova, 2013), „Cap sau pajură, sabie sau inel de logodnă” (Editura Autograf MJM, Craiova, 2015), „Martirul Garoafei” (Editura Autograf MJM, Craiova, 2015), “Te iubesc aproape orb” (Editura Hoffman, Caracal, 2018), “Te iubesc, nu mai am margini” (Editura Hoffman, Caracal, 2018), “m-am iubit cu o femeie-piersică până s-a copt luna” (Editura Hoffman, Caracal, 2019), “dor de dor de tine” (Editura Bestseller, Chișinău, 2019). I s-a decernat premiul de debut al Festivalului Internațional „Mihai Eminescu” (ediția I, septembrie 2013), fiind remarcat de Justo Jorge Padrón, unul dintre poeții importanți participanți la prima ediție a Congresului Mondial de Poezie de la Craiova. Referințe critice: Ion Cristoiu, Nicu Panea, Ovidiu Ghidirmic, Vasile Morar, Florea Miu, Mihai Firică, Aurelian Titu Dumitrescu, Alice Năstase Buciuta, Ştefan Mitroi, Ion Deaconescu, Jean Băileşteanu, Marian Barbu, Tudor Nedelcea, Mircea Pospai, Ciprian Chirvasiu, Costel Stancu, Delia Muntean, Lucian Avramescu, Costin Tuchilă, Ion Cristofor, Gheorghe Smeoreanu, Octavian Știreanu, Silviu Popescu, Mihnea Costoiu, Paul Aretzu, Nicolae Breban.


L-am descusut în rimă albă despre cum se vede generația de astăzi prin ochii unui om care gândește și visează în versuri, despre importanța prieteniei, și despre care sunt lucrurile care ne fac inima să bată mai tare.

Ce înseamnă o viață bună?

Nu știu ce înseamnă o viață bună. Știu însă că viața înseamnă credință. Să crezi în îngeri, în poezie, în zbor, în veșnicia clipei, în tot ceea ce nu poți vedea. Pentru mine, bună sau rea, aceasta este singura viață pe care o pot trăi.

Crezi că e mai important să fii respectat sau să fii plăcut?

Cred că e mai important să iubești. Să iubești și să crezi în steaua ta. Dacă iubești, vei fi iubit, iar iubirea te face nemuritor.

Am devenit mai puțin fericiți în era tehnologiei avansate?

Un om cu profunzimi caută fericirea, sensul vieții, indiferent de epoca în care trăiește. Eu, de exemplu, cred că o singură poezie poate aduce mai multă fericire decât toate tehnologiile lumii la un loc. 

Este mai ușor să iubești sau să fii iubit?

Cred că iubirea are un singur sens. Când iubești, iubești mai presus de toate punctele cardinale ale sufletului, nu mai ai timp să te întrebi dacă ești iubit. Iubirea naște iubire, nu așteptare.

Ce înseamnă școala pentru generația tânără?

Școala ar trebui să fie locul în care ne găsim primele modele în viață, cele mai importante, zic eu. Profesorii ne învață să visăm și să credem în visele noastre. Școala este, pentru tânărul de astăzi, libertatea adultului de mâine. Sau așa ar trebui să fie…

Sunt tinerii din această generație mai mult sau mai puțin sensibili la schimbare decât oamenii din generațiile trecute?

Tânăra generație tocmai asta reprezintă, schimbarea. Ei (tinerii) vor schimba la nesfârșit lumea de mâine. Tocmai din acest motiv, rădăcinile tinerei generații ar trebui să fie viguroase, pentru a putea produce schimbări profunde la temelia societății, nu doar la suprafața ei.

Care este însemnătatea reală a prieteniei? Poate fi viața plină de însemnătate în absența prietenilor?

Eu îmi numesc prietenii îngeri păzitori. Deci nu, nu cred într-o viață fără prieteni.

Care sunt emoțiile pe care le simți privind tabloul generației de tineri și adolescenți curente? Crezi că au provocări emoționale diferite de generația ta?

Cred că tinerii și adolescenții de astăzi se confruntă cu o lume tot mai lipsită de spirit, de frumos, dar să nu uităm că lumina izvorăște din întuneric. Vă asigur că România de mâine va fi, dacă nu mai bogată, cu siguranță mai luminoasă.

Cum știi că un lucru sau o persoană sunt bune pentru tine, și cum practici respectul față de sine?

Simt! Simt când un om sau un lucru se încadrează în peisajul inimii mele. Respectul față de sine? Cred orbește în lumea mea, drumul către tine însuți este singurul care merită să fie parcurs.

Obsesia pentru ceva sau cineva (un proiect, o pasiune, o carieră, studii, o persoană) este bună sau mai puțin bună pentru noi?

În niciun caz obesia! Mai degrabă credința. Cum spunea Nichita, „nu poți să vezi zâne, dacă nu ești zănatic”. Crede și ți se va arăta.

Cunoașterea și înțelegerea profundă a lumii ne fac mai fericiți sau mai nefericiți ca oameni?

Cu adevărat important este drumul către fericire. Este un drum fără sfârșit, dar pașii noștri pe acest drum pot deveni cândva diamante.

Care sunt lecțiile de viață pe care le-ai învățat – mai ușor sau mai dificil – și pe care dintre ele le-ai transmite într-un mesaj celui care ai fost acum 20 de ani?

“copilul din mine

m-ar ucide

fără niciun fel de ezitare

dacă aș deveni adult”

Singura mea lecție de viață a fost și va rămâne copilăria. Mă încăpățânez să rămân copil și să mă joc de-a zborul până voi prinde aripi. La propriu!

 

Recommended Posts
×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to hello@you.com.ro

× Cum va putem ajuta ?