fbpx

Ana Maria Lungu: “Mi-a fost greu să trec peste faptul că tiparul perfecțiunii este unul care mă va ajuta să fiu autentică”

 In YOU inspirat de ei

Ana Maria Lungu este un designer român specializat în rochii de mireasă și ținute pentru ocazii speciale, cu o experiență de 14 ani. Pasionată de artă, de istoria costumului, de comunicare și psihologie, a studiat îndeaproape manifestarea nevoilor de comunicare prin vestimentație. În 2014, a lansat propriul brand specializat în vestimentația de ceremonie, Aryanna Karen. Atenția față de nevoile clienților și abordarea designului în concordanță cu acestea, au contribuit la dezvoltarea spectaculoasă a brandului, astfel că, în cinci ani de la lansarea acestuia, ocupă unul dintre primele trei locuri în topul furnizorilor de rochii de mireasă din România. 

Timpul tău liber, în adolescență, arăta cam așa…

Când aveam în jur de 16-17 ani am realizat că este important că viață ta să aibă un scop mai presus de viață de zi cu zi și am început să fac voluntariat, așa că mare parte din timpul liber a mers către activitățile pe care la desfășurăm în cadrul asociației la care eram voluntar. Voluntariatul mi-a oferit că om mult mai multe decât am reușit eu să dau înapoi. Acolo am învățat muncă în echipă și tot acolo mi-am dezvoltat spiritul de lider, am exersat vorbitul în public și mi-am învins temerile și timiditatea.  

Ce te-a învățat școala și ce ai mai fi vrut să te învețe?

La școală am învățat că este important să ai consistență în ceea ce faci, și că nu funcționează “îngrășatul porcului în ajun”. Am avut rezultate excelente lucrând câte puțin în fiecare zi către scopurile pe care mi le fixam, strategia care a dovedit că da rezultate și mai târziu, în business și în munca de designer.  

Ce ai învățat singură? 

Am învățat că în viață nu este important numai ceea ce spui dar și modul în care o spui, felul în care pui problema. Același lucru, spus în moduri diferite, va duce la rezultate diferite.  

Care au fost problemele adolescenței pentru tine? (fricile, momentele/ situațiile dificil de gestionat etc.) 

Cele mai mari probleme erau legate de stima de sine. Mi se părea că nu mă pot încadra în tiparul de adolescent cool de la momentul respectiv, deși mi-aș fi dorit acest lucru. Mi-a fost dificil să înțeleg că important este să te iubești tu pe tine necondiționat, să te placi așa cum ești în momentul de față, nu atunci când vei avea mai puține kilograme sau un ten perfect. Mi-a fost greu să trec peste faptul că tiparul perfecțiunii este unul care nu mă va ajuta să fiu autentică. Abia mai târziu am realizat că este mai important să fii autentic decât să te încadrezi într-un tipar.  

De unde așteptai sprijin pentru ele? Și… unde l-ai găsit? 

Așteptam sprijin de la părinți, dar, fiind primul adolescent din familie, și lor le-a fost greu să se confrunte cu situațiile în care eu îi puneam. Într-un final, sprijinul a venit citind, cu cât citeam mai multe despre subiectele care nu îmi dădeau pace cu atât înțelegeam ce este de făcut. Cărțile de dezvoltare personală au fost de un real ajutor.  

Cu ce succese a venit perioada adolescenței pentru tine? Ce situații/persoane/lucruri din tine le-a provocat? 

Pentru mine a fost un mare succes atunci când am devenit coordonator de echipă în cadrul asociației care făceam voluntariat. Atunci am realizat că îmi place să fiu coordonator și că pot să conduc o echipă către rezultate bune. Tot atunci mi-am dat seama că îmi doresc pe viitor să am propria mea afacere și că m-aș simți excelent pe poziția de lider.  

Când erai adolescent, te inspira/motiva sau îl vedeai ca pe un mentor pe…. 

Nu pot să spun că am găsit un mentor la momentul respectiv, deși aș fi avut nevoie de unul. Ținerii de astăzi sunt norocoși că au acces la informație mult mai facil decât aveam noi la momentul respectiv. 

Momentul în care te-ai simțit adult a fost… 

Când m-am mutat singură, la 20 de ani, moment care a coincis și cu primii bani câștigați prin forțe proprii. Practic, din acel moment, m-am descurcat să îmi plătesc singură traiul zilnic iar pentru mine a fost o declarație de independență.  

Ca un adult să se apropie de tine când erai adolescentă și să fii deschis față de el, trebuia să… 

Să mă trateze că pe un egal, să nu aibă un aer condescendent în conversație.  

Mă deranja teribil atitudinea din categoria “ce știi tu, la x ani…” 

Cât de mult îi înțelegi pe tinerii de azi? Care sunt trucurile prin care îi apropii de tine?  

Încerc să tratez pe toată lumea la fel, indiferent de vârstă, sex, ocupație. Nu consider că sunt necesare “trucuri” pentru a apropia pe cineva de tine. Atâta timp cât abordarea este una bazată pe respect reciproc și relația este lipsită de toxicitate, totul decurge lin.  

Crezi că au nevoi diferite față de cele ale generației tale? (Argumentează, te rog) 

Cred ca nevoia de a-și găsi o identitate și aceea de a aparține unui grup au rămas la fel peste ani. 

Lucrurile care te linișteau, îți aduceau pacea în adolescență erau…

Mă linișteau momentele în care scriam în jurnal și acelea în care desenam. 

Ești clasa a XII-a și urmează să decizi… încotro. Știi care ți-e vocația? 

Știam că vreau să am propria mea afacere, să fiu “căpitanul navei mele” și de asemenea, că trebuie să fie ceva care să îmbine lucrul cu oamenii, și o parte creativă, decorativă. Așa cum spuneam mai sus, claritatea a venit din munca de voluntariat, care m-a învățat că pot să am idei bune pe care să le văd realizate, că am talent de coordonator și că pot face ceva practic, cu un impact în viețile oamenilor. Eu am terminat mai întâi Facultatea de Filosofie de la Universitatea București și pe cea de Comunicare și Relații Publice de la SNSPA. Acestea două m-au învățat în mare parte “cum să gândesc” respectiv “cum să transmit” ideile le care le am într-un mod optimizat scopului propus. Abia după câțiva ani în care deja lucram că designer și antreprenor mi-am dorit să urmez și o facultate de profil, UNARTE, unde am fost la secția de Modă și Design Vestimentar.  

Ce mi-aș spune mie, celei de la 20 ani? 

Că orice ar fi, ești suficient! Suficient de bună, suficient de talentată, suficient de frumoasă, suficient de norocoasă și că cel mai important lucru este să fii pozitiv, să ai o igienă a gândurilor prin care să îndepărtezi în mod conștient negativitatea. 

Ce sfat le transmiți adolescenților?

Cel mai bun sfat este să creadă în propria persoană indiferent ce spun alții, pentru că atunci când nu vede nimeni potențialul sau talentul tău, este important să îl vezi tu însuți și să crezi că ai toate șansele că visurile tale să devină realitate chiar dacă acum nu înțelegi în ce mod, vei întâlni persoanele și circumstanțele potrivite pentru a-ți îndeplini visurile. 

  

 

 

Recommended Posts
×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to hello@you.com.ro

× Cum va putem ajuta ?