fbpx

Cum să discuți cu părinții despre viața ta sexuală în adolescență?

 In YOU cu tine, YOU si parintii

Dacă ești în adolescență, îi poți aborda cu o introducere mai atent compusă decât Vreau să fac sex. Spune-le, în schimb, că vrei să cunoști pe cineva, că vrei să ai date-uri, și dacă experimentezi deja asta, cu atât mai bine.

Dacă ai deja un partener stabil, poți începe cu asta.

Ajută, desigur, ca părinții tăi să cunoască deja presupusul partener sau parteneră, pentru că dacă este o persoană în care au încredere și pe care o plac, să îi pui în fața faptului împlinit cu această informație va fi mai facil. Te vor sfătui să te protejezi și să ai grijă de siguranța ta, într-un caz ideal. Asta denotă că îți acceptă deciziile independente, că au încredere în tine și că îți vor permite să trăiești această experiență. 

În schimb, dacă ești foarte tânăr, să spunem 13-15 ani, și familia ta îți spune în mod explicit că nu ai voie să îți începi viața sexuală, e, probabil, mai bine să ții cont de opinia lor. Desigur, în afara situației în care vrei cu tot dinadinsul să faci contrariul. Dacă ei consideră că nu ești pregătit/ă pentru o viață sexuală, se poate spune că au dreptate. Au fost și ei adolescenți. 

Mai e situația în care părinții tăi au anumite convingeri religioase sau morale și vor să îți păstrezi virginitatea până la căsătorie. În acest caz, recomandarea mea este să aștepți până la vârsta majoratului și să îți afirmi abia apoi deciziile proprii în privința vieții sexuale. 

Cât despre tine, asigură-te că înțelegi ce înseamnă să te protejezi. Să fi pregătit/ă emoțional și fizic pentru această experiență. Și, desigur, totul depinde și de vârsta ta. Dacă ai mai puțin de 16 ani, acceptă probabilitatea ca părinții să nu agreeze asta. Între 16 și 18 ani nu e ceva dezirabil pentru părinții tăi, dar există loc pentru concesii, încât poți fi destul de matur/ă pentru a avea discernământul acestei decizii. 

După 18 ani, ai dreptul, practic, să faci orice vrei, menținând totuși anumite limite atâta vreme cât încă locuiești cu părinții. Probabil că nu-și vor dori să faci asta în casa voastră, sau dacă sunt ok cu asta, încearcă să respecți regulile de bază de intimitate atunci când locuiești cu alți oameni. 

Revenind, cum să le spui efectiv?

Cea mai simplă cale e să îi așezi pe canapea la o discuție liberă și să eliminați, fără prea multe detalii grafice, elefantul din cameră. Le poți spune că te simți pregătit/ă pentru asta în teorie, chiar dacă practic nu ai făcut încă nimic. Spune-le că vrei ca ei să știe că te-ai gândit la asta, că vrei să explorezi cu o viață romantică, și că opinia lor e importantă pentru tine, în plus, că vrei să le înțelegi poziția legat de viața ta, și eventualele griji. 

Fii sincer și păstrează un ton amiabil, pentru că, chiar dacă se opun cu vehemență, vor fi nevoiți să înțeleagă, în cele din urmă, că vei face oricum ceea ce ai de gând, și că este mai importantă sinceritatea decât o fațadă. 

Nu este o conversație ușoară, dar trebuie să înceapă de undeva. 

Cât despre tine, amintește-ți, indiferent de opinia părinților tăi, că orice persoană cu care vei face sex e pasibil să devină un părinte al unui posibil copil al tău, așa că nu face asta cu nimeni cu care nu-ți poți imagina o relație sănătoasă, și nu face asta decât dacă ești convins/ă că îți place persoana aceea și nu ești forțat/ă de împrejurări sau de altcineva. 

Accidentele astea se pot întâmpla.

Ce este cel mai important, e că, indiferent că vei avea o viață sexuală cu sau fără permisiunea părinților, să te respecți pe tine presupune să te protejezi fizic și emoțional.

Mult succes!

Recommended Posts
Cum va putem ajuta ?