(YOU asked) Ce să faci atunci când părinții îți invadează intimitatea?
Ai o întrebare despre care ți-e greu să vorbești cu cineva apropiat? În fiecare săptămână, în noua rubrică YOU asked, psihologul Dana Angelescu răspunde întrebărilor tale. Fie că e vorba despre o problemă cu părinții, una romantică, dificultatea de a lua o decizie importantă sau nevoia de suport în educația, dezvoltarea ta personală sau viitorul tău, ne poți scrie la hello at you dot com dot ro, și îți vom răspunde în cadrul acestei rubrici. Identitatea ta poate rămâne anonimă, în situația în care dorești să îți protejezi datele personale.
“Cum o pot opri pe mama din a-mi invada spațiul personal? Am 15 ani. Mama îmi ia telefonul și se uită prin el, îmi caută prin lucruri, îmi citește jurnalul și le spune altora despre gândurile mele private. Nu mai pot discuta cu ea nimic personal…ce pot face ca să se oprească?”
Dana Angelescu: Probabil că nu poți face foarte multe. De ce?
Pentru că mama ta pare să aibă un simț de proprietate asupra…ta. E posibil ca ea să considere că e îndreptățită să aibă acces nerestricționat la viața ta personală și la gândurile tale intime, cu alte cuvinte, că nu ai dreptul la un spațiu privat.
Dacă nu ar fi fost vorba de toate aceste gânduri de partea ei, probabil că nu ar fi avut acest comportament. Din moment ce o face însă, e puțin probabil să o poți opri. Oamenii nu se opresc din a face lucrurile pe care se simt îndreptățiți să le facă. E cazul multor părinți ce consideră că au dreptul să încalce intimitatea copiilor, însă, ei nu realizează că, din păcate, în acest fel, periclitează relația naturală de încredere care se construiește între părinți și copii.
Poate că, totuși, mama ta nu se simte îndreptățită la intimitatea ta, și e de acord că ai dreptul la o viață personală…însă este o fire foarte curioasă, atât de curioasă încât nu se poate abține.
În oricare dintre cazuri, pare improbabil să o oprești, motiv pentru care îți recomand să renunți, deocamdată, la această idee, și să aplici câteva măsuri practice pentru a gestiona situația neplăcută.
În primul rând, discută cu mama ta și asigură-te că e conștientă de sentimentele tale vizavi de comportamentul ei. Mama ta merită să știe dacă periclitează relația de încredere dintre voi două. Dacă nu poți ajunge la un consens, sfatul meu este să renunți la a trimite mesaje sau gânduri pe care nu ți-ai dori ca mama ta să le citească. Explică-le prietenilor tăi că veți comunica mai mult în viața reală decât pe telefon, din acest motiv. Dacă dorești să ții un jurnal în continuare, optează pentru un site unde poți proteja conținutul cu o parolă, mai degrabă decât pentru un caiet. Și…cel mai important gând, învață din greșala mamei tale, și orientează-ți furia sau dezamăgirea spre a crea cu celelalte persoane din viața ta relații bazate pe încredere, în care limitele personale sunt respectate.
Cu puțin noroc, mama ta se va mai îmblânzi pe măsură ce vei crește. Și, chiar dacă nu o va face, vei ajunge în punctul în care vei avea capacitatea deplină de a-ți proteja spațiul personal.
Îți doresc mult succes!
Dana