fbpx

(YOU asked) Cum să îți gestionezi invidia față de prieteni?

 In YOU și prin ce trec alții

Sunt foarte invidioasă și geloasă pe prietena mea cea mai bună. Simt că încep să o urăsc pe zi ce trece. Cred că am o stimă de sine foarte scăzută și mereu am impresia că ea va fi mereu mai bună decât mine, orice aș face. Însă nu vreau să îmi pierd prietena. E normal ce simt?

(Anonimă, 16 ani)

Draga mea, 

Știu că este dificil să ai o prietenă perfectă, care pare mai populară, mai mișto, mai atractivă, mai deșteaptă decât tine…și decât alții. Am avut și eu o astfel de prietenă, în liceu. Părea că nu dă greș în nimic, că toți băieții voiau să fie cu ea, că toți profesorii erau de partea ei, că știa să arate mereu impecabil…lista poate deveni infinită. Deși o invidiam, însă, ea nu mă trata cu superioritate – totul era în imaginația mea. Și eu am suferit de lipsa încrederii în mine – îți mărturisesc că mă simțeam rățușca cea urâtă. Eram complet nepregătită să vorbesc cu băieți, mă emoționam atât de tare că mi se încleșta limba în gură. Mi-era frică să mă afirm ca elevă, pentru că mereu părea că alt coleg sau colegă ar fi fost mai bun. Eram opusul la tot ce e cool. Și cu toate acestea, prietena mea mi-a fost fidelă și confidentă și a rămas de partea mea, fără să mă rănească vreodată – în realitate, încă păstrăm legătura în viața adultă. 

Nu îmi este clar din mesajul tău cum te tratează prietena ta. Dacă simți că prietenia voastră este unilaterală, sau că se poartă fără respect față de sentimentele tale, probabil că nu este o prietenie echilibrată. Însă, dacă te tratează corect, dacă arată interes față de viața ta, dacă te ascultă, te sfătuiește, dacă petreceți momente plăcute împreună, și simți că îți este o prietenă adevărată, îți recomand să încerci să discuți cu ea. Este un act de sinceritate ce validează o prietenie reală, și poate că vei fi surprinsă de ce îți va răspunde. Realizez că la vârsta ta, astfel de conversații pot fi dificile, și că există o șansă ca reacția ei să nu fie cea mai plăcută. Însă lucrul sănătos de făcut este să vorbești, pentru că locul în care te afli acum emoțional este foarte nesănătos, și vă dezechilibrează prietenia. 

Știu că viața pare nedreaptă. Unii oameni par să aibă tot ce își doresc – inteligență, fizic plăcut, popularitate, dragoste – în timp ce alții par să sufere pe toate planurile. Însă, te rog să îți amintești că toți avem momente bune și mai puțin bune, și nu știm niciodată ce se ascunde dincolo de aparențe. Prietena mea din liceu nu a avut o viață ușoară, chiar dacă din exterior părea că are tot ce își poate dori. Părinții ei au divorțat, iar ea a experimentat o serie de traume din cauza asta, care i-au destabilizat viața personală și performanța școlară. Cei din jur și-au schimbat rapid atitudinea, și brusc nu mai era cea mai populară fată din clasă: era o persoană normală, lângă care am rămas eu…și încă alte câteva colege. 

Ascultă-ți cu atenție inima, și intuiția. Ascultă să vezi dacă emoțiile tale provin din resentimente și neajunsuri, sau dacă prietena ta chiar face anumite lucruri care să te facă să te simți neplăcut. 

Îți doresc mult succes!

Dana

_______

Ai o întrebare despre care ți-e greu să vorbești cu cineva apropiat? În fiecare săptămână, în noua rubrică YOU asked, psihologul Dana Angelescu răspunde întrebărilor tale. Fie că e vorba despre o problemă cu părinții, una romantică, dificultatea de a lua o decizie importantă sau nevoia de suport în educația, dezvoltarea ta personală sau viitorul tău, ne poți scrie la hello at you dot com dot ro, și îți vom răspunde în cadrul acestei rubrici. Identitatea ta poate rămâne anonimă, în situația în care dorești să îți protejezi datele personale. 

Recommended Posts