fbpx

Cum să luăm decizii sănătoase pentru noi, și nu pentru alții?

 In YOU inspirat de ei

Tot mai mulți oameni consideră că au dreptul să intervină în deciziile și alegerile celorlalți. Consideră că toți oamenii ar trebui să se ghideze după aceleași principii și să urmeze același curs al vieții.

Dacă ai până în 20 de ani și nu ai o relație ești catalogat greșit. Dacă ești trecut de 30 de ani și nu ești căsătorit sau nu ai un copil, cu siguranță simți presiunea enormă care ți se impune din partea familiei, a rudelor și chiar a prietenilor.

De asemenea, să nu uitam de adolescenții care au pasiuni și dorințe îndreptate spre tainele artei, își doresc sa urmeze facultăți care să-i pregătească mai bine într-o viitoare carieră artistică. Cu siguranță, dacă ești pasionat de artă, pictură, muzică sau dans și vrei o carieră într un domeniu de acest gen, te vei lovi de criticile celor care pretind ca îți vor binele. De oameni care îți vor spune ca nu vei reusi, care te vor descuraja și te vor face sa te simți incapabil și neîncrezător. Lucru posibil doar dacă tu le permiti sa te afecteze și te lași influențat de negatisvimul unor oameni care nu își asuma nereușitele.

Vor apărea oameni care nici nu te cunosc cu adevărat și care nu au fost niciodată alături de tine atunci când ai simțit că nu mai poți, că viața e prea crudă. Le vei putea citi frustrarea, invidia și gelozia din replicile acide și din privirile lipsite de orice fărâmă de sprijin sau de compasiune.

Haideți sa înțelegem o data pentru totdeauna că suntem diferiți și unici, avem aspirații,idealuri, pasiuni și viziuni despre viața distincte. Așa ca haideți să ne vedem fiecare de propriul parcurs în aceasta viață și să nu mai intraim neinvitați în viețile altora.

O afirmație de genul ,,trebuie sa ai un copil” m-a înfuriat atât de tare.

Oare când vom înțelege ca ceea ce pe noi ne face fericiți, nu înseamnă că îl face și pe cel de lângă noi? Că nu suntem nevoiți sa urmam aceleași standarde impuse de societate și să fim astfel împotriva dorințele și nevoilor noastre, a ceea ce ne spune intuiția și sufletul să facem. Tocmai aceasta presiune pusă de către familii și rude îi face pe oameni să se complacă în situații nevaforabile sănătății lor psihice și fizice, in relații disfuncționale și toxice. Le va fi frică de criticile aspre care vor apărea din partea celor de la care se așteaptă să îi susțină, să le fie alături și să le ofere afecțiune.

Aceste temeri și nesiguranțe accentuate de către societate îi fac pe adulți sa creadă ca nu pot avea o viață fericită și împlinita dacă nu se vor supune tuturor normelor absurde. Și astfel, vor obține exact opusul a ceea ce se așteaptă sa primească, vor fi triști, mereu stresați și puși pe fugă pentru a obține cât mai multe lucruri materiale și superficiale.

Vor uita ce însemna cu adevărat liniștea și pacea interioară, ce comori se ascund în interiorul lor.

Haideți sa înțelegem ca nu oricine este capabil sa crească un copil. Poate sa fie cel mai bogat om și sa se străduiască să nu îi lipsească nimic din punct de vedere material.

Dar cum va rămâne cu nevoile emoționale la care speră sufletul pur și inocent al unui copil?

Va tânji toată viața după afecțiunea, atenția și aprecierea persoanelor in care are cea mai mare încredere, părinții. Un copil care va creste lângă niste părinți indisponibili emoțional, mereu stresați și indispus se vor simți singuri, triști și neiubi. Iar acest lucru le va provoca traume și răni adânci, emoții pe care le vor reprima pentru ca nu vor știi cum sa le exprime sau cum sa le controleze. O persoană cu un bagaj emoțional plin de emoții negative si de comportamente toxice, care nu își poate oferi lui însuși iubire, încredere și respect, va fi incapabil sa le dăruiască copiilor lui.

Haideți să nu ne mai dorim sa avem un copil, doar pentru a fi în rândul celor care duc o viață monotonă, nefericită și plină de frustrări, doar pentru că ne dorim să umplem niște goluri emoționale sau să ne refacem relația.

Relație care oricum nu va putea fi consolidată, iar toate aceste probleme care ne macină sufletul vor fi simțite și percepute de către copil. Hai sa renuntam la aceste idei nocive, care nu fac altceva decât să ne distrugă și mai mult sufletul și sa stagnam. Aceste convingeri duc la apariția tot mai frecventa a unor adulti disfuncționali, captivi ăn propria iluzie și minciuna, în durere nemarginită și emoții refulate.

Haideți să-i lăsam pe oameni sa fie fericiți, sa se ghideze după ce le spune propriul instinct. Să învețe din propriile greșeli și experiențe negative sau triste, pentru ca doar așa vor reuși să evolueze și să devină cea mai buna versiune a lor. Doar din propriile erori reușim sa ne ridicăm, sa mai luptăm o data și să ne demonstrăm ca putem chiar și după atâtea lacrimi și dezamăgiri. Sa se descopere, sa își găsească bunătatea și frumosul care stau ascunse în spatele măștilor gravate cu zâmbete false și ipocrite. Să devină buni, empatici și înțelegători atât cu ei, cât și cu cei pe care susțin cu atâta ardoare că îi iubesc. Lucru care va fi posibil doar atunci când vom lăsa deoparte acesta presiune socială și le vom permite oamenilor să își arate vulnerabilitatea și sa își exprime liber părerile, fără a le fi frica că vor fi respinși, neînțeleși si neacceptați.

Nu îmi doresc să urmez aceleași standarde nocive, să am o relație disfuncțională și un copil căruia să nu îi pot oferi toată atenția, răbdarea și grija, doar pentru că așa mi s-a spus că este normal sau că așa trebuie să fac. Îmi doresc să îmi urmez visurile complet opuse așteptărilor din partea societății, dar care mie îmi pot aduce acea împlinire sufletească.

Și dacă nu am dreptate, cel puțin voi învața din propriile greșeli, nu din cele impuse de alții.

Recommended Posts
×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to hello@you.com.ro

× Cum va putem ajuta ?