fbpx

Chestionarul lui Proust (3) cu poeta Medina Pop

 In YOU inspirat de ei

Medina Pop este poetă, cititoare de literatură contemporană și atemporală, curatoare de experiențe culinare și sociale (co-founder al restaurantului efemer WeDine), și una dintre scriitoarele de blog românesc (Prêt-à-Protester) care au schimbat dialogul despre modă în România în anii 2008-2011, “protestând” pentru o calitate diferită a felului în care ne raportăm la tendințe de viață și la arta de a trăi. 

Am parcurs cu Medina Chestionarul lui Marcel Proust, o invenție creativă și psihologică a cunoscutului scriitor, cu 29 de întrebări care, prin aspectul lor provocator, introspectiv sau amuzant, ne relevă calități ale naturii umane ce construiesc noi constelații mentale și sufletești.

Proust a răspuns chestionarului pe când avea 19 ani, în caietul secret al prietenei sale Antoinette Fauré, fiica lui Felix Fauré, viitor președinte al Republicii Franceze. Răspunsurile lui Proust au fost descoperite în 1924, de către fiul Antoanettei Fauré, în caietele mamei sale. Proust murise cu doi ani înainte, astfel că descoperitorul a publicat răspunsurile sale și a vândut la licitație caietul. În acest fel chestionarul a devenit celebru.

1. Principala trăsătură a caracterului meu: Oh, dar ce caracter este definit de o singură trăsătură, fie ea și principală? Probabil că aceasta este – aș fi în stare să îl “chestionez” chiar și pe Proust cu privire la opțiunile chestionarului său.

2. Calitatea pe care o prefer la un bărbat: Jovialitatea și simțul responsabilității

3. Calitatea pe care o prefer la o femeie:  Demnitatea și simțul umorului

4. Ce apreciez cel mai mult la prietenii mei: Disponibilitatea

5. Principalul meu defect: Indiferența

6. Ocupaţia mea preferată: A nu avea nicio ocupație anume pe o perioadă determinata de timp.

7. Visul meu de fericire: Nu l-am proiectat foarte clar niciodată, însă simt că implică dragoste, creație și-o pădure în spate.

8. Care ar fi cea mai mare nefericire a mea: Nefericirile mele sunt legate, de regulă, de pierderi sau lipsuri. În egoismul caracteristic, cel mai sumbru scenariu pregmatic ar fi legat, cred, de propria-mi sănătate fizică și psihică. În ceea ce privește cel mai sumbru scenariu romantic – absența iubirii.

9. Cine sunt și cine aș vrea să fiu? Nu mi-a fost niciodată prea clar cine sunt. Am știut întotdeauna, însă, ce mi-ar plăcea să fiu-artist, poet, muză, desăvârșită, prietenă, iubită, absolută, poate mamă, poate nu, poate om, poate pasăre, poate albastră. Aparent, nimic concret nici pentru viitor.

10. Ţara în care-aş vrea să trăiesc: Italia

11. Culoarea preferată: Negru

12. Floarea preferată: Trandafirul

13. Pasărea preferată:  O pasăre albastră care locuiește în interiorul craniului meu, între cei doi lobi, a cărei specie nu o cunosc, dar știu precis că e o favorită.

14. Poeţii preferaţi: E.E. Cummings, Frank O’Hara, T.S. Eliot, Bukowski, Anne Sexton, Mary Oliver, Leonard Cohen, Ion Minulescu, Rilke, Emily Dickinson, Robert Frost…

15. Eroul meu preferat: Eu. Tu. Noi. Toți.

16. Eroina mea preferată: Eu. Tu. Noi. Toate.

17. Compozitorii preferaţi: Chopin și Philip Glass

18. Pictorii preferaţi: enorm de mulți – toți de secol XX.

19. Ce detest cel mai mult: Neputința

21. Darul natural pe care-aş vrea să-l am: genialitatea

22. Cum aş vrea să mor: în somn, de bătrânețe

23. Starea de spirit actuală: Plumb

24. Greşeli care-mi inspiră cea mai multă indulgenţă: cele făcute din neștire, neputință sau din / pentru dragoste.

25. Deviza mea: “Pictore, nu ești un orator, deci pictează și taci!” (G. Braque)

 

Fotografii: arhiva personală a Medinei Pop
Recommended Posts
×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to hello@you.com.ro

× Cum va putem ajuta ?