fbpx

Ce spun despre noi etichetele pe care ni le pun alții?

 In YOU cu tine

Una dintre cele mai întâlnite probleme în perioada adolescenței este cea a etichetelor.

Sigur te-ai întrebat și tu cel puțin o dată ,,Dar de ce cred ceilalți asta?” sau ,,Cum pot demonstra că nu sunt așa?” , după ce ai aflat că lumea consideră că ești într-un anumit fel.

Adevărul este că multe persoane preferă să se uite la o etichetă și să pretindă că știu totul despre un om. Este metoda simplă de a cunoaște pe cineva, dar, de cele mai multe ori, dă greș. Dincolo de etichetă, se ascunde o situație, care reprezintă doar o mică parte din acea persoană.

Pentru a cunoaște pe cineva, este nevoie de timp. Abia când o să se pară dificil să-i atribui o singură însușire, poți spune că știi cine e cu adevărat. O etichetă negativă este unul dintre cele mai neplăcute lucruri pe care le poate primi o persoană din partea lumii. Este cu atât mai dureros dacă afli că și cei pe care îi consideri apropiați au o părere mai puțin bună despre tine. Cu toate acestea, oricât de dificilă ți se pare situația în momentul respectiv, aceasta poate fi depășită în timp.

În primul rând, nu trebuie să te lași afectat de ceea ce spune lumea, cu atât mai mult dacă eticheta este exagerată sau chiar lipsită de vreun context concret. Încearcă să privești lucrurile obiectiv și să nu ajungi să crezi ceva ce nu este adevărat: poate lumea se înșală în privința ta. Totuși,nu este nimic rău nici dacă ceilalți au dreptate, deoarece poți încerca să-ți îndrepți greșelile oricând. Cu pași mărunți, sigur se va vedea o diferență mai târziu.

Dar dacă nu simți nevoia să te schimbi?

Ai posibilitatea de a te apropia de persoane care văd ,,defectul” tău ca fiind o calitate. Lumea este mare, sigur există cineva care a trecut prin aceeași dificultate ca tine și care o să te aprecieze așa cum ești. Trebuie doar să nu te oprești din căutat! 🙂

Pe de altă parte, etichetele nici nu trebuie luate mereu personal: acestea apar de multe ori involuntar.

Probabil că și tu ai fost tentat, la un moment dat, să crezi că fata aia care a plâns de față cu alții vrea doar atenție, că acel tip care se îmbracă doar cu  haine de firmă nu s-ar putea înțelege cu cineva care poartă lucruri luate de la magazinul din colț etc.

Nu este nimic rău în a ți se părea că o persoană este prea neîncrezătoare, ciudată, arogantă sau chiar răutăcioasă, atâta timp cat eviți pe cât posibil să-ți exteriorizezi această primă impresie, cel puțin o vreme, până îți dai seama dacă a fost corectă sau nu. Totuși, ai grijă să nu fi nici prea dur atunci când îți formezi o părere (chiar dacă nu o zici nimănui), fiindcă s-ar putea ca mai târziu să devii critic chiar și tine însuți.

Pe scurt, fenomenul etichetelor, chiar dacă te face să te consumi prea mult, este firesc și nu se va opri niciodată. Astfel, este important să înveți să trăiești împreună cu el, să îl ignori pe cât posibil și să nu uiți că mereu va exista și feedback pozitiv!

Recommended Posts
×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to hello@you.com.ro

× Cum va putem ajuta ?