fbpx

Planeta are nevoie de noi. Acum. Donează pentru Australia.

 In YOU si societatea

Schimbările climatice afectează toate regiunile lumii și reprezintă una dintre cele mai mari amenințări asupra mediului. Iar efectele acestora asupra planetei noastre sunt tot mai evidente și mai dramatice. Cauza principală a schimbărilor climatice o reprezintă creșterea emisiilor cu efect de seră.

Principala cauză a creșterii excesive a emisiilor cu efect de seră vine din intensificarea activităților industriale din ultimele decenii. Arderea combustibililor fosili, despăduririle, exploatările agricole, utilizarea îngrășămintelor pe bază de azot, transporturile, intensificarea creșterii animalelor și deșeurile generate din aceste activități au condus la creșterea volumului gazelor cu efect de seră  în atmosferă, mai ales ale dioxidului de carbon, metanului, protoxidului de azot și ale hidrofluorocarburilor.

Ce rol joacă efectele schimbării climatice asupra climei din Australia?

Australia, sau oficial Commonwealth of Australia ocupă locul 6 în clasamentul mondial ca suprafață, ocupând 7.617.930 km². Este o țară foarte dezvoltată și una dintre cele mai bogate, fiind cea de-a 12 economie a lumii după mărime și pe al cincilea loc după cap de locuitor.

Vreme de secole, Australia a intrigat restul lumii cu vegetația și fauna neobișnuită, cu formațiunile stâncoase fascinante și peisajele fantastice și nemărginite. Când vine vorba de Australia ne gândim automat la canguri, ceea ce este total greșit, având în vedere că avem o biodiversitate extraordinar de uriașă aici.

Australia este un continent cald, cu climă tropicală pe coastă, iar în interiorul țării are clima deșertică. Și de aceea aici prezența incendiilor este una obișnuită. Fiind acoperită în mare măsură de eucalipt, frunzele acestuia conțin uleiuri volatile care ard extrem de ușor. Frunzele de eucalipt rămân uscate, se adună an de an și se transformă într-un fel de combustibil care, atunci când ajunge focul la ele, ard cu o putere extraordinară.

Fiind una dintre cele mai cosmopolite și dinamice societăți ale lumii, Australia are o economie puternică și stabilă, unde activitățile economice au un mare impact asupra mediului, dar și al climei.

Australia s-a confruntat cu cel mai devastator sezon de incendii de vegetație pe care l-a avut vreodată. Peste 10,7 milioane de hectare de teren cu vegetație au fost arse. S-a estimat că aproximativ 1,25 miliarde de animale au fost ucise în incendiile din toată Australia. Aceasta pierdere include mii de koala și alte specii iconice, precum cangurii, wombatul, quokka, echidna și multe alte specii de animale.

Astfel, emisiile de gaze cu efect de seră au jucat un rol puternic în creșterea temperaturilor medii, ajungându-se la situații extreme, datorită lipsei umidității solului care a condus la înmulțirea focarelor pe aproape tot estul Australiei. De reținut faptul că, Australia s-a mai confruntat cu o astfel de situație în anul 1939. Doar că de data aceasta, incendiile s-au produs pe fondul încălzirii globale și a schimbărilor climatice.

Aceste focuri de vegetație au început din iunie 2019, iar din septembrie 2019 s-au intensificat și au afectat puternic diferite regiuni din statul New South Wales, Sydney, Victoria, Queensland, Australia de Vest, Tasmania.

Acum, Australia are nevoie de sprijin global pentru a putea recupera vegetația și fauna pierdută. Pentru că lupta Australiei este și lupta întregii planete, vă las aici câteva moduri prin care ne putem implica:

  •     Putem dona direct către organizațiile australiene implicate sau serviciilor locale de pompieri
  •     Putem oferi donații campaniilor umanitare lansate în toată lumea pentru sprijinul Australiei
  •     Pe site-ul WWF – Australia putem face donații fondului australian pentru recuperarea vegetației și vieții sălbatice

Ca vegetația australiană să se refacă va dura zeci de ani și există posibilitatea ca unele specii de plante sau animale să fi fost îndreptate spre dispariție. Planeta noastră are nevoie de noi.

Acum.

 

Recommended Posts
×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to hello@you.com.ro

× Cum va putem ajuta ?