fbpx

Familia și relațiile. Prezent și perspective.

 In Uncategorized, YOU si societatea

Încă din timpurile străvechi, oamenii au consolidat relații cu cei din jurul lor, s-au îndrăgostit și au perpetuat specia umană. Deși în trecut, se considera că doi oameni care se iubesc trebuie să își oficializeze relația prin căsătorie, în prezent lucrurile stau total diferit. Majoritatea tinerilor nu mai cred că o semnătură pe hârtie poate demonstra un sentiment atat de pur și de frumos precum iubirea.

Au o gândire mult mai liberă și niste viziuni asupra vieții distincte față de cele ale generațiilor trecute. Deși foarte mulți vârstnici pun o presiune foarte mare asupra tinerilor, cu siguranță impunerea unei astfel de ceremonii și influența stereotipurilor legate de familie nu mai au un impact atât de mare asupra relațiilor amoroase actuale.

Gândindu-ma puțin la trecut, observ că, cu toții cunoaștem mai mult sau mai putin din filmele vizionate, cărțile citite sau întâmplările povestite de către părinți despre cum trebuia să fie o familie în trecut.

Și spun trebuie pentru că de cele mai multe ori, oamenii erau influențați de ceea ce li se impunea în societate, de dorința de a fi ca toți ceilalți și de frica de a fi ridicularizati sau văzuti diferit. Femeile erau percepute într-o manieră negativă, erau văzute ca fiind dezinteresate de orice urma de principii dacă nu se încadrau normelor impuse, așa că erau nevoite să se căsătorească de la o vârstă fragedă și să ia decizii care le aduceau o viață tristă și neîmplinită, reprimându-și adevăratele dorințe.

În prezent, odată cu evoluția științei și a tehnologiei, și implicit a percepțiilor de viață, oamenii hotărăsc să stea într-o relație necăsătoriți pentru o lungă perioadă de timp sau chiar pentru totdeauna. Nu se mai pune atâta preț pe un act care se crede responsabil de unirea a două suflete. Iar acest lucru este perceput și judecat în foarte multe moduri, în funcție de fiecare persoană și perioada istorică în a care a crescut.

Lucru total firesc și natural, deoarece oamenii își formează propriile convingeri și credințe în funcție de întâmplările timpurii, experiențele negative sau pozitive și situațiile cu care s-au confruntat de-a lungul vieții.

Din punctul meu de vedere, căsătoria nu reprezintă o bază fundamentală sau decisivă a unei relații sănătoase, echilibrate și armonioase. Și cu siguranță, mi-am format acest punct de vedere în urma relațiilor disfuncționale pe care le-am văzut și le văd în jurul meu, a casătoriilor de fațadă, care își ascund adevăratele intenții și vor să pară ceea ce nu sunt.

Foarte mulți oameni aleg să se căsătorească doar pentru că așa li s-a spus în familie că trebuie sau pentru că vor să își imbunătățească relația, fără ca măcar să conștientizeze că nevoia de iubire nu corespunde sentimentului de iubire profund și adevărat.

Unii adulti neagă și refuză acest concept de familie fără ca măcar sa încerce sa îl înțeleagă, sa asculte și alte păreri și sa vadă lucrurile care contează cu adevărat în viața fericită a unei persoane. Desigur, aici se pot afla mai mulți factori, printre care viața nedorită, plină de frustrări și de furie interiorizată, visele îngropate în adâncul sufletului de dragul adaptării la standardele impuse de societate.

De altfel, oamenii care au crescut într-un regim totalitar, precum comunismul, au o gândire mult mai severă din cauza legilor stricte, adoptând o atitudine mult mai autoritară și distanta și neîncurajând exprimarea liberă a propriilor opinii.

Deși perspectivele asupra familiei și căsătoriei s-au schimbat semnificativ, tiparele comportamentale și atitudinale care sunt transmise de la o generație la alta nu sunt atat de ușor de acceptat și de conștientizat.

Astfel că, de cele mai multe ori, adoptăm aceleași atitudini pe care le-am văzut în familie la relația parentală, avem aceleași reacții și așteptări de la partenerul nostru. Ne așteptăm sa ne fie satisfăcute nevoile emoționale pe care noi nu am putut, sa fie îngrijite răni ale trecutului sumbru de care noi am fugit atata timp.

Dar și persoana de lângă noi intră într-o relație cu un bagaj emoțional asemanator nouă, cu aceleași așteptări și de aici până la o relație plină de nocivitate și frustrări nu este decât un pas.

Mai bine ne-am îngriji de propriul suflet rănit și am învață sa ne iubim pe noi înșine pentru a putea oferi și primi înapoi tot acel amalgam de sentimente după care tânjim și care ni se pare imposibil de găsit.

O relație sănătoasă se va baza întotdeauna pe respect, sprijin emoțional și libertate în detrimentul geloziei exacerbate, a fricii de a nu rămâne singur și a nevoilor neconstientizate.

Recommended Posts
×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to hello@you.com.ro

× Cum va putem ajuta ?