fbpx

Alina Teianu: “Înconjoară-te de oameni de la care ai ce învăța”

 In YOU inspirat de ei

Alina Teianu-Cocioran este, în prezent, actriță angajată a Teatrului Țăndărică din București. A știut din clasa a X-a ce drum va alege în carieră, iar cuvintele maestrului Beligan pentru ea: “Tu o să te faci artistă!”, n-au făcut decât să întărească ceea ce deja începuse să viseze. 

Este o optimistă, iubește oamenii cu umor și sfătuiește tinerii să nu-și abandoneze visurile, orice ar fi!

Mai multe despre anii adolescenței ei, în interviul de mai jos. Enjoy!

Timpul tău liber, în adolescență, arăta cam așa…

În adolescență îmi plăcea, ca și acum, să citesc. Dar ascultam și muzică, ieșeam cu prietenii, mergeam la un suc. 😊 Locuind în provincie, nu aveam oportunitatea să merg la teatru sau la film, veneam de câteva ori pe an în excursie la Capitală. 

Ce te-a învățat școala și ce ai mai fi vrut să te învețe?

Am avut noroc de profesori dedicați, care își făceau meseria cu pasiune și ne învățau nu doar materia respectivă, cât și cum să ne pregătim pentru viață. Am citit mult datorită profesoarei de limba română și celei de limba latină, m-am îndrăgostit de cultura franceză și de teatru datorită profesoarei de limba franceză (Care ne ducea la Teatrul Național și la Teatrul Bulandra. Asa am decis să urmez această cale). Fiecare profesor si-a pus amprenta asupra mea. Anii de liceu au reprezentat o perioadă foarte frumoasă în viața mea. 

Ce ai învățat singură?

Să mă bucur de frumos, mereu. Și să nu regret că sunt sensibilă. 

Care au fost problemele adolescenței pentru tine? 

Am avut o perioadă, pe la 13 ani, când mă simțeam neînțeleasă de părinți, când mi se părea că am dreptul să ies mai mult afară, să stau mai mult cu prietenii. Chiar am o amintire haioasă, când am scris într-o revistă de adolescenți, spunând că nu mă mai înțeleg cu părinții. 😊 Acum mă amuz, însă atunci era o adevărată dramă. 

De unde așteptai sprijin pentru problemele de atunci? Și… unde l-ai găsit?

Cu mama mea am avut dintotdeauna o relație foarte faină. M-a ajutat să depășesc acea perioadă, când probabil nici anturajul nu mă ajuta. Acest lucru se oglindea în notele avute la școală. Apoi, dintr-odată, am devenit mult mai ambițioasă și, să iau note cât mai mari, a devenit un scop. 

Cu ce succese a venit perioada adolescenței pentru tine? Ce situații/ persoane/ lucruri din tine le-a provocat?

În școala generală mă bucuram să am notele cele mai mari, să particip la concursuri de poezii. În liceu, nu am ratat nici concursurile de frumusețe, nici olimpiadele, dar nici festivalurile de teatru. Prezentam, jucam, învățam, citeam. Un succes a fost premiul al II-lea la Olimpiada de limba franceză – faza județeană sau locul I la Olimpiada de limba latină, titlul de Miss Boboc, participările la Francofonie, jucând în limba franceză. Eram susținută atât de părinți, cât și de profesori, aceștia văzând dorința mea de a vrea mai mult, mereu. 

Când erai adolescentă, te inspira/ motiva sau îl vedeai ca pe un mentor pe….

Mentor… Profesoarele mele dragi, de română, franceză, latină. 

Momentul în care te-ai simțit adult a fost…

Când am luat permisul de conducere. 😁

Ca un adult să se apropie de tine când erai adolescenă și să fii deschisă față de el, trebuia să…

Să aibă simțul umorului, să știe să dea sfaturi haioase. 

Cât de mult îi înțelegi pe tinerii de azi? Care sunt trucurile prin care îi apropii de tine?

Îi înțeleg până la un anumit punct. Dacă mi se pare că duc lipsă de bun-simț, îmi displac. Nici când eram de vârsta lor nu îmi plăcea să văd un comportament zgomotos, deranjant pentru cei din jur. Îmi plac adolescenții isteți, veseli, cu pasiuni. 

Crezi că au nevoi diferite față de cele ale generației tale? 

Da, foarte posibil să aibă alte nevoi, fiind alte vremuri. În anii 2000, în provincie, acolo unde am crescut eu, aveam nevoie de timp cu gașca, de bani de un suc, poate o pereche de jeans și de revistele de adolescenți, să pot lipi postere în cameră. 😊 Ei acum vor telefoane mai performante, haine mai altfel, vacanțe cât mai wow. Dar este normal, ce văd în jurul lor, asta își doresc, sunt alte generații, timpul este altul. 

Lucrurile care te linișteau, îți aduceau pacea în adolescență erau…

Mă liniștea armonia din familie. Și îmi plăcea să mergem împreună în cât mai multe locuri. 

Ești clasa a XII-a și urmează să decizi… încotro. Știi care ți-e vocația? 

Am știut care mi-e vocația din clasa a X-a. Am fost la TNB, în excursie, să vedem “Take, Ianke și Cadîr”. La final, cum, necum, am ajuns în culise cu florile. Rămăsesem cu una singură și veneau cei trei monștri sacri – Radu Beligan, Gheorghe Dinică, Marin Moraru. Am ales să îi ofer floarea lui Radu Beligan. Mi-a mulțumit, s-a uitat la mine și a zis “Tu o să te faci artistă!” Atunci s-a aprins beculetul. Capricorn, ambițioasă din fire, nu m-am văzut făcând altceva. 

Ce-ți spui tu, cea de acum, ție – celei de la 20 de ani?

Să trăiesc așa cum simt, să nu mă las, fie ce-o fi, să stau liniștită, că peste un an o să fiu studentă la UNATC, că băiatul ăsta pe care îl iubesc o să îmi ofere doi copii minunați peste ani. 

Vorbește-le în câteva cuvinte adolescenților despre cariera ta

De-a lungul anilor, am avut șansa să am colaborări minunate, atât în teatru, cât și în radio, televiziune, film, dublaje, reclame etc. Încă din anul II de facultate am dat concurs la Teatrul Țăndărică, unde am împlinit 11 ani cu acte în regulă. Ador ce fac, am ocazia să lucrez cu oameni grozavi și să cunosc mereu alții. 

Din lecțiile adolescenței tale, ce le transmiți adolescenților de azi? 

Dragilor, nu încetați să căutați și să vă minunați. Bucurați-vă de fiecare zi, urmați-vă visul, nu renunțați până nu vă atingeți scopul. Înconjurați-vă de oameni de la care aveți ce învăța. Trăiți frumos!

Recommended Posts
×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to hello@you.com.ro

× Cum va putem ajuta ?