fbpx

Ai văzut-o pe proasta aia?

 In YOU și prin ce trec alții

Ți s-a întâmplat și ție de atâtea ori, să auzi bârfe despre alții, să participi la evoluția lor, sau să fii la rândul tău, obiectul bârfelor, să fii catalogat, jignit sau umilit. Ni s-a întâmplat tuturor. Școala este prima scenă socială în care avem contact vast cu lumea din jur, și cu cei de vârsta noastră, și e, adesea, și arena unora dintre cele mai usturătoare sentințe publice. În gimnaziu și în liceu, când ni se dezvoltă abilitățile de a judeca, de a negocia apartenența la un grup sau altul, și de a ne afirma, putem fi cu adevărat groaznici cu cei din jur. Ciudate ființe suntem, nu-i așa?

La școală, bârfele și zvonurile se nasc ca un canal principal de excludere, includere sau intimidare, și de afirmare a statutului sau popularității. Multe bârfe sunt inocente. Însă există și cealaltă față a acestor comportamente inevitabil umane, atunci când bârfele devin o formă de bullying – și capătă dimensiuni devastatoare atât pentru emițător cât și pentru receptor.

Perpetuarea și brodarea de bârfe jignitoare în școală sau pe Internet nu are nimic în comun cu decența. Este o formă asumată de a răni un om, și de a-i intimida pe alții.


Din păcate, puțini dintre cei care sesizează comportamentul iau atitudine, sau partea cuiva. Nu-și doresc să ajungă în pielea celui agresat. Se tem că vor urma ei. Așa că, devin mai puțin prietenoși cu persoana vizată, desfac prietenii pe nepusă masă, sau adoptă, la rândul lor, comportamentul de bully. Firește, asta nu înseamnă că nu le pasă. În realitate, expunerea la o nedreptate asupra altcuiva îi va face pe cei mai mulți dintre noi să se simtă prost, sau inconfortabil. Bullying-ul este extrem de toxic: este o poluare verbală și de atitudine ce afectează orice mediu.

Nu e necesar să fim prieteni cu toată lumea – nici să placem pe toată lumea. Însă, lipsa de simpatie sau de conexiune cu o altă ființă nu îți conferă dreptul de a umili, bârfi sau jigni pe cineva. Este o carență de curaj. Este o cale de a trișa spre popularitate, sub care se ascund propriile temeri de a fi neadecvat.


Popularitatea autentică vine atunci când suntem confortabili cu noi înșine. Oamenii care ajung să fie plăcuți pentru cine sunt cu adevărat îi tratează pe toți cu egalitate și respect. Nu simt nevoia să facă rău pentru a fi plăcuți. Sunt încrezători în sine, și pur și simplu nu consideră că e etic să adopte un comportament de acest fel.

Prin urmare, ce poți face dacă te găsești în poziția de victimă a bullying-ului sau de subiect al bârfelor?

Caută sprijin la un adult în care ai încredere. Un părinte, un profesor, un psiholog, sau o rudă. Ține-i la curent cu ceea ce se întâmplă, chiar dacă lucrurile par să fie sub control. Un confident sănătos te poate ajuta, îndruma și chiar interveni pentru a pune stop-joc bârfelor sau bullying-ului.

 

Caută-ți prieteni cu care să te simți în siguranță. Discută cu ei. Petrece-ți timpul și canalizează-ți energia pe interacțiunile sănătoase din viața ta. Cere-le părerea.

 

Vorbește. Consideră că poți aborda, să spunem, o colegă care împrăștie bârfe despre tine. Dacă poți, inițiază o conversație, într-un loc public. Spune-i, calm, ceva de genul: Știu că nu ne înțelegem. Dar nici nu ne cunoaștem cu adevărat. Așa că, nu e nevoie să mă placi, dar e nevoie să încetezi să vorbești despre mine lucruri urâte cu alții, pe la spatele meu. Nu fi rău sau furios. Evită să țipi sau să folosești insulte. Spune doar ce ai de spus, calm, ferm și matur. După ce ai comunicat asta, poți pur și simplu să pleci. Nu e necesar să aștepți o replică. Lasă persoana să cugete la ce i-ai spus.

 

Apelează la umor, în situațiile care ți se par penibile. Nu în ultimul rând, când mai auzi în jurul tău Ai văzut-o pe (inserează aici orice cuvinte dure și neavenite ai auzit pe parcursul vieții tale) aia sau pe…. ăla?, o strategie dezarmantă e să răspunzi interlocutorului tău, simplu și zâmbitor Da. Pare o persoană super, nu-i așa?

 

Dacă te găsești în situația în care ești abuzat, suntem aici pentru tine. Orice tânăr care are nevoie să discute despre experiențele pe care le întâmpină, indiferent de severitatea lor, poate apela gratuit și fără să își dezvăluie identitatea linia YOU., unde intră în contact direct cu personal pregătit, la orice oră, care să îl asculte cu compasiune și să îi ofere suport imediat în situații critice. Durata unui apel nu este limitată ca timp, întrucât ne dorim ca beneficiarii acestui serviciu să se simtă ascultați, înțeleși, sprijiniți și îndrumați spre soluții care le pot, în primul rând, salva viața.

 

0800 070 YOU / 0800 070 968 sau hello at you dot com dot ro

 

Recommended Posts
×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to hello@you.com.ro

× Cum va putem ajuta ?