Singur sau în cuplu în carantină? Un semnal de alarmă pentru izolarea relațiilor disfuncționale

 In YOU cu tine, YOU și prin ce trec alții, YOU si societatea

Este ziua 1000 aici, în carantină. Mi-am petrecut în izolare ultimele 9 zile în studio-ul meu minuscul din inima Berlinului. Ca scriitor și freelancer, acesta e stilul meu obișnuit de viață, minus restricția singurătății permanente, impusă de situația globală. Ca femeie, însă, îmi pun aceeași întrebare pe care majoritatea celor care suntem complet singuri și-o pun zilele acestea: Oare mă va mai atinge vreodată un alt om?

Societatea nu este concepută pentru oameni single. Mă simt sufocată de sistem, sistemul care ne spune tuturor că avem nevoie de un partener pentru a supraviețui, acum mai mult ca niciodată. 

“Am văzut nenumărate articole cu recomandări pentru viața de familie sau de cuplu în izolare sau carantină, cât și pentru cei care locuiesc cu colegi de apartament. Dar am văzut prea puține astfel de sfaturi pentru cei 7.7 milioane de oameni din UK care trăiesc pe cont propriu”, scrie Nicola Slawson pentru Refinery29, într-un text devenit viral, despre singurătatea copleșitoare resimțită de cei care nu au o familie, un partener sau un coleg. Nu toți oamenii care sunt single au probleme de sănătate mintală, mai spune autoarea, însă alte studii ne arată că peste 50% din populația care trăiește complet singură, fără un partener, se confruntă cu astfel de probleme. Izolarea socială are consecințe foarte grave – indiferent că e vorba de sănătatea emoțională sau cea fizică. 

ultima fotografie făcută afară în 2020, acum 2 săptămâni. Credit: Mihaela Caravan

Însă, în timp ce mă întreb când mă va mai atinge un alt om (și simultan, sper ca acel om, în eventualitatea întâlnirii, să nu fie medicul 112), nu pot să nu mă gândesc la toate persoanele nevoite să fie acum lângă (și chiar atinse de) oameni pe care nu și-i doresc în preajmă. 

Vă îndemn să ne gândim și la oamenii pentru care coabitarea în timpul pandemiei nu este sănătoasă emoțional sau fizic și să nu idealizăm situația celor care nu trăiesc singuri acum. 

Să ne gândim că există relații disfuncționale, violență verbală și emoțională, violență fizică. 

Să ne gândim că nu toți cei care sunt într-o relație și au dificultatea de a o părăsi, își doresc neapărat să fie acolo. 

Să ne gândim că singurătatea emoțională în doi, și lipsa de iubire, este adesea mai dură decât cea în compania propriei persoane.

Să ne gândim că multe cupluri locuiesc împreună și după despărțire, pentru a putea supraviețui financiar. 

Și să ne gândim că nu toate cuplurile care vor locui acum împreună în izolare vor dezvolta o relație mai solidă și armonioasă. Realitatea este că pentru mulți, situația personală va fi critică, indiferent că sunt singuri sau nu. 

Cât despre mine, cea mai promițătoare relație stabilă pe care o am acum este cea cu mâncarea.

Lucrez, înconjurată de felurite tipuri de produse, care mai de care mai atrăgătoare, și nu-mi pot aminti vreo împrejurare în ultimele 33 de milioane de ani când am mâncat atât de mult – cu excepția puținelor dăți când am fost turistă. Acum sunt turistă la supermarketuri. E bizar și amuzant, ca un joc video offline. Corpul meu nu a produs, probabil, niciodată, atât de multă adrenalină, nici măcar atunci când am crash-uit o nuntă nemțească în 2015. Poți intui multe despre obiceiurile de cumpărare ale oamenilor în aceste vremuri. Orice fel de înghețată e disponibilă, mai puțin salted butter caramel. Suntem îndrumați să spălăm și dezinfectăm tot ce aducem în casă (nu doar pe noi înșine), așa că mi-am dus cumpărăturile la duș. Voi sfârși căsătorindu-mă cu o brânză, și veți fi cu toții invitați la ceremonia mea virtuală, le-am spus prietenilor. 

Pe de altă parte, mă bucur să observ cum cad, rând pe rând, barierele emoționale din jurul nevoilor foarte umane pentru afecțiune, sex, conexiune, ajutor și stabilitate, la un nivel general.

Este un motiv de speranță pentru normalizarea acestor nevoi pe care le invalidăm pentru a ne conforma, paradoxal, cu trendurile sociale și cu opinia celorlalți – chiar dacă posibilitățile de a găsi acum un partener sunt infinit amânate. 

Mi-ar plăcea să cred că, în viitorul în care vom putea din nou să ieșim din casele noastre, să cunoaștem oameni în carne și oase și să experimentăm din nou dragostea romantică în viețile noastre, ne vom aminti și cât de important e să fim vulnerabili, blânzi, respectuoși și onești unii cu alții, cât și să ne abținem de la a ne critica pe noi și pe alții pentru abilitatea (sau lipsa ei) de a avea o relație. 

Pănă atunci, însă, e vital să continuăm să ne conectăm cu cei din jurul nostru și să ne sprijinim, oricât de puțin, unii pe ceilalți.

Mesajul meu de suport pentru toți cei ce traversează acum clipe dificile, singuri sau împreună, rămâne același:

Sunt aici pentru tine. 

 

Call-centerul de suport YOU. vine în întâmpinarea tinerilor cu resurse de sprijin emoțional și psihologic adaptate momentului sensibil în care ne aflăm.

Linia verde 0800 070 YOU adică 0800 070 968 este un serviciu apelabil național.

Program Call Center YOU

Luni-Miercuri: 16.00-20.00

Joi-Vineri: 10.00-14.00

Sâmbătă-Duminică: 10.00-14.00

Orice  tânăr care are nevoie să discute despre experiențele pe care le întâmpină, indiferent de severitatea lor, poate apela gratuit și fără să își dezvăluie identitatea linia YOU., unde intră în contact direct cu personal pregătit, la orice oră, care să îl asculte cu compasiune și să îi ofere suport imediat în situații critice. Durata unui apel nu este limitată ca timp, întrucât ne dorim ca beneficiarii acestui serviciu să se simtă ascultați, înțeleși, sprijiniți și îndrumați spre soluții care le pot, în primul rând, salva viața.

0800 070 YOU / 0800 070 968

sau hello at you dot com dot ro

Linia de suport YOU. nu are scop de informare medicală sau intervenție asupra situațiilor legate de COVID-19. Pentru aceste situații, te rugăm să apelezi medicul sau serviciile 112. 

Recommended Posts
×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to hello@you.com.ro

× Cum va putem ajuta ?