fbpx

20 de cărți (și audiobooks) în care orice adolescent se va regăsi

 In YOU cu tine, YOU inspirat de ei

M-aș bucura ca tu să fi parcurs deja câteva titluri din cele pe care urmează să ți le prezint, dar dacă nu încă, citește în liniște câte ceva despre fiecare volum și după ce te-ai hotărât, îți las și niște site-uri de unde le poți citi gratis sau de unde poți achiziționa ebooks-uri la prețuri foarte ok.

Am selectat 20 de titluri perfecte pentru vârsta adolescenței și am încercat să aleg atât cărți must read, de care și părinții tăi au auzit și sigur le îndrăgesc, volume care te vor purta într-o lume pe care nu ai cunoscut-o, science fiction, dar și multe povești inspirate din viața reală a altor adolescenți sau chiar cărți care te vor ajuta să treci mai ușor peste această perioadă, pentru că ele vorbesc despre: singur, puternici împreună sau vieți care par perfecte, dar vei afla că nu sunt.

Micul Prinț – Antoine de Saint-Exupery

Cu siguranță ați auzit de Micul Prinț și nu vreau să vă plictisesc cu recomandarea asta. Povestea ilustrată de Exupery este potrivită la orice vârstă, iar farmecul ei este că, de fiecare dată, are alt înțeles pentru cititorul aflat în diferite etape ale vieții sale. Mereu are darul de mă răscoli, de a mă face să aprofundez anumite chestiuni importante ale vieții. Apropo, știați că Micul Prinț este cea mai tradusă carte din lume? Citită când ești copil, îți arată magia lumii, citită ca adult, îți arată realitatea aceleiași lumi. 

Alice în Țara Minunilor – Lewis Carroll

Carroll a pus bazele acestei povești, lansate în 1865, în urma unei călătorii cu vaporul împreună cu un prieten și cele trei fiice ale amicului. Din dorința de a distra micuțele, pe Edith, Alice și Lorina, acesta a creat o poveste dintr-o lume de basm, plină cu întâmplări fantastice și diferită de tot existase până la acea vreme. Fără zmei și prințese, Alice este un succes universal, care ne cucerește și acum, de la mic la mare.

De veghe în lanul de secară –  J. D. Salinger

I se spune cartea de căpătâi a adolescenței. Pentru că, în ciuda faptului că personajul principal trăiește într-o epocă mai puțin tehnologizată, problemele adolescenței sunt aceleași. Veți înțelege din el câteva lucruri esențiale despre viață, dar vă las să vă convingeți singuri de ce este încă un volum de succes, după zeci de ani de la lansare.

Portretul lui Dorian Grey – Oscar Wilde

Dorian Grey face un pact faustian în care-și vinde sufletul pentru lucruri materiale. Pune accentul pe lucrurile efemere după care tânjesc oamenii. Oare cum devine viața lui fără un suflet plin de iubire și cu un suflet plin de vanitate? O lectură ideală pentru vremurile contemporane.

Căutând-o pe Alaska – John Green

Lectura, acum și ecranizată pe Hbo Go, ilustrează viața lui Miles Halter, un adolescent singuratic pasionat de replici ale personajelor celebre din ultimele lor clipe de viață. Acesta pleacă la școala cu internat Culver Creek în căutarea „Marelui Necunoscut“, unde o întâlnește pe tânăra carismatică – Alaska Young. Ea îl atrage într-o lume misterioasă, ce stă sub semnul ultimelor cuvinte ale lui Simon Bolivar, faimosul general imortalizat de autorul Gabriel Garcia Marquez: „Cum o să mai ies eu din labirintul ăsta?“ 

 

Jurnalul unui adolescent timid – CHBOSKY

Charlie este personajul central acestei cărți, iar el are un prieten foarte bun căruia alege să-i spună cele mai adânc îngropate secrete despre el. Prietenul lui este unul imaginar, iar felul în care i se destăinuie este prin intermediul scrisorilor. Printre problemele lui Charlie se numără: primele întâlniri, probleme de familie și prietenii adevărați.

Hoțul de cărți – Markus Zusak

O poveste despre dragostea de cărți și de cuvinte. Cu acțiunea în Germania, în perioada nazistă a anilor 1939, Liesel va ajunge să lupte pentru dragostea ei pentru cărți, furând volume de la incendierile de cărți organizate de naziști, din biblioteca soției primarului, și de oriunde le mai putea găsi.

La sud de graniță, la vest de soare – Haruki Murakami

Iubire la superlativ. Intensă, nebună, “păstrată”. Scriitorul contemporan Murakami ne poartă într-o poveste de iubire între Hajime și Shimamoto. Prima lor iubire, de fapt, care va reînvia la un moment dat, când amândoi aveau nevoie de asta. Viața lui Hajime părea în regulă, cu o carieră și viață de familie, până când va fi scos din rutină de reîntâlnirea cu prima lui dragoste.

Povești de seară pentru fete rebele – Elena Favilli, Francesca Cavallo

Cui îi plac biografiile și ilustrațiile, să ridice mouse-ul sus! 

În acest volum superb avem detalii minunate și o tonă de inspirație de luat din viețile unor femei extraordinare precum: Elisabeta I, Malala Yousafzai, Amelia Earhart, Frida Kahlo, Marie Curie sau Coco Chanel. 100 de femei extraordinare sunt portretizate în această carte de către 60 de ilustratoare din toată lumea. Regine, inventatoare, pictorițe, scriitoare, partizane, femei astronaut sau prim-ministru… 

Mai puternici împreună – Katie McGarry – Take me on

Sper că nu văd doar eu asta, dar vă spun că și această carte te face să creezi o analogie dintre gândurile tale din perioada pandemiei și acțiunea ce se petrece în paginile pe care le vei citi. O familie care pierde aproape totul, o tânără care este abuzată fizic de iubitul ei și o nouă iubire la orizont. Aproape 500 de pagini ți se vor părea puține, pariu?

Romanul adolescentului miop – Mircea Eliade

Am vrut să întocmesc o listă variată, în care fiecare să puteți găsi ceva pe plac și în care să se regăsească autori din toată lumea. Știu că avem tendința de a ignora autorii români, dar Eliade nu este de ignorat. Romanul este, de fapt, autobiografia scriitorului, un tânăr ochelarist, frustrat, complexat, urât, speriat de fete, rebel și devorator de cărți. Nu-i plac materiile și nu se preocupă de materia școlară. Deși caută să devină celebru în urma acestui roman, Eliade va avea ocazia de a se cunoaște mai bine.

Tuturor băieților pe care i-am iubit – Jenny Han

Lara Jean le dedică tuturor băieților pe care i-a iubit…câte o scrisoare. Altfel, acele lucruri n-ar fi ajuns niciodată la ei, din gura ei. Însă, cumva, scrisorile sunt expediate de cineva, iar toate lucrurile ce trebuiau să fie bine ascunse, sunt citite, în același timp, chiar de destinatari. Cartea este ecranizată și pe Netflix, dacă ești curios. Întâi cartea și apoi filmul, deal?

 

Fangirl – Rainbow Rowell

Surorile gemene Cath și Wren, extrem de diferite, preferă să-și trăiască viața într-o lume a ficțiunii, scriind propriile povești despre un magician adolescent. Nu pot fugi la nesfârșit de propriile vieți și vor învăța, din păcate separat, ce înseamnă studenția și cât de mare este puterea iubirii. O poveste de maturitate, extrem de amuzantă.

Seria Harry Potter – J.K. Rowling

Cele șapte volume Harry Potter, extrem de populare în întreaga lume, ne introduc în lumea fantastică a vrăjitorilor, acțiunea având loc, în mare parte, chiar într-o Școală de Magie, Farmece și Vrăjitorii. Punctul central al poveștii îl reprezintă conflictul dintre Harry și întunecatul vrăjitor Voldemort, care i-a ucis pe părinții lui Harry în misiunea sa de a cuceri lumea vrăjitoriei.

Jocurile Foamei – Suzanne Collins

Trilogia Jocurile Foamei prezintă o lume post-apocaliptică, unde America de Nord a devenit Panem, o țară împărțită în Capitoliu și treisprezece “Districte” specializate. După revolta condusă de Districtul 13, acesta este distrus și se instaurează “Jocurile Foamei”, un spectacol televizat anual de tip lupte cu gladiatori în care participă doi adolescenți selectați din fiecare District.

Eu sunt Malala – Malala Yousafzai, Christina Lamb

Când talibanii au ocupat Valea Swat din Pakistan, printre foarte puținii care au îndrăznit să protesteze a fost și o fată. Malala Yousafzai a refuzat să tacă și a luptat pentru dreptul ei la educație. În ziua de marți, 9 octombrie 2012, la cincisprezece ani, Malala aproape că a plătit cu viața această îndrăzneală. În timp ce se afla în autobuzul care o aducea acasă de la școală, a fost împușcată în cap de la mică distanță.

Simon și Planul Homo Sapiens – Becky Albertalli

Simon este un adolescent de 16 ani, gay nedeclarat. Din păcate, secretul lui este descoperit de cine nu trebuie, iar acesta din urmă îl șantajează. Martin sau altfel spus… măscăriciul clasei este cel care îl șantează pe Simon în schimbul rolului de a face pe pețitorul. Cititorii cărții îl vor iubi tare pe Simon și se vor bucura de hohote de râs cu fiecare pagină parcursă.

Ascultă-ți inima – Sarah Dessen

Familia Greene locuiește într-o casă superbă, pe lângă care trecătorii se opresc să privească înăuntru pentru a vedea o familie superbă. Dar de cele mai multe ori, aparențele înșeală, iar problemele încep să apară la suprafață. Pe lângă o frumoasă poveste de dragoste, Ascultă-ți inima vorbește și despre relații între surori, minciună, familie, curajul de a înfrunta adevărul și de a merge mai departe.

Ura cu care lovești – Angie Thomas

Adolescenta Starr Carter trăiește între două lumi. Acasă înseamnă o locuință într-un cartier sărac, pe când liceul unde merge este unul cu pretenții. Într-o seară, ea este martora morții prietenului ei bun din copilărie, care este împușcat de un polițist. Doar ea știe cu adevărat ce s-a întâmplat, în ciuda tuturor speculațiilor din presă, cum că prietenul ei ea traficant de droguri sau infractor.

Jurnalul complet adevărat al unui indian cu jumătate de normă – Sherman Alexie

Povestită cu un umor nebun, acțiunea cărții redă viața altfel a lui Arnold, născut într-o rezervație de indieni. Pentru că-și dă seama că nu va avea un viitor strălucit la școala din rezervație, el pleacă, la 14 ani, la o școală de albi, deși stârnește furia membrilor tribului și a prietenului lui. Deși printre oameni mai bogați, acolo se va îndrăgosti, își va face prieteni și…mai multe aflați din carte.

În această perioadă, au apărut inițiative faine care oferă citirea cărților online gratuit. Una dintre ele vine de la editura Humanitas, care a lansat Biblioteca Virtuală, unde găsiți câteva zeci de titluri de citit.

De asemenea, mai multe titluri din cele de mai sus le puteți găsi pe Scribd, în română sau engleză, iar acolo vă puteți face un cont gratuit timp de o lună, iar cărțile le puteți downloada și pune pe drive-ul vostru, să poată fi citite și mai târziu.

Totodată, banii de buzunar pe care îi alocați până acum pentru cafeaua cu prietenii voștri îi puteți investi acum în ebook-uri sau cărți la reducere, pentru ca timpul să treacă cu rost. Câteva site-uri unde le puteți găsi:

https://www.libhumanitas.ro/ebooks.html

https://nemira.ro/carte/ebooks

https://www.elefant.ro/search?SearchTerm=ebooks

Cărți la 10 lei și cărți reduse la 50% până pe 29 martie: https://www.edituratrei.ro/.

Lectură plăcută, tuturor!

Recommended Posts
×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to hello@you.com.ro

× Cum va putem ajuta ?