fbpx

Inteligența și frumusețea ar trebui să vină la pachet

 In YOU cu tine, YOU inspirat de ei, YOU și prin ce trec alții

A fi inteligent sau a fi frumos? Aceasta este întrebarea, de fapt. Eu, după 20 ani, cred că am reușit să îmi formulez propriul răspuns: a fi o combinație între cele două. Până la o anumită vârstă, îmi era impregnată în subconștient “frumusețea”, ca obiectiv suprem. A durat destul de mult până ce am realizat cum stă treaba cu fiecare. De când suntem novice în ale experiențelor emoționale sau sociale, putem să distingem între cele două sintagme și ne dorim să fim considerați frumoși. Dar oare care e mai importantă? 

Frumusețea vine atât dinăuntru (spirituală), cât și din afară (fizică). Frumusețea e relativă, dar și subiectivă. Ideea de frumusețe este adaptată la cultura, impresiile, experiențele și proiecțiile fiecăruia. Rar vezi o “frumusețe universală”.

Definiția “frumosului”, din dex: care place pentru armonia liniilor, a mișcărilor/care trezește admirația din punct de vedere moral. Cel mai râvnit și împlinitor compliment este faptul că ești frumos/frumoasă. Parcă dacă cineva îți spune drăguț/ă, elegant/ă, bine crescut/ă, chiar și inteligent/ă, te simți subapreciat/ă.

Societatea a făcut din acest “frumos”, un obiectiv suprem.

Suntem orbiți de simetrii, de armonii și de estetic. Nu ar fi rău dacă asta s-ar aplica la natură, împrejurimi și atât. Când nu atingem acest “obiectiv” insipid, se naște frustrarea, anxietatea, inhibarea. Ideea de “frumusețe” este dăunătoare psihicului nostru în proporții inimaginabile. Să nu mai spunem despre faptul că s-a creat această eroare despre faptul că este atrăgător să pari lipsit/ă de cunoștințe. Poate pentru că cei care au creat acest “trend”, s-au simțit acaparați și amenințați de combinația dintre cele două.

Am conștientizat toate acestea după nenumărate încercări de a mă încadra în standardele impuse de societate. Tot ce au făcut aceste încercări a fost să îmi provoace complexe. De ce nu am tenul perfect? De ce nu am ochii albaștri și părul blond? De ce nu arăt într-un fel?

Am ajuns la 20 de ani să-mi creez propria versiune a frumuseții: eu. Am conștientizat că nu e îndeajuns să fiu frumoasă, am nevoie de ceva și înăuntru. 

Frumusețea e trecătoare, anii își fac simțită prezența nemiloasă. Iar când o să vină acel moment, cu ce o să rămân? Cu calitățile impalpabile, invizibile: cu cele spirituale, cu inteligența.

După cum spunea Benjamin Franklin “Dacă toată bogăția unui om se află în mintea sa, nimeni nu va putea să i-o fure”. În momentul în care am ajuns la această concluzie, am început să lucrez la mine, să dedic timp, nu machiajului și coafatului, ci învățatului și cititului. Nu mă refer la a fi antisocial și tocilar. Mă refer la a-ți redresa prioritățile, la a vrea mai mult de la tine decât “ambalajul”. Există atât de mulți oameni frumoși, tu cum te diferențiezi? Prin a mai aduce ceva pe masă. Aspectul e primul care atrage atenția, din păcate, dar caracterul, interiorul, poate foarte ușor cuceri sau compensa. Prin inteligență nu mă refer la a obține note mari la teste, premii etc.

Există chiar 8 tipuri de inteligență: logico-matematică, interpersonală, muzicală, intrapersonală, verbal-lingvistică, kinestezică și vizual-spațială. Atâtea opțiuni, trebuie doar să vrei să o descoperi!

Niciunul dintre noi nu e “urât/ă”. Așa ceva nu există.

După cum am spus, frumusețea este subiectivă. De-a lungul istoriei au existat o mulțime de embleme a frumuseții, dar nu numai. Cleopatra, de exemplu, se spune că putea cuceri un bărbat complet îmbrăcată. De ce? Pentru că eleganța, inteligența și agilitatea ei erau extraordinare.

Margaret Thatcher, Rosa Parks, Marie Curie – niște femei care au schimbat istoria. Unele dintre ele considerate frumoase, iar altele nu. Acest principiu este valabil și în rândul bărbaților: Isaac Newton, Albert Einstein, Francis Galton – unii dintre cei mai influenți din istorie, recunoscuți pentru inteligența lor, sau contribuția lor și nu pentru frumusețe. Nu mă înțelegeți greșit, a fi frumos nu este greșit sau corect, recomandat sau nerecomandat. 

Cheia este a nu fi DOAR atât, doar frumos/frumoasă. Frumusețea ar trebui să fie un bonus, ca să spunem așa. Haideți să fim mai mult decât crede lumea la prima vedere, să ne diferențiem, să evoluăm. Să creăm o relație de interdependență între aspect și interior.

 

Recommended Posts
×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to hello@you.com.ro

× Cum va putem ajuta ?