fbpx

Cum să accepți faptul că vei pierde oameni pe care îi iubești?

 In YOU cu tine, YOU si parintii, YOU și prin ce trec alții

Pentru mulți dintre noi, pierderea unei persoane semnificative din cauza unei despărțiri sau înstrăinări poate fi la fel de cutremurătoare ca o moarte. Trecerea, mai ales atunci când este abruptă, de la contact constant cu o persoană importantă pentru noi, la contact minim sau inexistent, poate trezi sentimente de vinovăție, furie, depresie, dar și o (mai mult sau mai puțin) temporară incapacitate de a ne imagina viitorul fără acel om. 

Este esențial, așadar, să ne alocăm timpul necesar pentru a deplânge, ca la un doliu, dispariția acelei persoane dragi, pentru a putea, încet-încet, accepta situația pentru ceea ce este, cel puțin acum.

În ciuda faptului că primim uneori sfaturi și opinii flagrante de la cei din jur despre cum să accelerăm procesul de refacere emoțională, realitatea vieții este că finalul unei relații de iubire, al unei prietenii, al unui job important pentru noi nu doar la nivel profesional, sau al unei relații de familie, necesită o serie de etape de parcurs, vitale pentru a putea procesa și integra evenimentul și impactul lui asupra noastră. 

Putem privi această perioadă ca un spațiu de convalescență și reflecție, în care, dacă suferim, de pildă, pierderea unei relații semnificative, putem analiza în mod obiectiv și partea noastră de responsabilitate în acea conjunctură. Mai curând, și mai sănătos decât să ne reprimăm emoțiile dificile, e indicat și eliberator să le simțim, în întregimea lor, pentru a ne putea apropia, treptat, de procesul de vindecare. 

O astfel de perioadă este dificilă pentru oricine. Să apelăm la ajutorul unui prieten, al unui confident de încredere, părinte, terapeut sau grup de suport psihologic, ne poate înlesni noi căi de acces spre identificarea părților din noi care dor, și vindecarea lor.

De asemenea, prin raportare la alți oameni care te pot susține cu empatie și compasiune, care te pot asculta fără a formula judecăți de valoare sau sfaturi nesolicitate, putem descoperi un spațiu sigur în noi înșine, din care să trasăm linii directoare pentru ce putem schimba în noi, ce putem face mai bine în viitor, și ce ne dorim, realmente, de la o viitoare prietenie sau relație romantică. 

Cu toții vom pierde, inevitabil, oameni pe care îi iubim, de-a lungul vieții.

Bunica mea mi-a împărtășit o lecție personală atunci când eram o proaspătă adolescentă, un lucru care m-a ajutat foarte mult pe măsură ce am crescut.

Mi-a spus “trebuie să fii pregătită pentru moartea oricui”.

M-a sfătuit să reflectez la gândul acesta preț de o săptămână, să îmi imaginez cum ar fi să pierd pentru totdeauna o persoană dragă. Însă mi-a luat mai mulți ani să procesez acel gând. Mai târziu, când deja mă confruntasem cu pierderea primei mele iubiri în liceu, cu pierderea unei prietenii importante, și cu moartea lui Toni, cățelușa familiei noastre, i-am spus că am meditat la ce îmi propusese, și că eram pregătită să accept că pot pierde pe oricine, oricând. “Bun”, a spus ea. “Să bem o cafea acum”. Fusese prima cafea din viața mea. 

Sfatul bunicii mele a devenit o mantră pe care am purtat-o cu mine în următorii 30 de ani. Am învățat să cred că suntem mai conștienți de felul în care ne comportăm cu cei din viața noastră atunci când avem permanent, în gânduri, ideea că îi putem pierde.

Devenim mai răbdători și mai blânzi. Îi ascultăm mai mult, și nu ne temem să plângem împreună cu ei prin momentele de încercare ale vieții. Deplângem la rândul nostru dispariția lor – așa cum s-a întâmplat atunci când bunica mea a încetat din viață – și nu e cu nimic mai puțin dureros, însă regăsim un anume confort în conversațiile, în amintirile vii, în lecțiile împărtășite cu ei de-a lungul anilor, care nu ne vor părăsi niciodată. 

 


Din 15 noiembrie 2019, susținem tinerii din România printr-un Call Center gratuit de consiliere psihologică și educațională. Linia verde 0800 070 YOU adică 0800 070 968 este un serviciu apelabil național.

Program Call Center YOU

Luni-Vineri: 10:00-18:00

Sâmbătă: 9:30-13:00

Orice  tânăr care are nevoie să discute despre experiențele pe care le întâmpină, indiferent de severitatea lor, poate apela gratuit și fără să își dezvăluie identitatea linia YOU., unde intră în contact direct cu personal pregătit, la orice oră, care să îl asculte cu compasiune și să îi ofere suport imediat în situații critice. Durata unui apel nu este limitată ca timp, întrucât ne dorim ca beneficiarii acestui serviciu să se simtă ascultați, înțeleși, sprijiniți și îndrumați spre soluții care le pot, în primul rând, salva viața.

Recommended Posts
×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to hello@you.com.ro

× Cum va putem ajuta ?