fbpx

De ce am ales să studiez psihologie?

 In Scoala in lume, YOU cu tine, YOU inspirat de ei

Când lumea mă întreabă ce studiez și le spun, au reacții împărțite. Unii îmi oferă sincere felicitări și zâmbesc, alții îmi spun “cu psihologia mori de foame”, alții mă întreabă direct dacă vreau să mă întorc după studii în România. Pe de altă parte, cei care vor să aleagă acest domeniu, mă întreabă de ce am ales asta sau ce faci, de fapt, la psihologie.

Ca să răspund la întrebare, eu m-am hotărât foarte târziu (conform profesorilor) ce să studiez. M-am hotărât prin decembrie, iar BAC-ul îl aveam în iulie. Alegerea mea a fost făcută din pură curiozitate. Curiozitate și dorință de a afla ce se întâmplă, de fapt, în interiorul fiecăruia. De ce suntem triști, ce ne face să fim triști, de ce sunt antisociali, de ce ne e frică, ce putem să facem să combatem toate aceste impedimente. Citeam foarte mult și niciodată nu mă mulțumeam cu ce se vede la suprafață, dar cred că cel mai important, voiam să mă descopăr pe mine.

Psihologia îți deschide ochii la toate aceste “inside-uri” din viața unui om. Nu te lasă să ai un răspuns simplu la nicio întrebare cu privire la natura proceselor noastre cognitive, senzoriale, perceptive, olfactive, orice.

Mi se pare atât de fascinant faptul că, în accepțiunea noastră, există o definiție limitată la cele menționate mai sus. De exemplu, mama țipă la noi pentru că e nervoasă. Știm cu toții că nervozitatea e o stare nu tocmai benefică și că are consecințe. În genere, cam până aici se întinde o explicație a faptului că mama e nervoasă. În psihologie, această explicație este 0,1% din ceea ce se află în spatele răbufnirii mamei. Ce m-a mai atras spre acest domeniu excepțional este faptul că explică și contrazice atât de multe mituri și preconcepții pe care le creem. Dacă ești tăcut, înseamnă că ești antisocial sau trist. Nu, dacă ești tăcut, poate înseamna un milion de lucruri: hormonii din corpul tău secretă mai mult testosteron și cortisol, mai puțină dopamină sau serotonină, poate nu ești familiar cu locul și multe altele.

Psihologia este o știință, contrar viziunii tradiționale. 

Eu am fost mereu convinsă de numere, de argumente empirice pentru orice statement care mi se aducea. Ce credeți? Sunt peste milioane de experimente psihologice care susțin științific până și cea mai banală chestie, cum ar fi faptul că femeile (în medie) vorbesc mai mult ca bărbații. 

Ce faci, de fapt, la psihologie?

Surprinzător, psihologia are foarte multe ramuri. Nu este doar psihologie și atât. În străinătate, unde studiez eu, am făcut: sociopsihologie, anatomie, statistică 1&2, psihologie practică (experimente), psihologia individului, psihologia dezvoltării și multe altele. Există foarte multe tipuri de psihologie, care se axează pe diferite aspecte. Psihologia dezvoltării se axează pe demersul omului de la embrion până la moarte, include anatomia tuturor proceselor din corpul uman, cum se dezvoltă ele, tot. Sociopsihologia se ocupă cu tot ce ține de societate și individ, prieteni, comportamente în societate, rolul acesteia asupra psihicului unui om etc.

Psihologia individuală se axează doar asupra omului și explică biologic toate procesele cognitive și diferențele de la om la om: creierul, inteligența, memoria, voința, motivația etc.

Statistica este destul de rar întâlnită ca materie în România, dar foarte importantă atunci când înțelegi că psihologia este o știință, iar ca orice știință, are nevoie de experimente.

La statistică am învățat cum să fac un experiment, cum să calculez rezultate, variabile, într-un program special, după cum să le interpretez și să le scriu pe înțelesul tuturor.

Psihologia mi se pare cel mai frumos domeniu în care aș vrea să activez și cea mai “eye-opening” știință. Desigur, eu probabil sunt subiectivă, dar vă spun că am dreptate!

 

______


Din 15 noiembrie 2019, susținem tinerii din România printr-un Call Center gratuit de consiliere psihologică și educațională. Linia verde 0800 070 YOU adică 0800 070 968 este un serviciu apelabil național.

Program Call Center YOU

Luni-Vineri: 10:00-18:00

Sâmbătă: 9:30-13:00

Orice  tânăr care are nevoie să discute despre experiențele pe care le întâmpină, indiferent de severitatea lor, poate apela gratuit și fără să își dezvăluie identitatea linia YOU., unde intră în contact direct cu personal pregătit, la orice oră, care să îl asculte cu compasiune și să îi ofere suport imediat în situații critice. Durata unui apel nu este limitată ca timp, întrucât ne dorim ca beneficiarii acestui serviciu să se simtă ascultați, înțeleși, sprijiniți și îndrumați spre soluții care le pot, în primul rând, salva viața.

Recommended Posts
×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to hello@you.com.ro

× Cum va putem ajuta ?