fbpx

Iată cum poți să te dezîndrăgostești, conform psihologiei

 In YOU cu tine, YOU și prin ce trec alții, YOU si societatea

Sentimentul de a te îndrăgosti este magic, ne colorează viața și parcă o vedem prin alți ochi. Din păcate, aceasta este urmată de suferință, tristețe provocată ori de neîmpărtășire a sentimentelor, ori de despărțire și multe altele. În toată această suferință, cea mai arzătoare dorință este să trecem peste, să uităm, să ne dezîndrăgostim. Ați fi surprinși la ce măsuri apelează unii oameni pentru a avea rezultatele menționate anterior. De exemplu, au fost cazuri în care persoanele au apelat la o formă de “manipulare” a creierului – hipnoză. Ciudat, nu? Dar cum putem să ne “vindecăm” noi pe noi de suferință? 

Secretul în spatele acestei posibilități aparent imposibilă de a te dezîndrăgosti, stă în PRELUCRAREA memoriei – abilitatea de a altera intensitatea, calitatea, încărcătura afectivă a amintirilor. 

Cercetările din neuroștiință au demonstrat că memoria și emoțiile sunt strâns legate, datorită colaborării sistemelor neuronale implicate (amigdala și hipocampul). Amigdala este specializată în procesarea emoțiilor, iar hipocampul în memoria episodică și semantică. Metoda fMRI, utilizată în neuroștiință pentru a observa “activitățile” creierului arată ca una fară de alta afectează calitatea amintirilor. Persoane care au suferit leziuni în zona amigdalei nu pot să reacționeze corespunzător unor evenimente (frică, dacă văd un urs), deși acestea au fost conștiente de pericol. Cele care au suferit leziuni în zona hipocampului, au avut probleme în amintirea evenimentelor emoționale. 

Deci, cum putem prelucra aceste amintiri? Există 3 pași: definirea cauzalității emoției, evaluarea contextului evenimentului generator, pregătirea pentru acțiune. 

  1. Conform teoriei relevanței scopului și trăsăturii componențiale (Lazarus, 1991), ar trebui să evaluăm ce a generat iubirea noastră, deoarece această emoție apare numai dacă un eveniment este relevant. Astfel, trebuie să evaluăm caracterul acestei emoții, efortul, incertitudinea pe care ne-o oferă această suferință, importanța suferinței pentru a duce la bun sfârșit acest prim pas (Ellsworth & Smith, 1988; Roseman, 1991). Ce simt când sufăr, plăcere/neplăcere? Cât de mult efort depun să contracarez această emoție, mult/puțin? Cred că voi trece peste ea? 

Mai mult, este important să observăm proveniența emoției pentru că, apropiindu-ne de ea, ne ancorăm în realitate și să realizăm defectele celuilalt, astfel diminuându-ne intensitatea iubirii pe care o simțim față de el/ea.  

  1. Evaluarea contextului evenimentului care ne generează această emoție (momentul îndrăgostirii, întalnirile la care ați fost împreună). Parte din acest proces implică atribuirea, adică înțelegerea modului în care s-a produs evenimentul care a generat suferința și astfel acceptarea trăirii care vine la oachet cu acest eveniment. Prin eveniment, mă refer la momentul despărțirii, la un mesaj în care nu era exprimată iubirea reciprocă etc
  2. Pregătirea acțiunii este considerată miezul procesului de mulți psihologi care au efectuat experimente (Stein, Trabasso & Liway, 1993; Frijda K.et al., 1986). Emoțiile au un rol foarte important în conturarea planurilor, de aceea noi trebuie să fim constant concentrați asupra realizărilor în viitor (un fel de distragere). De exemplu, unde vrem să călătorim, o ieșire cu prietenii, un film pe care vrem să îl vedem. 

Creierul nostru este mult mai complex decât ne închipuim noi, doar trebuie să îl cunoaștem cât mai mult, pentru a-l lăsa să ne ajute chiar și atunci când nu credem că putem fi ajutați. Cine ar fi crezut că doctorul nostru cel mai fidel suntem chiar noi?

 

 Din 15 noiembrie 2019, susținem tinerii din România printr-un Call Center gratuit de consiliere psihologică și educațională. Linia verde 0800 070 YOU adică 0800 070 968 este un serviciu apelabil național.

Program Call Center YOU

Luni-Vineri: 10:00-18:00

Sâmbătă: 9:30-13:00

Orice  tânăr care are nevoie să discute despre experiențele pe care le întâmpină, indiferent de severitatea lor, poate apela gratuit și fără să își dezvăluie identitatea linia YOU., unde intră în contact direct cu personal pregătit, la orice oră, care să îl asculte cu compasiune și să îi ofere suport imediat în situații critice. Durata unui apel nu este limitată ca timp, întrucât ne dorim ca beneficiarii acestui serviciu să se simtă ascultați, înțeleși, sprijiniți și îndrumați spre soluții care le pot, în primul rând, salva viața.

Recommended Posts
×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to hello@you.com.ro

× Cum va putem ajuta ?