fbpx

Mulți pleacă, dar sunt și puțini care râmân. Despre prieteniile care ne transformă

 In YOU și prin ce trec alții, YOU si societatea

Să ai o prietenie adevărată poate însemna totul. Sunt atât de mulți oameni care dispar din viața noastră, dar nu trebuie să uităm de cei puțini care rămân lângă noi orice ar fi. 

Prieteniile mele, chiar dacă în ultimul timp s-au împuținat, mie mi se pare că sunt, de fapt, mult mai bogate. Am rămas lângă mine cu oameni care au fost prezenți în viața mea și când totul mergea bine, dar, mai ales, când lucrurile nu erau atât de roz. Cu oamenii reali. 

Nu spun că a fost mereu ușor să ți o relație de genul ăsta aprinsă, dar a meritat fiecare secundă. 

Am învățat lucrul acesta uitându-mă retrospectiv la povestea mea de prietenie cu o persoană foarte specială din viața mea. 

Eu și prietena mea cea mai bună care este, de fapt, exact ca o soră, am fost una lângă cealaltă și una pentru cealaltă încă de când eram bebeluși. Eu aveam trei luni, iar ea patru în momentul în care mamele nostre s-au cunoscut și încă de atunci a fost o conexiune greu de doborât. Primii ani din viață ne-au apropiat enorm din simplu fapt că mergeam la aceeși gradiniță și că petreceam aproape fiecare zi în parc alături de mamele noastre și de alți copii. 

Aducându-mi aminte de acele momente îmi dau seama că ele erau cu adevărat magice pentru că eram conștientă chiar și la vârsta aceea fragedă că o să am mereu o persoană specială care va fi acolo pentru totdeauna. 

În afară de anii aceia, însă, toată viața am avut drumuri separate. Școli diferite, licee diferite, facultăți diferite, grupuri de prieteni complet diferite, am ajuns până în punctul în care nici țara în care locuiam nu mai era aceeași. Cu toate astea, prietenia noastră mereu a rezistat. 

Evident că la început, când eram mai mici, legătura dintre noi era susținută exclusiv de părinți, care reușeau să organizeze ieșiri în parc, adunări la una dintre noi acasă sau sărbătorirea diveritelor evenimente împreună și pentru asta aș vrea să le mulțumesc din suflet.

În școala generală la fel, era de ajuns să mergem la ziua celeilalte sau să ne vedem o dată în parcul de lângă școală că deja cunoșteam mulți oameni din anturajul fiecăreia. 

Cu toate acestea, în momentul în care am ajuns la vârstele potrivite pentru a putea să ne desprindem de ai noștrii, am făcut amândouă tot posibilul pentru a nu opri pentru nici o secundă prietenia de care ne-am dat seama că poate ține o viață. 

La liceu când fiecare a reușit să își formeze grupul de prieteni foarte bine, a fost un pic mai dificil. Nu știam exact cum să combinăm găștile și nici dacă era neapărat necesar. Am ales să lăsăm lucrurile să vină de la sine și a fost mai mult decât minunat. Ea mă chema pe mine la ieșirile cu prietenii ei, iar eu pe ea. Era parcă și mai ușor să ne combinăm activitățile, fiind prezente constant în viața celeilalte. 

Astfel, încet-încet, pe parcursul anilor, ea mi-a cunoscut toți prietenii și colegii, a venit la fiecare zi de naștere, ieșire în oraș, sărbătoare sau eveniment. A fost și este peste tot. 

Niciodată nu am considerat că doar pentru că nu mergem la aceeași școală sau nu avem aceiași oameni în jurul nostru, ar trebui să existe o barieră din punct de vedere social. Am introdus-o în tot ce însemna viața mea, iar ea a făcut exact la fel.

Am fost la petreceri cu grupul meu de prieteni și la festivaluri cu grupul ei. Am fost la o prietene dintre ale mele acasă, iar la mare cu prietenele ei. De multe ori le-am și adus împreună. Așadar, la un moment dat nu a mai existat nicio barieră. Maria este prietenă cu multe cunoștiințe dintre ale mele, considerând-o  acum pe ea însăși prietena lor cu care pot vorbi orice. 

Așadar, de-a lungul timpului ne-am creat multe legături și ne-am făcut mulți amici prin intermediul prieteniei noastre, dar tot noi eram cele mai importante una pentru cealaltă. 

Liceul a fost o experiență foarte importantă pentru noi, ne-a testat cumva siguranța prieteniei noastre bazată pe anii copilăriei și pe dependența de părinți și ne-a făcut, cu siguranță, mai puternice și mai apropiate ca niciodată. 

Cât ai clipi, a venit momentul când a trebuit să dăm la facultate. Știam de când eram mici că Maria va pleca în Anglia să studieze. Și deși știam asta din totdeauna, nu eram pregătită. 

Eram convinsă că noi o să reușim să fim bine, dar îmi era teamă să nu o mai știu lângă mine, la un telefon distanță și trei stații de metrou (sau o comandă la uber pentru ea). Îmi era teamă că va fi prea prinsă în noua ei viață și că nu o să pot să fiu lângă ea. 

Am reușit să trec peste toate temerile astea datorită ei care nu s-a schimbat deloc. Niciodată niciuna dintre noi nu a pus mare preț pe vorbitul în continuu la telefon, văzutul non stop sau ieșitul în oraș în fiecare zi, având și drumuri diverite de-a lungul vieții, ne-am obișnui să punem preț pe ceea ce contează. 

Am știut mereu ce se întâmplă în viața celeilalte, pentru că am învățat cum să comunicăm și cum să ne implicăm mereu în problemele pe care le avem. 

Am plâns împreună, am avut crize de râs, ne-am certat, ne-am bătut, ne-am împăcat de foarte multe ori, am petrecut, am dansat nopți întregi, ne-am îmbătat nopți întregi, ne-am distrat și  ne-am contrazis, am făcut absolut tot împreună, dar cel mai important este că ne-am iubit din prima clipă și că nu am dispărut când aveam cea mai mare nevoie una de alta. 

Prietenia nostră a continuat să dăinuie peste toți anii și toate diferențele dintre noi. Trebuie să avem grijă să păstrăm acești oameni în viața noastră pentru că sunt prea rari în societatea în care trăim. 

 Din 15 noiembrie 2019, susținem tinerii din România printr-un Call Center gratuit de consiliere psihologică și educațională. Linia verde 0800 070 YOU adică 0800 070 968 este un serviciu apelabil național.

Program Call Center YOU

Luni-Vineri: 10:00-18:00

Sâmbătă: 9:30-13:00

Orice  tânăr care are nevoie să discute despre experiențele pe care le întâmpină, indiferent de severitatea lor, poate apela gratuit și fără să își dezvăluie identitatea linia YOU., unde intră în contact direct cu personal pregătit, la orice oră, care să îl asculte cu compasiune și să îi ofere suport imediat în situații critice. Durata unui apel nu este limitată ca timp, întrucât ne dorim ca beneficiarii acestui serviciu să se simtă ascultați, înțeleși, sprijiniți și îndrumați spre soluții care le pot, în primul rând, salva viața.

 

Recommended Posts
×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to hello@you.com.ro

× Cum va putem ajuta ?