fbpx

Întâlnire cu nepoata lui Mircea Eliade

 In Ficțiune, YOU inspirat de ei

De când am intrat în carantină, m-am decis să îmi mai îmbogățesc biblioteca și am tot căutat cărți de comandat. Eu am avut dintotdeauna o plăcere sa cumpăr o mulțime de cărți, chiar dacă pe cele precedente nici măcar nu le terminasem. Nu prea am înțeles de ce, dar parcă atunci când știu că sunt pe noptiera mea, sunt liniștită, nu mi le fură nimeni (ca și cum ar exista cineva care ar face asta). Totuși, mi-am reprimat râvna și am zis că aștept până ce se ridică starea de urgentă ca să fac și o plimbare până la librărie.

Zis și făcut, m-am dus la librăria de lângă casă cu o carte specifică în minte (de obicei luam ce îmi surâdea pe moment): “Tratat de istorie a religiilor”, de Mircea Eliade.

Nu am avut o plăcere conștientă pentru acest autor, nici nu citisem înainte altceva decât operele sugerate de școală (“Maitreyi,” “Nopți la Serampore”, “Romanul adolescentului miop”), dar o văzusem adesea printre referințele unor studii prestigioase și mi-a captat atenția.

Pe lângă faptul că noul “normal” includea dezinfectarea cu soluția aferentă la intrare, fapt ce m-a trezit puțin din entuziasm, observasem că era o doamnă mai în vârstă care avea o discuție foarte interesantă cu femeia care lucra acolo (despre filosofie și efectul placebo).

Mă învârteam printre rafturi, uitasem câte cărți mă așteaptă, de fapt. În toata învârteala mea nu găsisem cartea pentru care venisem, dar mi-era rușine să merg să întreb pentru ca inițiala conversație dintre cele două doamne nu se terminase. Am așteptat ce am așteptat, dar am zis să aflu totuși dacă o au. Mă îndrept spre casă și doamna care lucrează acolo mi-a spus, după câteva minute bune, că nu o mai au în stoc.

Pe parcursul “căutării”, doamna în vârstă m-a întrebat de ce tocmai Eliade? I-am zis că nu știam nici eu neapărat, pur și simplu eram foarte curioasă să aflu viziunea unui filosof asupra religiei. Răspunsul dânsei a fost unul șocant: “Îmi place mult că vrei sa citești aceasta carte. Eu sunt nepoata lui Mircea Eliade”.

Reacția mea imediată a fost sa întreb “Pe bune?”. Nu prea îmi venea ceva mai inteligent în minte, eram foarte surprinsă de conjunctura în care mă aflam. Ea mi-a confirmat încă odată, spunându-mi că îngerii reprezintă singura similaritate dintre toate religiile lumii. Îngerii există în orice credință, orice religie, fie ea asiatică, musulmană, hindusă, creștină. Mi-a mai spus și că Mircea Eliade o legăna pe picioare și îi spunea că bătrânii simt nevoia să vorbească fără oprire (parafrazez aici), așa cum făcea și ea de când a intrat în librărie.

Își cumpărase multe cărți, le plătise și mi-a zis că e arhitect și că, o să îmi dea un îngeraș-breloc, făcut de ea, care să-mi poarte noroc pentru că i-a adus un zâmbet plăcut gustul meu în cărți. Mi-a pus acel înger mic la gulerul tricoului pe care îl purtam și mi-a zis că e și practic, pot sa îl pun la orice. Noroc ca aveam masca pe față, pentru că mimica mea era neutră de la șocul întâlnirii. I-am mulțumit mult și am mai ascultat-o puțin despre cum ne explica să dezinfectăm măștile cât mai corect, la aburii apei clocotite, știa ea pentru că are în familie mulți doctori, “mult mai deștepți ca mine” și despre cum oamenii sunt ca obiectele – “un creion pe care ți l-ai cumpărat acum mult timp, amărât, mai scrie, iar unul nou se rupe sau îl pierzi”. Cred că am stat o ora în librărie fără să îmi dau seama. După ce a ieșit din librărie, ne-a urat cu căldură o zi frumoasă.

Nu am întrebat-o pe cea de la librărie daca e chiar nepoata lui Mircea Eliade, m-am lăsat să visez, deoarece știam că nepoata lui murise. Poate era prin alianță, strănepoată? Mie mi-a fost îndeajuns să sper.

Am cumpărat totuși o carte, alta, dar voiam și pe asta să o cumpăr la un moment dat și am plecat spre casă. Întâmplarea aceasta cred că o să îmi fie impregnată în gând pentru tot restul vieții. Care ar fi fost șansele să mă întâlnesc cu nepoata autorului a cărui carte tocmai voiam sa o iau? Într-o librărie minusculă, de pe bulevard, la ora 16? Infime, tocmai de aceea am fost și încă sunt, scriind aceste rânduri, profund mișcată. 

În câteva minute am învățat o mulțime de lucruri. Modul în care jongla cu informațiile din toate domeniile și le făcea să pară floare la ureche, bunătatea, amabilitatea, cum s-a considerat mai puțin inteligentă decât unii din familia ei, mi-a dat de gândit.

În sensul ca, oricine face parte dintr-o familie afluenta sau de renume, este încercat de complexul de superioritate, chiar și involuntar. Mai degrabă aș prefera acest complex în rândul oamenilor de acest renume, decât în alte sfere ale succesului. Să fim serioși, cine se considera mai puțin inteligent, dacă este atât de cult și cu cariera similară?

Asta mă întrebam și eu, pana ce mi-am dat seama că, tocmai, acești oameni. Adică lectura din spate, cunoștințele, îi fac umili și conștienți de faptul că pot fi depășiți în performanțe și că există atât de mulți indivizi inteligenți în lume. Cu toate că și înainte încercam să mă cultiv si sa citesc, sunt sigură că nu aș fi putut avea un imbold mai influent decât atât. Mai mult, mi-am dat seama că dacă mă întâlneam cu o celebritate, nu eram nici pe departe atât de șocată. Interacțiunea cu ea m-a făcut să realizez că este foarte important sa pun în continuare preț pe educația și cunoștințele mele, chiar dacă societatea nu mai promovează acest lucru în ultimul timp. M-a motivat să îmi doresc și eu să creez un impact la fel de profund pentru altcineva, să continui sa lucrez la mine.

Nu am crezut niciodată că “un străin” poate să te influențeze atât de mult, doar în câteva minute. 

Totul m-a impresionat. Am plecat spre casa cu o energie atât de bună, cu o motivație ieșită din comun. Mai există și oameni minunați, mai există și surprize plăcute în acest haos cu pandemia și panica mondială. Mai există și lucruri frumoase, doar că uitam noi de ele și avem nevoie de conjuncturi similare să ne reamintească “despre frumusețea uitată a vieții” (Andrei Pleșu).

Recommended Posts
×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to hello@you.com.ro

× Cum va putem ajuta ?