fbpx

Scrisoare deschisă adolescentei care am fost acum 20 de ani

 In YOU cu tine, YOU inspirat de ei

De 1 iunie, i-am scris o scrisoare Ioanei-Cristina Casapu de acum două decenii. 

„Ioana,

La 13 ani, ți-aș spune, dacă m-aș putea întoarce în timp: Nu te apuca niciodată să îți vopsești părul! Părul tău natural are o culoare pentru care azi, în 2020, multe femei ar plăti bani grei la coafor să o obțină. 20 de ani mai târziu, o mare parte din părul tău va fi gri, pentru că așa a fost mersul genelor în familia ta. 

Jurnalele pe care vei continua să le scrii peste ani există în continuare în casa copilăriei tale. Vor prinde praf, însă într-o zi le vei citi și asta te va ajuta să faci pace cu mine. 

Vei experimenta cu multe stiluri și feluri de a fi – în muzică, în artă, în modă, în exprimare și limbaj. Te vei stabili acolo unde îți vei da seama că te simți bine fiind tu.

Dragostea la prima vedere există și o vei trăi de două ori, o dată în orașul în care te-ai născut, și mai apoi într-o țară îndepărtată. Cu toate acestea, de fiecare dată va fi altfel, și de fiecare dată vei crede ca e o magie a destinului – în ciuda faptului că toate aceste relații de dragoste se vor fi încheiat.

Prietenia va fi un concept cu care vei jongla mereu, în încercarea de a-ți construi familia adoptivă de oameni de la care să înveți arta de a trăi. Vei iubi și prețui mulți prieteni, te vei separa de și mai mulți. Vei găsi, la un moment dat, acea familie în cel mai neașteptat loc. Vei crește împreună cu ei într-o altă etapă a vieții.

Vei avea multe negocieri cu stima de sine, perfecționismul, sindromul impostorului, teama de iubire și cea de eșec. Pe unele le vei îmblânzi. Pe altele le vei externaliza într-o capsulă a Internetului, și vei scrie constant despre provocările de a fi femeie, om și fiică.

Vei fi acolo pentru ceilalți când îți vor cere ajutorul, și va dura aproximativ un deceniu să accepți să primești același ajutor. Uneori vei regreta niște iubiri, niște decizii, niște ani din viață, dar vei găsi curajul să fii imperfectă cu neajunsurile tale și ale altora.

Vei avea obsesii – în jurul felului în care arăți (pe Instagram, de exemplu), în jurul felului în care percepi relațiile (ca să devină funcționale și netraumatizante), în jurul felului în care muncești. Uneori vei munci până la burn-out, și alteori vei avea perioade fără muncă, în care vei găsi căi alternative de a exista – mereu prin creație.  

Vei călători în aproximativ 70 de orașe după vârsta de 20 de ani, chiar dacă la 14 ani nu ți-ai fi imaginat niciodată că vei părăsi România. De fapt, acesta va deveni unul dintre cele mai puternice ecouri din viața ta: mișcarea. Vei citi într-o zi un poem de un autor numit Mark Strand, care spune I move to keep things whole, și asta va stârni o revoluție în tine, dar și o mare acceptare de sine, pentru că vei înțelege că nu ai fost niciodată singura care a gândit așa. 

Într-o zi, o poezie de-a ta va apărea într-o publicație internațională, de ziua ta de naștere, și peste 2 milioane de oameni vor citi ce ai scris. Vei plânge toată ziua, citind comentariile oamenilor, și vorbind cu tatăl tau, aflat pe alt continent, care îți va spune pentru prima oară M-ai învățat cuvântul dor, ești universală. Acea poezie îți va lansa cariera de scriitor.  

La 27 de ani te vei urca într-un avion cu un bilet doar-dus, cu trei valize mai mari ca tine și cu o floare în mână. La controlul pașapoartelor, vameșul îți va zâmbi și îți va spune Curaj, nu plânge!, înainte de a te trimite pe drumul tău. Acel bilet de avion te va duce într-un oraș străin unde vei încerca să trăiești, însă acolo ți se va pregăti adevărata mutare, spre un alt loc, unde mai târziu, te vei stabili. 

Vei mai învăța încă două limbi străine înafară de cele pe care le vorbești, însă vei scrie, gândi și comunica predominant în engleză și română, oriunde te vei duce. Viața îți va aduce în cale însă oameni de pretutindeni, și uneori vei apela la cunoștințele altor limbi, pentru a vorbi, de exemplu, în spaniolă, într-o seară, cu o femeie din Polonia care a supraviețuit Holocaustului, și care îți va spune o poveste greu de uitat. 

Familia va rămâne pentru tine un subiect complex și delicat, în jurul căruia vei învăța să trasezi granițe sănătoase, să vindeci traume și să creezi noi căi de a exprima iubirea, chiar și de la distanță. 

Uneori, viața va părea (pe bună dreptate) complet nedreaptă cu tine și îți va lua multe lucruri sau oameni importanți pentru tine. Vei avea trei mari astfel de perioade extrem de dificile, în care totul va părea absurd și blocat în timp. Le vei depăși, și asta te va învăța arta de a cere, de a primi și de a renunța. Vei câștiga reziliență. 

Din acest motiv, vei dezvolta o curiozitate neîncetată pentru psihologie și mecanica inimii umane, iar studiul ei și psihoterapia vor deveni o parte vitală din călătoria ta sufletească și profesională.

Vei găsi sau inventa cuvinte pentru emoții pe care nu știm să le numim, și îi vei învăța și pe alții să le exprime. 

Vei iubi, pentru că asta dă sens lumii tale (și lumii în general). Vei iubi chiar și atunci când vei crede că inima ta s-a sfârșit.

Vei scrie în fiecare an al vieții tale, pentru a trăi bine, și vei încerca să trăiești cât mai bine, pentru a nu scrie prost. Vei publica mai multe volume, și vei ajunge la mai mulți oameni decât încap în imaginația ta acum. Uneori, vei primi scrisori și mesaje de la oameni care s-au regăsit și s-au simțit sprijiniți de cuvintele tale. Nu vei ști niciodată cum să reacționezi la ele, pentru că nu îți vine să crezi, încă. 

La scurtă vreme după ce vei fi împlinit 33 de ani, lumea va traversa o eră a izolării, cauzată de o pandemie. În această perioadă, vei crea mai mult decât în orice altă etapă a vieții tale, iar munca ta de artist va primi validări care te vor așeza pe un drum diferit decât cel de până atunci. În această perioadă, ți se va spune într-o seară Când mă fac mare, vreau să fiu ca tine, și asta îți va stârni lacrimi, pentru că vei înțelege, după o zi dificilă emoțional, pe canapeaua ta, că ești deja mare, și că ai reușit să faci oamenii să simtă că nu sunt singuri.” 

 

Recommended Posts
Cum va putem ajuta ?