fbpx

Țara care a refuzat să crească

 In Sănătate emoțională, Scoala in lume

În urma declarației președintelui CNCD (Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării), „Aș introduce o formă de educație sexuală în școală, pentru că am solicitat de la Institutul Național de Statistică niște date și noi în anul 2018 am avut 18.000 de copii născuți de minore. Ceea ce înseamnă aproape 10% din copiii născuți în România în anul 2018. Am avut 674 de mame care au născut sub 15 ani. Și avem o mamă care are șase copii până la 18 ani” (24.01.2020), partidele PNL și PSD au luat hotărârea de a elimina prin lege educația sexuală în școli. Aceștia au ajuns la concluzia că părinții vor fi cei care hotărăsc pentru copii lor dacă o să aibă sau nu dreptul la educație în această privință și, mai mult decât atât, au refuzat să o numească “educație sexuală”, mergând pe o denumire mai puțin “controversată”, aceea de “educație sanitară”.

Nu suntem destul de evoluați și nici nu vrem să fim, pentru că alegem să nu oferim copiilor șansa la o educație necesară, de bază.

Mi-am spus că trebuie să fug din țara asta, unde se preferă ca lucrurile să rămână la fel de greșite pentru totdeauna, mi-am spus că suntem niște proști, că nu suntem capabili să oferim ceva bun generațiilor care vin și că nu o să mai ieșim niciodată din rahat cu mentalitatea asta, care nu ajută pe nimeni și care nu va duce nicăieri.

Mi-am urât țara, pentru că nu am înțeles și nu voi înțelege vreodată de ce refuzăm să facem lucrurile așa cum ar trebui făcute, adică sănătos. 

Ceea ce nu înțelege majoritatea lumii care se împotrivește este că nimeni nu vrea să vorbească despre sex cu elevi de clasele mici, nimeni nu vrea să instige, influențeze sau să fie responsabil pentru încercarea de a convinge minorii să facă gesturi sexuale. Ce se dorește este să fie explicate, iar ulterior, înțelese anumite concepte de igienă și sănătate, cât și riscurile sau bolile la care sunt expuși copii, care mai apoi vor deveni adulți cu consimțământ, dar care nu au acces la informația corectă. 

Educația în școli se referă la câteva teme, vitale, de altfel, care vor fi predate (care ar trebui predate, mă scuzați) în funcție de vârsta elevului:

  • igiena personală și cât de necesară e ea pentru sănătatea noastră și a celor din jur
  • rapiditatea cu care ne putem îmbolnăvi dacă nu suntem atenți
  • ce înseamnă spațiu personal, că nu este normal ca lumea să ne atingă, bruscheze sau apropie de noi într-un mod nepotrivit, că nu este normal nici din partea noastră să încălcăm spațiul personal al altei persoane
  • cât de atenți trebuie să fim la corpul nostru, despre schimbările atât fizice, cât și psihice prin care trecem la adolescență
  • despre faptul că este cât se poate de normal să ni se schimbe corpul de-a lungul anilor, despre hormoni, despre menstruație, despre vergeturi, despre toate modificările cu care se confruntă băieții de la o anumită vârstă și de unde provin ele
  • despre body shaming, despre ce înseamnă să te iubești așa cum ești și să îți apreciezi corpul, oricum ar arăta acesta.

Apoi, odată ce copilul nu mai este copil și trece la o nouă etapă în viața sa, când crește, va trebui să știe despre cum să se comporte cu o altă persoană, indiferent că este de sex opus sau nu, indiferent dacă are și sentimente romantice față de ea, despre cum ar trebui ca relațiile sexuale să fie începute și dezvoltate cu consimțământ atunci când sunt pregătiți și nu din cauza unei presiuni sociale, despre faptul că atunci când aleg să facă acest pas, trebuie să fie foarte atenți, despre bolile cu transmitere sexuală, despre ce înseamnă să te protejezi, despre cum ți se poate modifica corpul sau menstruația (în cazul fetelor) atunci când își încep relațiile sexuale, despre repercusiunile care pot exista dacă nu sunt conștienți de ceea ce fac, despre prezervative, anticoncepționale (care pot dăuna în unele cazuri sau să fie bune în altele), despre ce înseamnă să ai un copil și responsabilitățile care vin cu acest lucru, despre ce înseamnă sarcina și cum te poate afecta la o vârstă fragedă, despre cum ne putem proteja corect în fața lucrurilor dăunătoare corpului. Despre absolut tot. 

Majoritatea românilor nu au avut niciodată șansa de a afla toate aceste lucruri. 

Suntem, de fapt, destul de puțini norocoși care au primit o educație bună pe tema asta de la părinți, pentru că, în realitate, majoritatea copiilor din România au învățat după ureche și pe propria piele cum ar trebui să se descurce. De multe ori asta a condus la boli, infecții, agresiuni sexuale, sarcini nedorite și multe alte neplăceri, doar din cauza lipsei de educație și informare. 

Dacă informația ar ajunge la elevi în timp util, nu ne-am mai confrunta cu aceste statistici devastatoare, atâtea mame minore, atâția copii trimiși la cerșit și atâtea familii care abia au ce pune pe masă, pentru că au prea mulți copii, iar părinții nu au locuri de muncă.  Tinerii ar deveni din ce în ce mai conștienți, ar fi educați corespunzător și ar deveni adulți cu consimțământ, care se respectă atât pe ei, cât și pe ceilalți. 

 

Recommended Posts
×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to hello@you.com.ro

× Cum va putem ajuta ?