fbpx

Cât de important este să spunem când ne deranjează ceva?

 In Sănătate emoțională, YOU și prin ce trec alții

Acum câțiva ani am pierdut o prietenie importantă din cauza faptului că nu am fost în stare să spun când m-a deranjat ceva.

Este foarte sănătos și important ca atunci când avem ceva de spus să o spunem clar și răspicat, pentru a rezolva problemele înainte ca acestea să ajungă mult prea departe și imposibil de gestionat. Mi s-a întâmplat să țin pentru mine toate acele sentimente conflictuale și atunci când am răbufnit am pierdut acea persoană pentru totdeauna. Am îndepărtat-o și am făcut o faptă complet irațională și răutăcioasă prin care am rănit pe cineva, doar din cauză că nu am știut cum să comunic. 

Comunicarea este cheia în aproape toate cazurile, știu că toată lumea spune asta și că a devenit un fel de clișeu, dar asta pentru că este complet adevărat. Dacă nu comunicăm deschis unii cu alții, riscăm să pierdem foarte multe persoane dragi.

Astfel, să ținem în noi toate aceste sentimente, când ne deranjează ceva, este doar drumul anevoios și încărcat negativ, către explozia pe care o vom avea în momentul în care nu o să mai suportăm, explozie care ne poate răni atât pe noi, cât și pe cei din jurul nostru. 

Nu există situația ca niciodată să nu ne deranjeze nimic, este absolut normal să mai avem obiecții la ceea ce fac oamenii pe care-i știm și de care suntem apropiați sau la felul în care se comportă cu noi, iar pentru a rezolva toate aceste acțiuni, vorbe sau atitudini deranjante, primul pas este să încercăm să vorbim și să îi explicăm persoanei în cauză ceea ce ne supără, pentru că se poate să avem surpriza ca aceasta să se oprească sau să încerce să schimbe. 

În primul rând, dacă nu spunem nimic, nu ar avea de unde să știe și nici nu ar avea șansa de a se îndrepta, pentru că probabil nu conștientizează, chiar dacă nouă ni se par lucruri evidente. 

În al doilea rând, dacă nu vorbim în astfel de situații, nu o să vorbim niciodată. Nu ar trebui să ne fie greu să ne spunem punctul de vedere sau să încercăm să comunicăm cu cei apropiați, fie că le spunem ceva pozitiv sau negativ. Știu că poate părea greu să confrunți pe cineva, că poate ne e frică uneori să nu îndepărtăm pe cineva sau pur și simplu nu spunem nimic pentru a nu crea tensiune/situații awkward între noi, dar ceea ce nu ne dăm de multe ori seama este că toate aceste lucruri se vor întâmpla înzecit dacă ținem în noi și la un moment dat vom răbufni. 

Prietenia mea s-a pierdut și regret că nu am fost în stare să gestionez situația altfel, că nu am fost suficient de matură și înțeleaptă pentru a comunica într-un stil sănătos, pentru că nu numai că am rămas fără o prietenă, ci mă aflu și în situația super ciudată de a ne evita reciproc când ne vedem.

Există o presiune din ambele părți de a nu vorbi una cu cealaltă prea mult atunci când suntem undeva, din cauza trecutului nostru și deși știu că pare copilăresc, asta este situația, iar chiar dacă am mai încerca să avem un dialog mai complex, faptele de acum câțiva ani nu ne mai lasă să revenim la cum am fost. 

De atunci sper că am înțeles cum ar trebui procedez și consider că am ajuns la extrema de a spune tot ce am pe suflet mereu și, în același timp, de a nu mai lasă pe cineva în pace până nu spune ce îl deranjează, atunci când simt că este ceva în neregulă. 

Recommended Posts
×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to hello@you.com.ro

× Cum va putem ajuta ?