fbpx

Ce m-au învățat criticile de pe Instagram despre stima de sine

 In Sănătate emoțională, YOU cu tine, YOU și prin ce trec alții

Acum trei ani mi-am deschis un cont pe social media, mai precis pe Instagram, ca să fiu în ton cu restul colegilor de clasă.

În trei ani am acumulat un număr mare de followeri, printre care periodic se regăseau persoane care obișnuiau să mă critice și să îmi ofere senzația dureroasă că munca mea nu este îndeajuns de bună pentru standardele lor.

În acest fel mi-am schimbat tematica contului în repetate rânduri doar pentru a mulțumi “juriul” care mă evalua. Am ajuns să fiu obsedată de a primi aprobarea lor și am uitat că ceea ce postăm era important, în primul rând, să îmi placă mie.

Cu fiecare comentariu negativ primit, indiferent de autor, mi se întărea convingerea că eu nu voi întruni niciodată toate standardele unei persoane valoroase. Privind în urmă, pot spune că acordam prea multă importanță la ceea ce mi se spunea.

În majoritatea cazurilor, absolut nimeni care a trecut prin ceea ce am trecut eu nu ar fi spus în perioada respectivă Nu am nevoie de aprobarea nimănui sau de o laudă.

Oamenii sunt ființe sociale care au nevoie de comunitate, de aprobare din afara cercului de prieteni, pe scurt oamenii au nevoie de validare. Unii avem nevoie de această validare într-o măsură mai mare decât alții.

Eu mă aflăm între cei care au nevoie de o validare permanentă, de aceea fiecare critică primită la adresa muncii mele era foarte neplăcută.

Multe persoane te critică uneori pentru că te consideră mai bun decât ei: este important să nu pierzi din vedere acest lucru. Faptul că mi se părea atâta de tragic să primesc câteva comentarii negative la fiecare postare a fost accentuat și de o stimă de sine scăzută.

Stima de sine scăzută poate afecta felul în care experimentăm viața de zi cu zi, incluzând sentimente negative, o autocritică frecventă, furie spre cei care te judecă, rușinea că te judecă cineva pe propria ta pagină, uneori apare sentimentul de vină pentru că nu te-ai străduit destul în privința a ceea e postezi, iar la final după ce treci prin toate aceste stări, treci și printr-o tristețe profundă și îți vine să abandonezi totul.

Din proprie experiență, pot spune că semnele că ai o stimă de sine scăzută sunt o sensibilitate foarte crescută la orice critică, o preocupare excesivă asupra persoanei tale și, în timp, aceste lucruri duc la izolarea față de cei din jurul tău.

Sunt multe persoane care au trecut prin ceea ce am trecut eu și care și-au spus povestea.

Pentru a te ajuta mai mult, dacă și tu treci prin așa ceva, iată cum poți să îți crești stima de sine prin metode care le-am folosit și eu și care fucționează garantat doar dacă sunt respectate cu strictețe:

  • repetă- ți zilnic că ești o persoană cu multe calități pozitive (în timp, creierul se va obișnui cu această frază și vei ajunge cu adevărat la un echilibru emoțional)
  • abține-te să te compari cu alte persoane (fiecare persoană este unică)
  • înconjoară-te de oameni care te apreciază
  • evită să ai contact cu sursa de unde îți vin criticile și percepțiile deformate (fă o scurtă pauză de la social-media)
  • încearcă permanent să devii mai performant decât ești
  • spune ’’nu’’ criticii interioare , nu te opri din ceea ce faci doar pentru că cineva te critică, acceptă că nu poți modifica trecutul și învață să apreciezi momentul
  • fii sincer cu ține și conștientizează-ți calitățile (funcționează mai bine dacă le scrii pe hârtie și le citești în fiecare moment în care te simți ca un eșec).

Sper ca povestea mea să te ajute să conștientizezi ce persoană minunată ești, exact așa cum ești.

Recommended Posts
×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to hello@you.com.ro

× Cum va putem ajuta ?