fbpx

Cum să comunici non-violent pentru a menține relații sănătoase

 In Sănătate emoțională

Știu cât de greu poate fi să ne abținem în anumite momente cruciale. Știu că uneori ne vine să spargem lucruri, să țipăm, să lovim în ceva sau alte metode violente prin care să ne descărcăm de furia din noi, dar, de fiecare dată, cea mai bună metodă prin care am putea să ne calmăm este să luăm o pauză de la tot, să tragem aer puternic în piept, iar mai apoi, să ne luăm inima în dinți și să rezolvăm problema prin comunicare. 

Mereu auzim cât de importantă, bună și sănătoasă este comunicarea cu cei din jur, eu cel puțin aud atât de des încât am tendința de a nu mai crede pe nimeni, dar, din fericire, am pățit pe pielea mea să apelez la discuții pentru a-mi rezolva conflictele, așa că am ajuns unul dintre oamenii care consideră că aceasta este cheia în orice problemă. 

Am ales să vorbesc despre ce mă deranjează, în loc să am o ieșire violentă, în momente precum cele în care am fost agresată sexual, când am avut neînțelegeri la locul de muncă, în relații, în prietenii, în familie, până și atunci când aproape am fost violată am ales să nu reacționez în niciun mod violent. De ce? Habar n-am! Atât știu să fac, să comunic și să spun când am o problemă.

Creierul meu este făcut în așa fel încât să îmi pun de-o parte reflexele și simțul de conservare, pentru că mă simt mult mai uman în momentul în care îmi gestionez conflictele pașnic. 

Nu mi s-a părut, nu mi se pare și nu mi se va părea niciodată o idee bună să apelăm la agresivitate în momentul în care ne supără ceva. Rațiunea noastră ar trebui să fie cu mult peste instinctele animalice de “a sări la bătaie” sau de a înjura, batjocori, scuipa, abuza ș.a.m.d. pe cei din jurul nostru. Un astfel de comportament nu ne aduce niciun beneficiu. 

În liceu, eram prietenă cu o fată al cărei iubit mai avea puțin și o bătea pe holurile instituției. De fiecare dată când se enerva o punea la perete, își strângea pumnul, o brusca și de câteva ori s-a întâmplat chiar să o și strângă de gât.

Eram stupefiată ori de câte ori auzeam sau vedeam asemenea atitudine din partea lui. Scuza era, în mod evident, că are problema în a se controla și că nu își poate ține nervii în frâu, dar că de fiecare dată regretă enorm ceea ce face. Nu spun că nu este adevărat, sunt sigură că îi părea rău, dar vorba aia “degeaba îți ceri scuze de la cineva, după ce l-ai omorât”. 

Din păcate, milioane de femei și bărbați trec zilnic prin violență domestică din lipsa educației și a comunicării, dar lăsând la o parte asta, extrem de mulți oameni sunt abordați într-o manieră violentă pe stradă, la locul de muncă, de către prieteni sau familie, din simplul fapt că unii aleg violența, în locul discuțiilor împăciuitoare.

Un lucru îngrijorător este că și mulți copii preiau comportamente conflictuale de acasă, de pe stradă, de la școală sau de oriunde merg și ajung să nu își poată gestiona emoțiile, sentimentele și gândurile, apelând astfel tot la agresiune când vine vorba de o neînțelegere cu un alt copil. Ulterior, acest copil poate deveni chiar un adult cu o deficiență mare în ceea ce privește controlul de sine și cu mari probleme de violență. 

Comportamentul și comunicarea non-violentă ne poate aduce multe avantaje. În primul rând, vom sta mereu cu conștiința împăcată că nu am făcut rău nimănui, ba mai mult decât atât, că am făcut tot ce ne stă în putință pentru a ne rezolva conflictele pe cale amiabilă. 

În al doilea rând, ieșirile nervoase și agresive, de obicei sunt foarte regretate, pentru că deși este posibil ca pe moment să nu realizăm ce am făcut, ulterior cu siguranță vom simți repercusiunile faptelor noastre, fie că sunt doar la nivel de conștiință, fie că ajung să fie pedepsite mai grav, în instanță. 

Nu se știe niciodată care sunt limitele și unde poți ajunge din cauza violenței, așa că cel mai sănătos ar fi să renunțăm toți la tendința de a reacționa impulsiv, de a fi agresivi sau de a răni pe cineva, pentru că nu ne poate ajuta cu nimic, ci ne va aduce mereu doar lucruri negative. În schimb, cheia rezolvării problemelor, în orice circumstanță, este comunicarea!

Dacă simți vreodată că nu te poți controla sau că este posibil să îți faci rău ție și celor din jur din cauza nervilor pe care îți este greu să îi stăpânești, cel mai bine este să vorbești cu cineva despre asta, mai ales cu un specialist, iar dacă nu vrei, încearcă să apelezi la ajutorului unui prieten sau unei rude, pentru a te putea descărca măcar.

Recommended Posts
Cum va putem ajuta ?