Un mesaj către părinți

 In Sănătate emoțională, YOU si parintii

Chiar dacă de-a lungul timpului au fost momente în care am întâmpinat conflicte cu ai mei, am fost printre norocoșii care au primit o educație foarte bună la care s-au adăugat bonusuri de înțelegere, libertate, mesaje pozitive și foarte motivante, excluzând aproape de tot “toxicul” dintr-o relație copil-părinți. 

Deși eu am avut acest noroc, cei mai mulți dintre adolescenți și tineri se confruntă cu tot felul de mesaje nepotrivite din partea familiei, mai ales atunci când aceștia greșesc, ceea ce nu este deloc normal. 

Astfel, propun câteva idei despre ce ar însemna o comunicare facilitară între membrii familiei și în special între copil și părinți.

Un mesaj către toți părinții:

 1. Impunerea ideilor/a acțiunilor, în locul discuțiilor logice, este una greșită.
 2. “Suntem dezamăgiți” în locul unei explicații liniștite asupra greșelii copilului, îi va scădea complet stima de sine.
 3. Suntem mândri de tine! Ar trebui să fie una dintre cele mai comune fraze spuse de cei din familie, chiar dacă copilul nu a făcut nimic în mod deosebit, ci doar pentru a-i crește încrederea și sentimentul de siguranță și iubire.
 4. Nu este deloc în regulă să te plângi de copilul tău sau să îl faci de rușine în fața altora, pentru că se va simți neapreciat. 
 5. Nu îi spune niciodată copilului tău că nu e bun de nimic, pentru că va ajunge să creadă asta despre el însăși. 
 6. Sinceritatea este drumul spre succes în aproape fiecare moment dificil.
 7. Niciodată să nu îți ataci propriul copil cu un lucru pe care l-a împărtășit cu tine. Nu te folosi de poveștile sale personale sau de ce îți spune de cei din jurul lui pentru a-l răni sau pentru a-l combate într-un argument. NU va mai avea încredere în tine și se va simți rănit. 
 8. Ascultă-i durerile și problemele și fi acolo pentru el, chiar dacă ție ți se par copilărești/neimportante, pentru că sunt normale și foarte serioase pentru viața sa. Viața are părți nasoale la orice vârstă, așa că oricât de greu ar fi amintește-ți cum erai tu la anii ăia și nu îi minimaliza problemele. 
 9. Răspunde-i deschis la întrebări și lasă-l să intre și în lumea ta. 
 10. Nu te îndoi niciodată de copilul tău fără motiv. Ai încredere în el până la proba contrarie. 
 11. Învață-l lucruri utile pentru viața sa de adult.
 12. Crede-l când îți spune că are o problemă, nu neglija lucrul acesta. 
 13. Încearcă să-i înțelegi ieșirile sau crizele și fi lângă el dacă îți mărturisește că se simte neînțeles. 
 14. Acordă-i libertatea necesară și încurajează-i propriile idei și vise. Lasă-l să se guste din independență și oferă-i sprijin în ceea ce vrea să facă. 
 15. Fă-l să aibă încredere în tine. Vorbește deschis și fă-l să înțeleagă că poate apela la tine în orice circumstanță. 
 16. Nu îl face să se simtă doar un copil, lipsit de cunoștințe și maturitate. 
 17. Ajută-ți copilul să se iubească cu totul și să aibă încredere în el. Nu îi accentua acele mici lucruri care ție ți se par defecte, pentru că oricum le vede singur și nu se suportă pentru asta.
 18. Crede-l când îți spune că nu se simte atras de un anumit lucru și nu trata această problemă superficial sau ca pe ceva trecător. 
 19. Nu îl compara cu alții, nu îl face să se simtă prost, nu încerca să creezi competiții inutile și nu te aștepta la perfecțiune la ce ai visat tu că va fi. Adolescenții oricum sunt anxioși, oricum se compară singuri cu cei din jurul lor, oricum nu se simt îndeajuns de buni și oricum încearcă să-i mulțumească pe toți, așa că nu mai au nevoie de încă cineva care să facă asta, pentru că îi va aduce în momentul în care nu se vor mai aprecia deloc. 
 20. Copilul tău, nu ești tu. 

 

Recommended Posts
×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to hello@you.com.ro

× Cum va putem ajuta ?