fbpx

12 sfaturi pentru adolescenții de azi pe care mi-ar fi plăcut să le aud și eu

 In YOU si societatea

Distrează-te! 

Este mult mai bine să îți petreci nopțile cu prietenii, să fac mici prostii și să te distrezi la maxim atunci când ești în liceu, pentru că, deși anii facultății sunt mișto, va trebui să te focusezi mai mult pe rampa ta de lansare către domeniul pe care vrei să-l urmezi și e posibil să fi nevoit sau să îți dorești să ai banii tăi, ceea ce implică un job cu program. 

Idee este că dacă începi cu toată distracția în timpul facultății, o să îți fie mai greu să ții pasul examenele, practica, găsirea unui job care să-ți placă și multe alte oportunități care țin de viața ta profesională și care până acum nu au apărut. 

Ține pasul constant cu ce trebuie să înveți. 

Eu m-am trezit în clasa a 12-a cu 0 informații legat de ceea ce se dă la bac, pentru că, spre rușinea mea, anii de liceu au fost o mică vacanță, așa că nu m-a interesat niciodată. Nu spune nimeni să te rupi cu învățatul, dar este super bine dacă rămâi cu o idee de la aproape fiecare materie care se dă la examen ca să nu fi nevoit să muncești de două ori mai mult în clasa a 12-a. 

Găsește-ți o pasiune sau dezvoltă-ți un skill. 

Eu m-am concentrat foarte mulți ani pe teatru și pe cursuri de dezvoltare personală, pentru că îmi plăceau și pentru că am descoperit o mare pasiune. Mă țineau ocupată, făceam și ceva care mă atrăgea și compensa mult faptul că nu mă focusam așa tare pe școală. 

Dezvoltă prietenii de calitate.

Este posibil ca prieteniile din liceu să țină toată viața, așa că nu ezita să ieși în oraș sau să te duci la o petrecere împreună cu oamenii cu care te înțelegi, pentru că în niciodată nu știi cum poți găsi o persoană care să îți fie mereu aproape. Anii adolescenței sunt destul de dificili și cel mai probabil sunt mai multe persoane care se confruntă cu probleme asemănătoare cu ale tale. Este foarte important să ai pe cineva cu care poți vorbii orice și căruia să te poți destăinui, mai ales când de cele mai multe ori familia nu te poate înțelege 100%. 

Nu te mai compara cu ceilalți. 

Încetează să îți mai pese de aparențe, de ce vezi pe social media sau de viața perfectă pe care pare că o au alți oameni, pentru că probabil, nu este așa de perfectă. Învață să te bucuri de ceea ce ai, să îți apreciezi calitățile și să fii recunoscător pentru viața ta. Luptă să îți rezolvi problemele, încearcă să îmbunătățești ce nu îți place la tine și concentrează-te pe propria persoană, pentru că îți garantez că nu există nimeni perfect. 

Păstrează-ți ambiția. 

Majoritatea tinerilor și a adolescenților au această dorință de a face multe lucruri, de a schimba ceva, de a reuși pe cont propriu, de a merge pe un drum pe care-l iubesc, de a avea succes sau o viață fericită. Nu îți pierde niciodată visele, dorințele, gândurile, ambiția, puterea și flacăra din tine, pentru că deși odată ce creștem este posibil să devenim mai pragmatici și realiști, mereu va trebui să luptăm pentru ceea ce ne dorim. 

Respingerea este inevitabilă. 

Fie că vorbim de un proiect în care vrem să ne implicăm, de un interviu pentru a participa la ceva în liceu, de un concurs, de admitere, de un job, de absolut orice, cel puțin odată vom fi refuzați (dacă nu ți s-a întâmplat, mă bucur mult), iar asta este normal, tuturor li se întâmplă. Oricât de bine ai fi pregătit și oricât de mult ți-ai dori ceva, nu înseamnă că mereu îl vei obține și trebuie să înțelegi că nu este din cauza ta, dacă ai făcut tot ce îți stătea în putință. Pur și simplu așa este câteodată viața (cu absolut toată lumea), dar sub nicio formă nu trebuie să îți pierzi speranța sau dorința de a continua. Luptă în continuare. 

Niciodată să nu îți fie rușine de cine ești. 

Sunt momente în care poate nu te integrezi într-un grup, în care nu știi melodiile pe care ei le ascultă, în care te îmbraci diferit de restul, în care te comporți diferit sau în care ești diferit, iar asta nu este un lucru rău. Nu îți cere scuze pentru gusturile tale sau pentru cine ești, ci fi mândru și confident cu tine, chiar dacă simți că nu ăla este locul tău, pentru că nu prea vei găsi oameni exact la fel ca tine, mereu există câteva diferențe. 

Plânge!

Nu este nici o rușine și nici o slăbiciune. Plânge de fiecare dată când simți nevoia, chiar dacă ești băiat sau fată. Știu că viața poate fi nașpa uneori, mai ales în adolescență, când oamenii pot fi destul de răi, așa că decât să ții în tine toată acea furie, toată supărarea și toate frustrările, care se pot revărsa ulterior în persoane care nu au nicio vină sau chiar în tine, cel mai sănătos este să plângi. 

P.S. Dacă nu vrei/poți să plângi, încearcă să scrii, să desenezi, să dansezi sau orice vrei tu, pentru a putea elibera tot ce se află în sufletul tău. 

Îmbogățește-ți cultura generală.

Știu că poate părea ceva ce spun ,,oamenii mari,,, dar nu ai idee cât de important și de mișto este să știi despre ce se discută undeva și să ai și tu ceva de spus. Da, este super, pentru că dacă nu ai niciun habar oamenii își vor da seama de asta, ceea ce nu este atât de grav, dar cel mai nasol lucru este că te vei simți exclus/exclusă, vei tăcea și îți vei da seama cât de importante sunt anumite cunoștințe (nu trebuie să fie multe, ci alea mai cunoscute și importante) în diverse domenii. Să știi pe ce lume trăiești, cum s-ar zice. Nu am fost un fan al materiilor de la școală, dar cu timpul am realizat că trebuia să fiu un mare fan al elementelor de cultură generală, pentru că acum ador să port o conversație pe un topic mai serios în legătură cu lumea în care trăiesc și să știu ce spun. Probabil ți se va întâmpla la fel. 

Vorbește!

Spune-ți părerea, pune întrebări, fii sincer, fă-te auzit/auzită. Nu înghite dacă ți se face o nedreptate, nu asculta în stânga și-n dreapta la oameni care îți spun că ești prea mic/mică și că o să înțelegi tu mai târziu, nu renunța la ceea ce consideri tu că e corect. Luptă până la capăt pentru opinia și dreptatea ta!

Bucură-te! 

Bucură-te de absolut tot ce ai, apreciază tot și încearcă să înțelegi că este posibil să îți trăiești cei mai mișto ani (chiar dacă e greu de conștientizat). Bucură-te de viața ta, de oamenii din ea și de tine! Încearcă să faci totul cu pasiune și dragoste și dacă nu îți convine ceva, spune!

 

Recommended Posts
×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to hello@you.com.ro

× Cum va putem ajuta ?