fbpx

Cum abordăm dialogul cu părinții care vor să știe totul despre viața noastră?

 In Sănătate emoțională, YOU si parintii

Părinții pot fi mult prea băgăcioși în ceea ce privește viața noastră, a tinerilor. Ori din cauza curiozității, ori din tema de a nu păți noi ceva, ori din nevoia de autoritate, există părinți care pot fi exagerat de infiltrați în viața copilului lor. 

Întreabă mereu unde te duci, cu cine, cât stai (îți spun să fii acasă la o anumită oră), încearcă să te controleze din ce în ce mai mult, îți verifică telefonul, contactele, apelurile, mesajele, vor să știe mereu dacă ieși cu cineva în oraș, te întreabă de colegi/colege prea mult, îți spun că nu le plac prietenii tăi sau că nu sunt de acord să mai ieși cu ei etc. 

Sunt total de acord că este normal ca familia să știe unde ești, pentru orice eventualitate (niciodată nu știi când vei avea nevoie de ei), dar mulți părinți vor să își controleze copii din orice privință și să știe totul despre viața lor, ceea ce îi face pe aceștia să fie mult mai reticenți în dialogul cu ei. 

Sunt câteva metode pentru a încerca să porți o conversație cât se poate de calmă cu ai tăi, chiar dacă te enervează la culme, pentru că știu că oricât de enervanți ar fi aceștia, la un moment dat te saturi să te tot cerți cu ei. 

Așadar, cea mai bună opțiune pentru a combate o astfel de problemă sunt chiar răspunsurile!

Răspunsurile, în cel mai bun caz oneste, te vor salva de îndoielile lor și vor rări verificările constante. Părinții vor răspunsuri din partea noastră, pentru că de cele mai multe ori nu fac nimic cu răutate, ci vor doar să se asigure că ești bine și să știu ce se petrece cu copilul lor. 

O altă metodă sănătoasă de a dialoga cu ei este să le spui tu înainte unde vrei să te duci, cu cine și cam cât o să stai, pentru a le distruge suspiciunile în legătură cu sinceritatea ta. Propria inițiativă de multe ori demonstrează că nu ai nimic de ascuns față de ei (chiar dacă în unele cazuri poate nu e adevărat), dar măcar le accentuează încrederea în tine. 

Încearcă să le mai povestești despre ce se întâmplă în viața ta, spune-le despre prietenii tăi, despre ce faci la școală, ce/cine te enervează, ce te face fericit/fericită, ce activități te atrag, ce te supără, cu cine mai ieși, cu cine te-ai mai împrietenit și ce mai fac oamenii din jurul tău.

Povestește-le cum mai e viața ta, pentru că în majoritatea timpului aceștia sunt doar curioși. Întreabă-i și tu pe ei ce se mai întâmplă în viața lor, pentru că relația dintre voi trebuie menținută din ambele părți și deși este greu să concepem, părinții noștri au propria viața, destul de interesantă uneori. Așa că chiar dacă te enervează cumplit, probabil ei vor doar să se simtă implicați și văzuți. 

Spune-le când ai o problemă și nu ezita să le ceri sfaturi! De multe ori, părinților le este dor de vremea în care erai dependent de ei cu absolut tot și le este destul de greu să treacă prin procesul tău de maturitate și independență, așa că din când în când, chiar dacă este vorba de lucruri mărunte, nu șovăi să le ceri ajutorul sau câte un sfat inocent. 

Cea mai bună variantă pentru a discuta liniștit și sănătos cu părinții tăi mult prea implicați în viața ta este să îi implici cu minimul pe care îl poți în aceasta. 

 

Citește aici mai multe despre lansarea Centrului YOU în 2019

Descoperă aici cum lucrăm cu tinerii în psihoterapie și mentorat

Implică-te în proiect ca voluntar

Sau susține-ne cu o donație unică, la alegerea ta. 

Recommended Posts