Cum se simte bullying-ul pentru cei care îl experimentează?

 In Sănătate emoțională, YOU și prin ce trec alții, YOU si societatea

Când eram mai mică țineam foarte rar cont de sentimentele celor din jurul meu, dar odată cu timpul am devenit mult mai deschisă la minte și am realizat cât rău le pot face celorlalți prin vorbele și faptele mele. 

Odată ce am simțit pe pielea mea ce înseamnă să fiu batjocorită de cei din jur, pentru simplul fapt că am fost eu, sinceră și autentică, am ales să fiu foarte atentă în ceea ce privește sentimentele oamenilor cu care am de-a face. 

Adolescenții trec oricum prin niște ani grei, dar în momentul în care sunt percepuți diferit în contextul social, fie din cauza orientării sexuale, fie din cauza atitudinii, a gusturilor sale sau a felului lor de a fi, nivelul de răutate crește semnificativ. 

Este extrem de simplu să fii un om bun. Este și mai simplu să nu uiți că persoana cu sau despre care vorbești este un om cu sentimente, care poate fi rănit foarte ușor, doar din cauza ideilor tale preconcepute. 

Cunosc oameni foarte timizi, gay, bi, queer, straight,  care au probleme cu familia, cărora nu le place să iasă în oraș, introvertiți, extrovertiți ș.a.. Cunosc tot felul de oameni, foarte diferiți între ei, iar singurul lucru cu care se aseamănă între ei este că aceștia se simt răniți atunci când nu numai că sunt neînțeleși, ba chiar sunt puși la zid din cauza felului lor de a fi. 

De mine s-a făcut extrem de mult mișto de-a lungul timpului, fie pentru că nu impuneam destul respect, fie că eram prea de treabă, fie că nu mă supăram niciodată, fie pentru că acceptam prea multe de la toată lumea fără să spun nimic, fie pentru că eram singură. Da, de multe ori s-a făcut mișto de mine din cauza faptului că eram singura din grupul meu de prieteni care nu era împreună cu cineva din același grup “ca să o apere”. Așa că știu ce înseamnă bullying-ul. Știu cât de nasol este să fii de partea asta și știu cât de bine te poate face să te simți câteodată când ești de partea celor care fac mișto de alții. 

Ceea ce mulți trec cu vederea este felul în care se simt oamenii de care își bat joc.

Ar trebui să ne intereseze destul de mult mental health-ul celor din jurul nostru, pentru că niciodată nu vom știi cât de mult îi putem afecta prin glumele și răutățile noastre.

Distrugerea încrederii de sine, dezvoltarea anxietății, rușinea cu noi înșine, de multe ori se dezvoltă din cauza oamenilor și a presiunilor sociale de a fi “la fel” cu restul.

Astfel, fie că suntem fete sau băieți, indiferent de orientarea sexuală, de gusturi sau de felul nostru de a fi, nu ar trebui să acceptăm bullying-ul, care va mai dura până va lua sfârșit, cel puțin la noi în țară, din partea nimănui, iar cei care încă apelează la acest tip de relație, unde ei sunt agresorii, ar trebui să înceteze, pentru că nu vor știi niciodată cât de rău le pot face celorlalți.

Citește aici mai multe despre lansarea Centrului YOU în 2019

Descoperă aici cum lucrăm cu tinerii în psihoterapie și mentorat

Implică-te în proiect ca voluntar

Sau susține-ne cu o donație unică, la alegerea ta. 

Recommended Posts
×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to hello@you.com.ro

× Cum va putem ajuta ?