fbpx

Luați-ne în serios, indiferent de vârstă!

 In YOU și prin ce trec alții, YOU si societatea

Un lucru destul de frustrant pentru adolescenți este că de foarte multe ori nu suntem luați în serios. Nici măcar nu pot număra pe degete de câte ori am fost tunsă prost, am fost întrebată dacă nu sunt prea mică pentru un lucru sau altul, de câte ori nu m-au luat în seamă doamnele/domnii de la magazine sau de câte ori mi s-a lăsat impresia că sunt mult prea tânără pentru a avea o părere, cu alte cuvinte pentru a gândi pe cont propriu. 

Nu știu dacă așa se întâmplă peste tot, dar știu că, cel puțin în România, adolescenții sunt văzuți doar ca pe niște copii puțin mai mari care aduc bucluc. De foarte multe ori m-am simțit pusă la zid din cauza vârstei, fie la școală, fie în dialoguri cu alții, fie la interviuri, fie în simpla afirmare. Atunci când îmi spuneam opinia, am întâmpinat de multe ori replica „o să vezi tu când o să mai crești” sau „cu timpul îți dai seama că am dreptate”, pentru că lumea nu se așteaptă de la tine să poți susține cu argumente valide ceea ce ai de spus, din cauza lipsei de experiență, iar lipsa aceasta de încredere din partea celorlalți te demoralizează neîncetat. 

Dintotdeauna mi-am dorit să „fiu mare”, pentru ca lumea din jur să se uite la mine cu o oarecare validare a faptului că nu scot aiureli pe gură sau că sunt îndeajuns de matură pentru a ști despre ce vorbesc și, chiar dacă îmi dau seama că va mai trece timp până voi ajunge acolo, încă este frustrant să îți dorești să te schimbi pentru a primi același tratament ca toți ceilalți „adulți”. 

Faptul că în destul de multe locuri nu suntem luați în serios, ne crește nevoia de maturizare și schimbare.

De multe ori când am vrut să merg undeva, atunci când intram pe ușa acelui loc, aveam în gând doar „pari mai matură și indiferentă”, gândindu-mă că așa voi fi luată în serios de ceilalți. Nu este sănătos. 

Dacă noi avem o problemă sau trecem printr-o situație dificilă, foarte puțini ne înțeleg, pentru că ideea că problemele adolescentine nu contează, că nu sunt importante, că „toți am trecut prin asta”, că „eu am avut o copilărie mai grea, nu ai de ce să te plângi”, că „tu ai de toate, ce nu-ți convine?” sau că „așa e viața”, fac doar să crească în interiorul nostru sentimentul că prin ceea ce trecem noi nu este important.

Foarte greșit! Fiecare om își trăiește experiența diferit, iar dacă cei care ne spun toate lucrurile acestea s-ar fi confruntat cu problemele prin care trecem noi acum, este posibil să nu fi reușit să le depășească cu bine. Așa că nu avem de ce să comparăm viețile, experiențele, problemele și nevoile celor din jurul nostru, indiferent de vârstă. 

Avem nevoie ca adolescenți și ca tineri adulți să fim luați în serios!

Nu este ncorect să fim tratați cu indiferență doar pentru că nu avem experiența necesară, doar pentru că vi se pare că suntem inofensivi sau pentru că aveți voi impresia că exagerăm.

Nu exagerăm! De la a merge la un salon/restaurant unde angajații te tratează diferit față de ceilalți clienți, până la a ne spune cu voce tare conflictele cu ceilalți, cât și cele interioare, simțim de multe ori că nu ne aude și nu ne vede nimeni, că suntem indiferenți pentru „adulții” de pretutindeni, iar acest lucru trebuie schimbat!

 

Recommended Posts
×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to hello@you.com.ro

× Cum va putem ajuta ?