fbpx

Cum să nu te simți vinovat la 20 de ani că încă nu știi ce vrei să faci cu viața ta?

 In YOU cu tine, YOU și prin ce trec alții, YOU si societatea

Nu cred că am știut 100% nicio secundă ce vreau să fac cu viața mea. Mereu mi se schimbau perspectivele, mereu căutam ceva nou și deși undeva în mine știam ce vreau să fac, atunci când am crezut că am totul pus la punct, viața mi-a făcut o surpriză. 

Experiența mea a pornit în momentul în care am decis că o să dau la teatru, pentru că îmi doream foarte tare să fac asta pe viitor. Credeam că sunt sigură de decizia pe care am luat-o și, deși la momentul respectiv eram, ulterior viața mi-a arătat că nu tot ceea ce plănuiești va merge conform ideilor tale. 

Nu am intrat la teatru, iar asta a fost un șoc pentru mine, pentru că mi-a debusolat complet toate planurile și gândurile de viitor. În schimb, pe lângă UNATC, am mai dat admitere și la Comunicare, Publicitate și Jurnalism, unde am intrat cu brio la buget. Nu eram atât de încântată de noul meu statut ca student la FJSC, dar am încercat să favorizez cât de mult am putut această nouă etapă. 

Spre surprinderea mea, a început să îmi placă foarte mult ce studiez, de colegi, de majoritatea profesorilor și de toate lucrurile noi pe care le asimilam. A fost o revelație pentru mine, pentru că niciodată în anii mei de elev în România nu m-am mai simțit atrasă de aproape tot ce mă înconjura într-o instituție. Așa că viața, din punctul meu de vedere, mi-a oferit un semn destul de important despre ce mi-ar plăcea să fac pe viitor și în ce domenii m-aș potrivi și aș vrea să evoluez. 

Sunt conștientă de faptul că nu toată lumea are această șansă și că mulți oameni de vârsta mea încă se întreabă ce ar fi potrivit pentru ei, iar asta din simplul fapt că sistemul educațional de la noi nu te ajută sub nicio formă să îți poți găsi pasiunile, chemarea, nu te ajută să experimentezi, nu te împinge spre lucruri noi, nu este acolo când ai nevoie să te descoperi. Astfel, majoritatea problemelor provin încă din clasa I, dar mulți dintre noi alegem să facem ceva ori pentru că este convenabil, ori pentru că ne împing părinții ori pentru că este un domeniu căutat ori prin excluderea altora, ceea ce nu este neapărat un lucru bun.

Foarte puțini reușesc să facă de fapt ceea ce le-ar plăcea cu adevărat și asta pentru că fie nu au descoperit acel lucru, fie le-a fost teamă să încerce, fie pentru că nu i-a încurajat nimeni, iar cea mai nefavorabilă variantă este să nu faci la ceea ce ești cu adevărat bun și ceea ce te pasionează, pentru că încă nu ai descoperit care este acesta de fapt. 

Este absolut normal să nu știi exact ce vrei să faci la 20 de ani. Știu că pentru unii pare că deja ar trebui să ai tot planul făcut pentru toată viața, dar nu este așa. Există persoane care știu foarte clar care le sunt următorii pași, iar altele care încă se gândesc pe ce domeniu să meargă sau de unde să înceapă. Toți suntem diferiți și nu te prea ajută nimeni în acest proces de căutare, iar dacă lumea chiar îți dă sfaturi, tot tu știi cel mai bine ce este potrivit pentru tine. 

Am foarte mulți prieteni care încă nu știu ce vor să facă și care nici nu se agită prea mult în legătură cu asta, pentru că până la urmă această vârstă este destinată experiențelor, învățatului, descoperirilor și a tuturor rezolvărilor incertitudinilor. Trebuie să ne dăm seama cine suntem, ce ne place, ce vrem de la viața, ce îi putem oferi și ce suntem dispuși să facem pentru fericirea noastră. Cheia este într-adevăr să fii fericit, iar pentru asta trebuie să îți acorzi timp. Nu te panica și încearcă să te descoperi cât mai bine. 

Viața este surprinzătoare, iar schema pe care o ai în minte se poate schimba imediat, dar cel mai important lucru este să muncești pentru a reuși ceea ce îți propui, chiar dacă asta însemnă să muncești pentru a-ți găsi drumul. 

 

Recommended Posts