fbpx

De ce e o idee proastă să te implici în relații cu persoane indisponibile emoțional?

 In Sănătate emoțională, YOU cu tine

Există anumite persoane în viața noastră, sau pe care le vom întâlni pe parcursul vieții, care sunt pur și simplu indisponibile emoțional, iar asta nu se întâmplă din vina noastră. 

Relațiile romantice sunt foarte complexe și, de multe ori, atunci când acestea eșuează, tindem să ne învinovățim pe noi pentru nereușită, chiar dacă este foarte posibil ca cel de lângă noi să nu fi fost la momentul respectiv disponibil întru totul pentru noi. 

În același timp, este foarte posibil ca acea persoană să nu știe din prima că are niște probleme nerezolvate cu el sau ea însuși și că deși încearcă ca totul să fie ok, asta nu se va întâmpla, pentru că pur și simplu nu va putea să îți returneze tot ceea ce tu dai pentru acea relație. 

De foarte multe ori, atunci când unul dintre parteneri este indisponibil emoțional, celălalt se va simți singur în acea relație, fără să realizeze care este de fapt impedimentul. Nu va exista sub nicio formă acea implicare de 50-50% care este normală în fiecare relație și după care tânjim toți, pentru că atunci când cineva este indisponibil emoțional înseamnă că nu poate face decât rău celuilalt prin indiferență și iubirea de care este nevoie într-o relație. 

Timpul, sănătatea mintală și încrederea de sine ți se pot perima mult mai repede decât ai crede, atunci când persoana de care ești îndrăgostit/ă și pe care poate ajungi să o iubești, nu te validează așa cum ai nevoie în mod natural și nu te apreciază pentru ceea ce ești. Multe persoane caută validare mai ales din partea celui de lângă el, iar atunci când nu o primim sau când ni se reproșează această nevoie, începem să nu ne mai iubim pe noi la fel cum o făceam înainte.

Persoanele indisponibile emoțional trebuie să-și dea ele seama mai întâi dacă sunt sau nu pregătite pentru o relație, dacă au depășit sau nu dificultățile cu care se confruntă, dacă pot oferi sau nu ce este mai bun din ele și dacă pot fi sau nu acolo pentru altcineva, în afară de sine, pentru că dacă ar realiza toate aceste lucruri înainte de a intra în viața cuiva, ar putea salva pe cineva de la o relație toxică, în care i-ar face să sufere. 

În altă ordine de idei, ar fi extrem de bine să putem preveni aceste interacțiuni romantice cu cei care nu sunt încă pregătiți pentru a fi alături de noi și cu cei care nu ne pot oferi acei 50% pe care i-am da și noi la rândul nostru. Deși la început este foarte greu să ne dăm seama cine este de fapt cel cu care am vrea să pornim pe un nou drum, în timp se vor putea observa destul de bine aceste indisponibilități, doar să nu fie prea târziu. 

Tocmai de aceea, cel mai bine ar fi să nu ne aruncăm mereu cu capul înainte, mai ales dacă nu este cineva pe care-l cunoaștem sau în care avem încredere, pentru că atunci când ne dorim relații serioase, de multe ori tindem să ne punem tot sufletul pe tavă încă de la început, fără să ajungem să cunoaștem acea persoană îndeajuns de bine. 

Viața este plină de surprize și de multe ori este bine să alegem varianta „better be safe than sorry”.

 

Call centerul de suport psihologic și de mentorat gratuit pentru adolescenți și tineri YOU operează de luni până vineri între 9:30 si 18:00, iar sâmbăta de la 9:30 la 14:00.

Te rugăm să ne lași un mesaj la adresa alin.andrei@you.com.ro cu numele *sau un pseudonim, vârsta, descrierea situației cu care te confrunți și o adresă de email la care te putem contacta, și vom reveni la tine în cel mai scurt timp.

Citește aici mai multe despre lansarea Centrului YOU în 2019

Descoperă aici cum lucrăm cu tinerii în psihoterapie și mentorat

Implică-te în proiect ca voluntar

Recommended Posts
×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to hello@you.com.ro

× Cum va putem ajuta ?