fbpx

De ce sabotăm relațiile bune din viața noastră?

 In Sănătate emoțională, YOU cu tine, YOU și prin ce trec alții

Sabotare A împiedica (prin uneltiri) bunul mers al unei acțiuni; spec. a frâna intenționat desfășurarea normală a unui proces.

Oamenii sabotează de foarte multe ori lucrurile bune prin care trec sau pe care le au. De ce tindem să ne împiedicăm intenționat din a fi fericiți?

Teama și dorința de a ne pedepsi pe noi înșine își au cumva rădăcina în anumite experiențe din copilărie, dar refuzul de a purta o conversație cu noi înșine și de a ne regla aceste frustrări din trecut este doar o împiedicare din a ne confrunta cu temerile noastre. 

Frica de a fi fericit este un lucru real prin care trec foarte mulți oameni, pentru că de cele mai multe ori în momentul în care ne merge totul bine începem să ne panicăm și inconștient avem impresia că nu merităm acel lucru, motiv pentru care alegem să ne oprim. 

Relațiile bune presupun destul de multe lucruri, precum comunicare, încredere, respect, sacrificii, împărtășitul atât vremurilor bune, cât și a celor grele cu celălalt și cel mai important, angajamentul. Pentru mulți este destul de greu să aibă un angajament față de altă persoană, pentru că asta înseamnă că nu mai sunt singuri, că mai este cineva în viața lor căruia îi pasă și de care le pasă la rândul lor și că nu o să mai aibă grija de a le fi doar lor bine. 

Atunci când un străin, adică cineva care nu face parte din familie, pătrunde în viața noastră și începe să se claseze printre primele locuri în sufletul nostru începe să ne fie teamă și să simțim că poate nu merităm să avem o relație bună cu un om bun. Unii dintre noi încep certuri din nimic, caută nod în papură, nu le convine anumite lucruri cu care n-ar fi avut o problemă în general, încep să au gânduri sau să își creeze scenarii care de fapt nu există și formează un dezechilibru pe baza tuturor temerilor pe care le au inconștient. 

De aceea există și atât de multe persoane care stau în relații toxice, care acceptă foarte multe de la partenerii lor, care nu pleacă atunci când lucrurile degenerează și care deși văd problemele, le este greu să accepte realitatea, pentru că au cumva impresia că merită ceea ce li se întâmplă, tot inconștient, bineînțeles, și că dacă totul ar fi prea bine, nu ar fi normal, s-ar simți ciudat. 

Autosabotarea în general, dar mai ales în relații și prietenii, stă la baza acestei dorințe de a ne pedepsi pe noi înșine, iar atunci când totul este prea bine, de multe ori alegem să stricăm ceea ce avem sau să stăm cu teama că nu poate dura pentru totdeauna. 

Proverbul „Este prea frumos ca să fie adevărat” însumează foarte bine mentalitatea multora, care, de cele mai multe ori nu pot accepta când în viața lor lucrurile merg așa cum trebuie. 

Relațiile pot fi într-adevăr scary, pentru că niciodată nu știi la ce să te aștepți. Nu știi dacă acel cineva este dragostea vieții tale sau doar o persoană trecătoare, nu știi dacă te vei îndrăgosti și veți fi împreună pentru totdeauna sau dacă el/ea te va părăsi după începi să o/ să-l iubești. Nu știi nimic, iar tocmai de aceea teama de la început este absolut normală, mai ales dacă ai trecut prin niște relații anterioare care s-au terminat urât, dar acea teamă nu trebuie să fie constant prezentă în sufletul tău dacă lucrurile merg bine. 

Nu îți sabota relațiile bune din nevoia ta de a te pedepsi și de a-ți împiedica fericirea să apară. 

Cel mai sănătos lucru pe care ai putea să-l faci este acela de a-ți rezolva mai întâi ție toate problemele pe care simți că trebuie depășite, să evoluezi și să reușești să te bucuri de lucrurile minunate din viața ta.

Call centerul de suport psihologic și de mentorat gratuit pentru adolescenți și tineri YOU operează de luni până vineri între 9:30 si 18:00, iar sâmbăta de la 9:30 la 14:00.

Te rugăm să ne lași un mesaj la adresa alin.andrei@you.com.ro cu numele *sau un pseudonim, vârsta, descrierea situației cu care te confrunți și o adresă de email la care te putem contacta, și vom reveni la tine în cel mai scurt timp.

Citește aici mai multe despre lansarea Centrului YOU în 2019

Descoperă aici cum lucrăm cu tinerii în psihoterapie și mentorat

Implică-te în proiect ca voluntar

Sau susține-ne cu o donație unică, la alegerea ta. 

 

Recommended Posts
×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to hello@you.com.ro

× Cum va putem ajuta ?