fbpx

Într-o relație abuzivă, nu există două fațete ale poveștii, ci doar una

 In Sănătate emoțională, YOU cu tine, YOU și prin ce trec alții, YOU si societatea

„Sunt două părți ale aceleiași povești” – această sintagmă nu ar trebui să existe într-o discuție despre abuzul pe care l-a suferit cineva. Nu, nu există două părți, pentru că orice s-ar fi întâmplat între cele două persoane, niciuna dintre acestea, niciodată nu ar trebui să aibă dreptul de a-l abuza pe celălalt.

 

Nu este sănătos să punem problema așa și nu este normal să minimalizăm suferința unui om cu abordări precum „păi a fost și vina ei/lui că l-a adus în situația asta”. Exclus. Putea să facă orice, să spună orice, să se comporte oricum și să îi vorbească oricum, dar niciodată vreodată nu este normal să îi faci altui om rău, nu este normal să îl bruschezi sau să-l abuzezi sub niciun fel de context.

Victim blaming este un concept real care se bazează pe percepția greșită conform căreia victimele ar avea orice fel responsabile pentru acțiunile infractorilor. Ideile de genul „a vrut să pățească asta pentru că altfel nu făcea ….” sau „nu poți să spui că a fost agresată sexual dacă erau împreună/căsătoriți” sunt eronate și nu au nimic de a face cu gestul agresorului. Nu există niciun motiv firesc pentru care cineva ar abuza o persoană, indiferent de gesturile acesteia. 

Îmbrăcămintea nu este o scuză, alcoolul nu este o scuză, comportamentul nu este o scuză, cuvintele nu sunt o scuză! Trebuie să se înțeleagă odată și pentru totdeauna că victima nu a vrut să pățească ceea ce i s-a întâmplat, că nu a cerut asta și că nu a făcut nimic pentru a provoca un viol, o bătaie sau orice alt fel de abuz, chiar dacă cuiva i se pare că așa a fost. 

Mentalitățile sunt cât se poate de diferite, dar indiferent de ce ți se pare ție că e corect, trebuie să fii conștient de faptul că așa cum nici tu, nimeni nu si-ar dori vreodată să i se întâmple ceva rău. 

Victimele abuzului sunt victime în adevăratul sens al cuvântului și trebuie ajutate ca atare.

Call centerul de suport psihologic și de mentorat gratuit pentru adolescenți și tineri YOU operează de luni până vineri între 9:30 si 18:00, iar sâmbăta de la 9:30 la 14:00.

Te rugăm să ne lași un mesaj la adresa alin.andrei@you.com.ro cu numele *sau un pseudonim, vârsta, descrierea situației cu care te confrunți și o adresă de email la care te putem contacta, și vom reveni la tine în cel mai scurt timp.

Citește aici mai multe despre lansarea Centrului YOU în 2019

Descoperă aici cum lucrăm cu tinerii în psihoterapie și mentorat

Implică-te în proiect ca voluntar

Sau susține-ne cu o donație unică, la alegerea ta. 

Recommended Posts
×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to hello@you.com.ro

× Cum va putem ajuta ?