fbpx

Cărți care au schimbat viața tinerilor din jurul meu

 In YOU inspirat de ei, YOU si vocatia pasiunea deci cariera

Deși generația noastră este cunoscută pentru timpul alocat statului pe telefon (jocuri online, social media etc), lumea ar fi surprinsă de faptul că în continuare apreciem și ne bucurăm de cărțile din jurul nostru. 

Da, citim și de multe ori apelăm chiar la cărți clasice, de unde învățăm foarte multe. Eu, de exemplu, sunt un fan al cărților lui Stendhal și Dostoievski, așa cum sunt și a celor mai tineri, contemporani cu noi, autori care propun teme mai apropiate de lumea în care trăim. 

Tocmai de aceea, am vrut să demontez prejudecățile conform cărora generațiile mai tinere au uitat complet de arta cititului și i-am rugat pe tinerii din jurul meu să îmi spună despre o carte care le-a plăcut foarte mult sau care le-a schimbat viața/percepția despre aceasta. Fără să mă surprindă prea tare, am primit răspunsuri de la aproape toată lumea pe care am întrebat-o.

Aceasta este lista cărților care au ajuns la inimile adolescenților și tinerilor din viața mea: 

Idiotul – Dostoievski

M-a făcut să îmi dau seama care pot fi fețele adevărate ale oamenilor din jurul meu.

Cel mai iubit dintre pământeni – Marin Preda 

Această carte prezintă ororile din România socialistă dintre 1945 și 1964 și te face să realizezi cât de norocos ești pentru timpul în care ai fost născut, te face să îți apreciezi viața în adevăratul sens al cuvântului.

1984  – George Orwell 

Mi-a plăcut pentru că este diferită. Deși e o utopie, se apropie foarte mult de realitate și te ajută să înțelegi că nu totul are un final fericit.

Iubește ca să fii iubit(ă) – Dominica Petrovai 

Este o biblie pentru relațiile sănătoase. Tipa care a scris-o e psiholog și dă niște sfaturi foarte lucide despre cum să avem relații mai bune, începând cu noi. Pe mine m-a ajutat să-mi schimb perspectiva asupra efectului pe care îl au părinții mei (și relația lor) asupra relațiilor mele trecute, prezente și viitoare.

Crima din Orient Express – Agatha Christie 

Pe mine m-a convins cât de mult îmi place ideea de a investiga infracțiuni și cum drumul pe care mi l-am ales și anume acela de a urma facultatea de drept, este chiar cel pe care vreau să merg. Tot această carte m-a făcut să realizez cât de ușor poți fi indus în eroare de câteva false dovezi și câtă precizie și cunoaștere amănunțită a legii necesită o asemenea meserie din domeniul juridic. Finalul m-a uimit și mi-am dat seama că uneori este nevoie de o minte strălucită, pe care o tradus eu ca fiind cea a unei persoane cu adevărat capabile și pregătite pentru a analiza profund faptele, spre a trage concluzii corecte.

În umbra pașilor tăi – Vitali Cipileaga 

Este o carte despre relații care mi-a influențat gândirea și cu ajutorul căreia am reușit să aprofundez niște teme legate de relația mea, precum să îi fiu aproape celuilalt, dar să îi și ofer spațiu atunci când este necesar, să nu fiu sufocant și să creez un echilibru.

Minunata lume nouă – Aldous Huxley 

Este o carte foarte bună care pot spune că m-a marcat. Este despre o lume utopică, mai bine spus distopică, în care oamenii se fac într-o fabrică. În plus, super interesant a fost cum în anii 1930 se specula deja cum va fi viața în viitor.

Arta subtilă a nepăsării – Mark Manson

Este o carte scrisă de un tip deștept, într-o manieră super plăcută. Am citit-o ușor și pe măsură ce mă apropiam de sfârșit îmi dădeam seama că deja privesc anumite lucruri altfel, spre exemplu nu mai iau orice căcat care mi se întâmplă așa de în serios și încerc să mă bucur de viață chiar dacă nu merge mereu așa cum îmi doresc eu.

Prima poveste de dragoste. Adam, Eva și noi – Bruce Feiler 

În cartea menționată, sunt îmbinate religia și mitologiile antice. Un lucru care mi-a atras atenția a fost următorul: se spune că prima ființă a fost androgină, adică și femeie și bărbat, iar în mitologia greacă un zeu ar fi despărțit aceea ființă în două părți și așa s-ar fi format femeile și bărbații. Prin urmare, de aceea ne simțim incompleți până nu ne găsim jumătatea, deoarece am fost despărțiți încă de la începutul lumii.

Lumea Sofiei – Jostein Gaarder 

Este o carte de filosofie care mi-a deschis mult mentalitatea și m-a făcut să înțeleg că orice lucru/situație are două outcome-uri, depinde doar de mine pe care vreau să le urmez și dacă aleg să îl consider ca pe un lucru pozitiv sau negativ în raport cu mine, pentru că în funcție de alegerea mea, va avea influența eferentă deciziei asupra vieții mele.

Gențiane – Cella Serghi 

Este o carte care m-a influențat mult și care m-a ajutat să înțeleg oamenii. Acțiunile personajului principal sunt percepute diferit de la om la om, iar acest lucru m-a făcut să înțeleg că deși tu le arăți oamenilor așa cum ești, ei te percep total diferit.

Ultima scăpare – Federico Axat

Este o carte care mi-a plăcut foarte mult pentru că are trei părți, iar modul în care este scrisă se schimbă de la volum la volum. Este altă perspectivă în fiecare, ca o evoluție a personajului principal care este din ce în ce mai conștient de starea în care se află, ceea ce mi se pare că se află în concordanță cu noi și cu etapele prin care trecem de-a lungul vieții.

Nu ajunge să spui nu – Naomi Klein

Prezintă o imagine a lumii actuale, punând accentul pe Trump, industria petrolieră, încălzirea globală și multe alte domenii care consider că ar trebui să ne intereseze, pentru că fac parte din lumea în care trăim.

Istoria critică a literaturii române – Manolescu

La nivel academic m-a marcat și nu o zic ca un show off, ci pentru că în liceu eram real pasionată de critica literară și prin tot volumul ăsta (e imens, e nevoie de răbdare și pasiune ca să-l termini) mi-am descoperit toți autorii preferați în alt fel și am aflat și de alții care, din păcate, nu au pic de popularitate și e păcat.

Bărbații sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus – John Gray

Legat de viață, asta este cartea care mi-a plăcut foarte mult. Mi-a recomandat-o o persoană care mi-a schimbat viața și eu o văd esențială ca să înțelegi dinamica relațiilor dintre bărbați și femei și ca să poți să eviți debandada asta jalnică din prezent la nivel de raporturi între sexe. îți deschide ochii și te face să vezi că diferențele, respectiv diversitatea, chiar nu fac rău și că nu toleranța față de nou e paradigma pe care ar trebui să o viralizăm atât de violent, ci acceptarea a ceea ce deja este de când lumea și pământul, dar am pierdut de dragul inovației fără fond.

Descoperă și selecția noastră de cărți (și audiobooks) în care orice adolescent se va regăsi

Recommended Posts