Cele mai toxice lucruri pe care le poți spune unei persoane care a fost abuzate
Experiența unei persoane abuzate este unică și nimeni vreodată nu ar trebui să judece, să comenteze sau să îi reproșeze ceva legat de acel moment, pentru că nimeni nu știe ce a fost în sufletul acelei persoane atunci.
Multe comentarii, dacă nu chiar toate, au fost și sunt de prisos, așa că de cele mai multe ori, trebuie doar să fim lângă ei, să empatizăm cât putem și să nu îi facem sub nicio formă să se simtă inconfortabil pentru experiența prin care au trecut.
Toxicitatea din anumite conversații poate avea un impact extrem de negativ asupra celui care a avut de trecut peste astfel de probleme, iar reproșurile, să crezi că știi ceea ce simte, acuzațiile, asumările fără să știi toată povestea și multe alte lucruri în același stil, nu sunt bine venite și pot face chiar foarte rău. Dacă nu ai nimic bun de spus, mai bine taci.
Printre lucrurile care ar trebui să fie interzise de spus unei persoane abuzate sunt:
Exagerezi!
Nu, nu se exagerează! Este o experiență proprie și tocmai de aceea nimeni vreodată nu ar trebui să își dea cu părerea.
Sigur ai provocat și tu cumva, lucrurile astea nu încep din senin!
Ai fi surprins câte persoane sunt abuzate „din senin”, iar în momentul în care vorbim de așa ceva, nu ar trebui să existe „cele două părți ale poveștii”, pentru că orice s-ar întâmpla nimeni nu are dreptul să îi facă rău altcuiva.
Este vina ta pentru că nu ai destulă grijă de tine! Știi în ce lume trăim!
Nu ar trebui să ne fie frică să mergem pe stradă.
Hai că nu e așa mare chestie!
Sunt sigură că dacă ai fi trăit așa ceva, ți s-ar fi părut și ție „mare chestie”.
Daaa știu exact prin ce ai trecut!
*insert o poveste care nu are nicio treabă cu experiența persoanei respective.
Păi și de ce nu ai făcut nimic?
Nu ai de unde să știi dacă a făcut sau nu nimic.
Te-ai gândit să faci reclamație?
Normal că au fost cântărite toate opțiunile, dar dacă nu a făcut înseamnă că există anumite motive și factori externi de care probabil ar trebui să te intereseze ca să afli toată povestea.
Mentalitățile sunt cât se poate de diferite, dar indiferent ce ți se pare ție că e corect, trebuie să fii conștient de faptul că așa cum nici tu, nimeni nu si-ar dori vreodată să i se întâmple ceva rău.
Victimele abuzului sunt victime în adevăratul sens al cuvântului și trebuie ajutate ca atare.
Call centerul de suport psihologic și de mentorat gratuit pentru adolescenți și tineri YOU operează de luni până vineri între 9:30 si 18:00, iar sâmbăta de la 9:30 la 14:00.
Te rugăm să ne lași un mesaj la adresa alin.andrei@you.com.ro cu numele *sau un pseudonim, vârsta, descrierea situației cu care te confrunți și o adresă de email la care te putem contacta, și vom reveni la tine în cel mai scurt timp.
Citește aici mai multe despre lansarea Centrului YOU în 2019
Descoperă aici cum lucrăm cu tinerii în psihoterapie și mentorat
Implică-te în proiect ca voluntar
Sau susține-ne cu o donație unică, la alegerea ta.
Anca este studentă la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, în cadrul căreia studiază comunicarea, jurnalismul și publicitatea. Este o persoană care abia așteaptă să își satisfacă curiozitățiile prin comunicarea cu cei din jur, iar stilul ei de viață, foarte dinamic, se învârte în jurul oamenilor, căutând mereu pe cineva sau ceva de la care poate învăța lucruri noi.