fbpx

(Colaj) Cele mai relevante lecții de viață primite de adolescenți de la părinții lor

 In Sănătate emoțională, YOU si parintii

Chiar dacă ne-am înțeles sau nu cu părinții noștri de-a lungul timpului, un lucru este sigur: fie că am rămas cu unul sau mai multe sfaturi/îndemnuri de la ei, cred că aproape fiecare am primit ceva util, orice, de la aceștia, pentru că deși uneori este greu de crezut, oamenii care au fost parte din viața noastră încă de la naștere, sunt cei care ne vor și cel mai mult binele.

 

Părinții mei mi-au transmit destul de multe idei și principii despre cum ar trebui să mă ghidez în viața, dar am fost foarte curioasă și de experiența altor adolescenți și tineri în ceea ce privește poveste lor cu sfaturile și lecțiile de viața deprinse din familie. 

 1. „Mie mi-au spus doar să nu fumez.”
 2. „Mama mereu îmi spunea că dacă țintesc sus, acolo voi ajunge, iar dacă fac invers, să nu mă mir dacă ajung jos.”
 3. „Am învățat de la ai mei că nu toți oamenii care îți zâmbesc, sunt oameni care îți și vor binele și că în spatele unei prietenii poate fi chiar și invidie și rea-voință. De asemenea, tot ei m-au făcut să înțeleg că există momente în viață când nimeni altcineva nu te poate susține la fel de mult cum o fac părinții și nimeni nu va fi acolo la greu 100% pentru tine, așa cum vor fi ei. Am învățat de la ei și cum e să pornești de jos, să nu ai nimic și să ajungi să poți trăi fără lipsuri ori prea multe limite.”
 4. „Să nu fac împrumuturi pe care nu le pot plăti înapoi. Mi-au dezvoltat o educație financiară, dar cea mai bună lecție poate au fost să mă încurajeze în fiecare zi să devin cine vreau eu să devin.”
 5. „Să fac ce simt eu că este pentru mine și să nu fac ceva doar pentru a-i face pe ei mândri.”
 6. „Să nu mai fiu așa de bun cu toată lumea, pentru că voi fi luat de prost. Să încerc să nu mai fiu afectat de lucruri pe care nu pot să le controlez. În plus, clasicul pune mâna și învață, ca să-ți fie bine în viață. Ca lecție de viață, mi s-a întâmplat odată ca mama să mă avertizeze că anumite persoane cu care ieșeam nu erau ok, iar eu nu am ascultat-o, ca mai târziu să îi dau dreptate tot ei.”
 7. „Tata mi-a spus că pot să fac tot ce simt atâta timp cât nu mă compromit și nu e ceva ce o să mă afecteze pe termen lung, le fel cum mi-a zis și că aproape orice este permis, în afară de droguri și deși nu am fost niciodată curioasă sau pasionată de zona asta, mi se părea pe vremea aia că o zice ca pe o placă clasică spusă de orice părinte. Am realizat când am mai crescut că o spunea, pentru că probabil văzuse niște efecte și că înțelegea mai bine decât mine ce însemna lipsa de control asupra propriei persoane, ceea ce m-a ținut mereu departe de zona asta și am ajuns chiar să o detest complet, nici nu mă înconjor de oamenii care o fac, îi resping instant.”
 8. „Ai mei mi-au spus să nu mă uit niciodată de sus la nimeni, să îi tratez pe cei din jurul meu așa cum aș vrea și eu să fiu tratată, că familia este cea mai importantă, pentru că oamenii vin și pleacă. În plus, mi-au spus și că trebuie să merit ceea ce am și că uneori, viața necesită sacrificii.”
 9. „Să trăiesc clipa, să fac chestiile pe care le fac pentru că îmi doresc sau pentru că mi-e frică, dar fără să mă gândesc foarte mult și fără să le plănuiesc.”
 10. „To stand up for myself, când se face o nedreptate. Să îi ajut mereu dacă pot pe cei care au nevoie și dacă trăiești într-un mediu toxic, până nu ieși din el, nu îți vei putea descoperii adevărata valoare. În plus, m-au învățat că nu contează câte lucruri materiale ai, dacă nu ai suport moral și psihic, nu ai nimic.”
 11. „Ai mei mi-au spus să nu îmi irosesc adolescența și să mă distrez cât de mult pot, dar să existe un echilibru între această distracție și muncă/învățat. Mi-au mai transmis că este important să ții cont și de cei din jurul tău, dar cel mai important ești tu. În plus, să nu mă consum pentru chestii mărunte și care nu merită. ”
 12. ”Să nu stau undeva dacă nu îmi place și că este normal și în regulă să nu fiu pe placul tuturor.”

 

Recommended Posts
×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to hello@you.com.ro

× Cum va putem ajuta ?